Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.xboxonegaming.nl/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.xboxonegaming.nl/wp-includes/plugin.php on line 601
Sierra, grondlegger van adventure games - Xbox One Gaming
Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.xboxonegaming.nl/wp-includes/plugin.php on line 601
Registreren Inloggen

Sierra, grondlegger van adventure games

Tijdens de afgelopen Game Awards wonnen Ken en Roberta Williams, de oprichters van Sierra, de Industry Icons award. Dit om hen te belonen voor hun enorme bijdrage aan de gaming industrie met een aantal toptitels die storytelling in games een enorme boost gaven.

Sierra, grondlegger van adventure games

Op Twitter waren er vervolgens een aantal bekende personen binnen de industrie, zoals Cliff Bleszinski, die aangaven dat Ken en Roberta de industrie hebben geholpen te worden wat het nu is. Daarnaast waren er veel opmerkingen aan het adres van jongere gamers dat ze moesten beseffen dat deze mensen heel belangrijk zijn geweest voor de industrie die ze zo fantastisch vinden.

Ik vond het eerst een beetje vreemde opmerkingen, maar besefte me uiteindelijk dat er misschien wel een boel jongere gamers zijn die geen idee hebben wat Sierra is, wie Ken en Roberta Williams zijn en wat voor game de originele King’s Quest was. Daarom gebruik ik graag het platform X1G om een kleine geschiedenisles te geven over één van mijn favoriete studios ‘of all time’.

Hoewel het niet de bedoeling is dat dit een ‘Opa vertelt’ artikel wordt of een stuk in de trant van ‘vroeger hadden we het pas zwaar’, is een klein beetje achtergrondinformatie wel nodig. Wij hadden thuis een aantal (spel)computers staan, allereerst hadden we de MSX: een oud apparaat met de meest simpele spelletjes op een cassettebandje, die langer duurden om op te starten dan dat je ze daadwerkelijk speelde. Ook hadden we een PC, liefkozend 286 (of was het 386?) genoemd, waarop je spelletjes in zwart-wit speelde. Dit klinkt als jaren ’70 speelgoed, maar dit was aan het begin van de jaren ’90, vlak voordat mijn broers en ik de SEGA Megadrive 16-bit aanschaften.

kings-quest

De zwart-wit PC was het systeem waar ik, tot de SEGA, het meeste plezier aan beleefde. De games stonden op grote, zwarte, vierkante floppies die je bij sommige spellen wel 20x moest omwisselen om de game alleen maar op te starten. Een aantal games die wij op dit oude bakbeest hadden waren van de hand van Sierra. Police Quest, King’s Quest en Leisure Suit Larry waren met afstand mijn favoriet, al kan het er mee te maken hebben dat ik destijds nog niet echt begreep waar Larry precies op uit was. Misschien maar goed ook.

Wat ik wel door had, was dat ik onderdeel was van een groter verhaal. Ik beleefde het verhaal en had zelf invloed op het verloop er van. Hoewel je wel aan bepaalde regels gebonden was en je bepaalde onderdelen van het verhaal eerst moest afronden voor je verder kon gaan, bood Sierra je in hun games enige vrijheid. Je kon een groot deel van de game al ontdekken zonder ook maar een stap verder te zijn dan toen je begon. Zij lieten je echt een avontuur beleven, vooral in King’s Quest, waar in de herfst van 2015 een remake van verschijnt. Behalve het beleven van een avontuur was het spelen van King’s Quest ook nog eens goed voor mijn Engelse woordenschat. Je moest namelijk intypen wat je wilde doen. Moest je een vuilnisbak doorzoeken, dan was het intypen van ‘look trashcan’ of ‘search trashcan’ genoeg om dat voor elkaar te krijgen. Dit is hetzelfde principe wat ook Leisure Suit Larry, Space Quest en Police Quest hadden en het komt ook overeen met de eerste game van Ken en Roberta Williams, namelijk Mystery House. Het idee voor deze game kwam voort uit text based avonturenspellen die Roberta speelde. Ze vond dat deze games graphics verdienden en maakte samen met haar man Ken een avonturengame met basic graphics.

Later ontstonden de games die ik net noemde en die vormden, als je maar ver genoeg doorgaat, de basis voor modernere adventures als Monkey Island en Grim Fandango en wat mij betreft zelfs spellen als Fallout en Dragon Age, al hebben die games een variatie.

swat-4

Naast adventure games had Sierra ook nog andere vaardigheden. In mijn ogen één van de beste politiegames en tactical shooters uit de gaming geschiedenis is namelijk de SWAT franchise die voortkomt uit Police Quest. Hierbij moest je proberen de vijand zoveel mogelijk te overrompelen en met gebruik van vooral non-lethal weapons te overmeesteren. Het tactische aspect ging bijna net zo ver als dat van Rainbow Six en combineerde dat met echte politie gameplay. Zodoende zou je, als je een Sierra fanboy zoals ik bent, kunnen stellen dat Sierra zelfs voor inspiratie voor Battlefield Hardline heeft gezorgd.

Helaas werd de Sierra erfenis een tijdje nogal verwaarloosd. Nadat het bedrijf in 1996 werd verkocht aan CUC International ging het hard bergafwaarts met de studio. Er was sprake van fraude door de nieuwe eigenaar en door een reorganisatie kwamen er in 1999 ineens meer dan honderd medewerkers op straat te staan. Helaas waren er niet alleen problemen met de studio zelf, ook met de games ging het niet best. De meest recente voorbeelden daarvan zijn de Leisure Suit Larry games Magna Cum Laude (2004) en Box Office Bust (2009), waarbij vrij snel duidelijk werd dat Al Lowe en Sierra er niets mee te maken hadden. Box Office Bust werd nog wel door een goede studio (Team17) gemaakt, maar kon lang niet tippen aan de eerste delen.

Met King’s Quest komt er een nieuwe poging om de fantastische Sierra games te doen herleven. Ik kan alleen maar hopen dat The Odd Gentlemen de franchise met het nodige respect in een nieuw jasje steekt. Persoonlijk kijk ik erg uit naar de nieuwe King’s Quest, maar hoop ik toch vooral dat het de naam Sierra eer aan zal doen.

08-12-2014 om 21:37 | Jörn

Parse error: syntax error, unexpected 'endif' (T_ENDIF) in /home/public/sites/www.xboxonegaming.nl/wp-content/themes/nervousplutonium/widget-related.php on line 76