Thomson Reuters Foundation keurt Twitter-filter voor journalisten/filmdia goed

Thomson Reuters Foundation keurt Twitter-filter voor journalisten/filmdia goed

Journalisten kunnen gratis een nieuw Twitter-filter gebruiken, dat opmerkingen analyseert op giftige taal. De actie kan dan worden ondernomen zonder de reacties daadwerkelijk te hoeven zien. Het filter is het resultaat van een samenwerking tussen de Thomson Reuters Foundation en technologiepartner Jigsaw, onderdeel van Google.


Laatste wijziging: 26 juli 2022, 10:24 uur

TRFilter linkt naar een bestaand Twitter-account en analyseert de opmerkingen en kent ze een “toxiciteitsscore” toe. Gebruikers kunnen dan actie ondernemen (het kanaal blokkeren of negeren). Acties kunnen ook ongedaan worden gemaakt via het TRFilter-dashboard.

Thomson Reuters en Jigsaw hebben geen toegang tot persoonlijke informatie. Ook wordt het gebruik niet extern bijgehouden. Het filter wist na elke sessie alle gegevens, ongeacht de samenvatting. Desgewenst kunnen gebruikers ze downloaden om te delen met derden (zoals Twitter zelf of de autoriteiten).

Zodra het rapport is gedownload, wordt deze informatie ook gescand binnen TRFilter.

De machine learning-algoritmen van Jigsaw worden al geruime tijd door grote uitgevers gebruikt om opmerkingen van gebruikers te filteren. In 2021 waren er 500 miljoen reacties per dag.

Volgens de Thomson Reuters Foundation werkt de tool het beste op de desktopversie van Twitter. En hoewel de tool is ontworpen voor journalisten en mediaprofessionals, kan iedereen die giftige reacties ervaart TRFilter gebruiken.

De ontwikkelaars hopen dat gebruikers van deze eerste versie hun ervaringen zullen delen zodat het filter verbeterd kan worden. Voor nu werkt TRFilter het beste met Engels, maar de organisatie zegt dat er in de toekomst andere talen zullen worden toegevoegd.

De vraag of Nederlanders hier op korte termijn deel van gaan uitmaken, is nog hangende. Meer in TRFilter

READ  Android 12.1 brengt na bijna 5 jaar een nieuwe AOSP-achtergrond

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *