Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.xboxonegaming.nl/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.xboxonegaming.nl/wp-includes/plugin.php on line 601
Wordt dit de E3 van Rare? - Xbox One Gaming
Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.xboxonegaming.nl/wp-includes/plugin.php on line 601
Registreren Inloggen

Wordt dit de E3 van Rare?

De Britse ontwikkelaar Rare heeft een lange lijst met topgames bij elkaar ontwikkeld in de geschiedenis van videogames. Hoewel we de afgelopen jaren maar weinig van typische Rare-games hebben kunnen genieten, zou het zo maar eens kunnen gebeuren dat dit het jaar van de comeback van Rare gaat worden. Of ben ik nu iets te enthousiast?

Wordt dit de E3 van Rare?

De E3 komt eraan en de verwachting is dat Microsoft weer gaat knallen dit jaar. Van een paar titels weten we dat ze getoond gaan worden en andere titels zullen straks ‘per ongeluk’ worden gelekt in de laatste week voordat de geliefde beurs van start gaat. Steeds minder vaak gebeurt het dat er ook verrassingen zijn die pas tijdens de presentatie van Microsoft worden getoond. Elk jaar hoopt ondergetekende weer op die ene game die we niet aan zagen komen of die game van Rare die de Britse studio weer op de kaart zet.

Noem mij een romanticus als het aankomt op ontwikkelaar Rare. Als groot fan van hun games doet het mij pijn dat de nieuwe generatie zich in de eerste alinea zal afvragen who the fuck Rare is. Ik wacht nog steeds met spanning op een nieuwe Rare-game als een bejaarde hippie op een concert van de Rolling Stones, al zal diezelfde generatie zich nu afvragen who the fuck de Rolling Stones zijn. Het helpt niet dat, terwijl de Rolling Stones nog uit dezelfde bandleden bestaat, de mannen die de Rare ooit groot maakte al jaren geleden de studio hebben verlaten.

Rolling-Stones4

Nu kan ik je lastig gaan vallen met de hele geschiedenis van de studio, maar daar gaat het in dit stuk niet om. Nee, het gaat om de toekomst van de ontwikkelaar van o.a. Banjo & Kazooie, Donkey Kong Country en Perfect Dark. Tegen beter weten in voel ik dat we dit jaar wat leuks van Rare kunnen verwachten. Dit keer zal het geen Kinect-only titel zijn, maar een titel waarmee ze in ieder geval gaan proberen die typische oude Rare-vibe uit de kast te halen. Om een goede herstart te kunnen maken zou men ervoor kunnen kiezen om een oude titel te remaken of rebooten. Droom met mij mee, terwijl ik stap voor stap met jou door de potentiële titels loop.

Conker

Het is alweer meer dan tien jaar geleden dat er een game uit de Conker-franchise is uitgekomen en dat was ook nog een een remake van het origineel uit 2001. Remake of niet, het zag er geweldig uit en is nog steeds een van de grappigste games ooit. Daarnaast is de Xbox One toe aan 3d platform games met een vrolijk kleurenpallet. Helaas kunnen we al met zekerheid zeggen dat we geen nieuwe Conker te zien gaan krijgen op de E3. Xboss Phil Spencer zei het zelf al en inmiddels zijn er avonturen van Conker verschenen voor Project Spark. Dat is tot nu toe de enige manier om met Conker aan de slag te gaan op de Xbox One, maar het is meer dan niets.

Toch hoop ik dat men de Conker-dlc gebruikt om Conker weer een beetje bekend te maken bij de gamers van nu. Dit om te peilen of Conker nog wel bestaansrecht heeft in de wereld van games anno 2015. Het eerste deel zat vol met referenties naar films en games en er zijn zat films uitgekomen sindsdien.

Battletoads

Battletoads was een begrip in de jaren ’90 en was bedoeld als een tegenhanger van de Teenage Mutant Ninja Turtles. Zo succesvol als die schildpadden werden ze niet, maar onder gamers stond de Battletoads-serie vooral bekend als bijzonder moeilijke games. Vooral als met je z’n tweeën speelde, omdat je tijdens het meppen van je tegenstanders ook per ongeluk elkaar schade toe kon brengen.

De laatste tijd komen er steeds geruchten over een nieuwe Battletoads naar boven en die worden ook nog eens behoorlijk gevoed door een t-shirt die Phil Spencer droeg tijden de Windows-presentatie begin dit jaar. Mijn verwachting is dat de game inderdaad voorbij komt tijdens de E3, maar dat Rare niet de studio is die eraan bezig is. Het zou zomaar eens een remake kunnen worden van het eerste deel, maar het zal absoluut geen AAA-game zijn. Wie weet is er een indie studio bezig met deze klus.

Banjo & Kazooie

Wat waren de fans terleurgesteld toen bleek dat het derde deel uit deze franchise behoorlijk afweek van de eerste twee delen. In plaats van vrolijk en uitdagend platformwerk kregen wij een avontuur van de beer en vogel voorgeschoteld die grotendeels bestond uit het maken van een voertuig om daarmee de strijd met vijanden aan te gaan in races. Het spel zelf was eigenlijk helemaal niet slecht, maar veel fans vonden het allemaal niet Banjo & Kazooie-waardig.

De opdracht voor een reboot is ‘vrij simpel’: maak een kleurrijke 3d-platdormer waarin Banjo en Kazooie als vanouds weer rondspringen en -huppelen. Daarnaast hoort daar een grote bak met humor overheen gegoten te worden. Dit zou de comeback van het 3d platform-genre kunnen betekenen als de oude gameplay in een modern jasje kan worden gestoken. Een complete remake van de eerste twee delen zou een mooie test kunnen zijn of het genre en de hoofdpersonen nog wel bestaansrecht hebben anno 2015.

Viva Piñata

Sinds de overname door Microsoft zijn er weinig succesvolle nieuwe ip’s uitgekomen van Rare, maar Viva Piñata was een uitzondering. Deze game was dan ook vrij uniek, omdat we niet vaak zulke goed uitgewerkte tuinsimulaties waren tegengekomen. Het vervolg, Viva Piñata: Trouble in Paradise, deed meer van hetzelfde, maar was geen straf om te spelen. Daarnaast zat er nog een tekenfilmserie aan de games verbonden en later kwam er nog een ontzettend slechte party-game uit die overigens niet door Rare zelf werd gemaakt.

De kans dat er een nieuwe Viva Piñata wordt aangekondigd op de aankomende E3 acht ik erg klein. De grootste reden achter het maken van de serie was de tekenfilmserie en de daarbij horende merchandising en het ziet er niet naar uit dat men het hele project weer gaat opzetten. Daarnaast is het zeer lastig om deze serie van vernieuwende elementen te voorzien. Dat neemt niet weg dat de eerste game een pareltje voor de Xbox 360 was en dat we de disc soms nog graag in onze oude vertrouwde machine stoppen.

Perfect Dark

Hoe snel een game-franchise kan vallen werd bewezen met Perfect Dark Zero, een launchtitel voor de Xbox 360 dat het vervolg was op de bejubelde voorganger op Nintendo’s N64. De game werd redelijk ontvangen door de game-pers, maar bood weinig nieuws en was als first person shooter al door vele games ingehaald. Daarnaast had de game zelf weinig van wat het origineel zo goed maakte. Na een geremasterde versie van het origineel werd het akelig stil rondom de franchise met Joanna Dark in de hoofdrol.

Het zal mij enorm verbazen als Rare of een andere ontwikkelaar een nieuw deel uit deze serie toont, omdat de naam Perfect Dark bijna niemand meer wat doet. Daarnaast lijkt het fps-genre vooral te gaan om realisme en online gameplay. En ook al is het genre misschien toe aan een andere setting, een nieuwe Perfect Dark moet van zulke hoge kwaliteit zijn om indruk te maken en ik denk niet dat men graag een risico neemt op dat gebied.

Grabbed by the Ghoulies

Een van mijn favoriete Rare-games allertijden is een game die uitkwam voor de originele Xbox: Grabbed by the Ghoulies. Het was de eerste game van Rare na de overname door Microsoft en deze game werd met niet veel enthousiasme ontvangen. Nu werd deze game onder een flink vergrootglas gehouden, omdat velen schande spraken over de overstap van Rare. Zelf had ik het idee dat veel gamers het spel na een uur neerlegde, maar de game werd pas na een paar uur echt leuk.

Omdat ik de enige ben in de wereld die de game fantastisch vond verwacht ik dat men bij Rare zich nooit meer met deze game gaat bezighouden en dat begrijp ik ten volle. Zelfs een HD-remaster voor een schappelijke prijs kan ik uit mijn hoofd zetten, maar als Rare-fan kon ik het niet laten om deze game te noemen.

Een nieuwe IP

Na jarenlang als Kinect-only bedrijf te hebben gefungeerd bij Microsoft en aan projecten te hebben gewerkt als Avatars en Kinect Sports is het maken van een totaal nieuwe game de beste optie. Een Fable-achtige RPG met veel humor en kleuren is iets dat ik altijd van Rare heb willen zien. Uiteraard begrijp ik dat er bijna geen medewerkers meer werken bij de Britse studio uit de tijd van de grootste successen en daarom is het misschien beter om geen oude franchises een nieuw leven in te blazen. Fans van die series verwachten games die men simpelweg niet meer kan maken.

rare1

Een schone lei zou Rare kunnen gebruiken om weer een naam op te bouwen in de games-industrie van tegenwoordig en men moet van heel ver komen. Waar de naam Rare vroeger voor kwaliteit en fun stond heeft het nu weinig waarde meer. Toch bestaat de studio nog steeds en dat wil zeggen dat Microsoft in ieder geval nog plannen heeft met Rare, anders had men de studio inmiddels gesloten naar mijn idee. Of mijn, op niets gebaseerde, gevoel over een comeback van Rare op de aankomende E3 waarheid wordt is natuurlijk zeer de vraag. Ik vraag je met mij mee te dromen en aan te geven waarmee Rare de grootste kans op een nieuwe periode van successen zou kunnen beleven.

 

22-04-2015 om 07:45 | Jos

Parse error: syntax error, unexpected 'endif' (T_ENDIF) in /home/public/sites/www.xboxonegaming.nl/wp-content/themes/nervousplutonium/widget-related.php on line 76