Apple werkt eraan om andere app-winkels op de iPhone toe te staan

Apple werkt eraan om andere app-winkels op de iPhone toe te staan

Apple bereidt app-winkels van derden voor binnen iOS, Dat meldt Bloomberg Gebaseerd op insiders. De iPhone-maker heeft tot nu toe geweigerd iOS open te stellen voor app-winkels van derden. Gebruikers kunnen alleen apps downloaden uit de Apple App Store. Onder druk van nieuwe EU-regelgeving die in 2024 wordt verwacht, gaat Apple dat beleid aanpassen.

Bronnen vertelden Bloomberg dat Apple-medewerkers momenteel bezig zijn om “bepaalde delen” van Apple’s platforms open te stellen voor derden. Apple zal hier “veel middelen” aan besteden. De key executives die het project leidden, rapporteren rechtstreeks aan Chief Software Officer Craig Federighi en Chief Services Officer Eddy Cue.

Uiteindelijk zullen iPhone- en iPad-gebruikers apps kunnen installeren via externe providers buiten de Apple App Store. De commissie van 30 procent die Apple nu rekent voor apps in zijn App Store, geldt niet voor die apps.

Strenge EU-regels vanaf 2024

Apple zou de wijziging voorlopig alleen in de EU willen brengen. Vanaf 2024 moeten technologiebedrijven voldoen aan het nieuwe Europese pakket wetgeving Wet op de digitale markten. Deze regels verplichten zogenaamde “gatekeepers”, zoals Apple en Google, om ook andere app stores toe te laten. Apple weigerde commentaar te geven aan Bloomberg.

Apple waarschuwt voor gevaren

Apple heeft het meerdere keren gewaarschuwd risico’s van het installeren van apps van buiten de App Store. Het bedrijf vreest onder meer malware en phishing.

Op Android kunnen gebruikers apps downloaden uit de populaire Google Play Store, maar ze kunnen ook apps downloaden uit andere app stores of ongecensureerde apps installeren, bijvoorbeeld van internet. Apple gaf vorig jaar aan dat Android-toestellen in vier jaar tijd 15 tot 47 keer meer malware bevatten dan iPhones.

READ  Negen nieuwe screensavers voor inactieve momenten

Appstores worden aangevallen

De app store-regels van zowel Apple als Google zijn de afgelopen jaren onderwerp van veel controverse geweest, vooral vanwege de hoge commissies die voor apps in rekening worden gebracht. Fortnite-maker Epic Games heeft zich opengesteld over zijn App Store-beleid rechtszaak – dat is het Kwijt – En de Spotify klaagde bij de Europese Commissie, met succes. Epic Games heeft ook een soortgelijke rechtszaak tegen Google.

Ook Amerikaanse politici willen de kracht van Apple en Google in hun appstores BegrenzingDeze inspanningen zijn echter nog niet zo ver gevorderd als de Europese Unie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *