België start een campagne om alleen apps te downloaden van officiële app stores

België start een campagne om alleen apps te downloaden van officiële app stores

De Belgische regering heeft een nieuwe bewustmakingscampagne gelanceerd die burgers oproept om apps alleen te downloaden van officiële app stores. Inleiding tot de campagneNou, het is niet altijd goed“Het is de verspreiding van FluBot-malware in België. Meer dan 11.000 Belgen zijn het slachtoffer geworden omdat ze “onachtzaam” een malafide app op hun telefoons hebben geïnstalleerd.

FluBot verspreidt zich via sms-berichten die lijken te verwijzen naar voicemailberichten of afkomstig lijken te zijn van pakketafzenders. De link in het sms-bericht verwijst naar een frauduleuze app die eigenlijk FluBot-malware is. Aangezien Android standaard de installatie van apps van onbekende bronnen blokkeert, bevat de pagina waar de app kan worden gedownload informatie over het uitschakelen van deze beveiligingsoptie.

Eenmaal geïnstalleerd door de gebruiker, kan FluBot sms-berichten onderscheppen en verzenden, het adresboek lezen, telefoonnummers kiezen en Google Play-beveiliging uitschakelen. Het belangrijkste doel is echter phishing. De malware controleert de applicaties die op het apparaat zijn geïnstalleerd. In het geval van bank-apps downloadt FluBot hiervoor een aparte phishing-pagina.

Zodra het slachtoffer de legitieme bank-app start, publiceert FluBot er een phishing-pagina over. De inloggegevens die gebruikers vervolgens op de phishing-pagina invoeren, worden naar de aanvaller gestuurd. Bovendien kan malware phishing-pagina’s voor creditcardgegevens blootleggen en ervoor zorgen dat geïnfecteerde apparaten nieuwe sms-berichten verzenden. Daarnaast circuleert er ook allerlei andere draagbare malware.

Volgens het Belgian Centre for Cyber ​​​​Security (CCB): “Het is niet moeilijk om je smartphone te beveiligen. De belangrijkste manier om apparaten te infecteren is het downloaden van niet-vertrouwde apps.” “Wees dus voorzichtig als je een e-mail of sms ontvangt waarin je wordt gevraagd een app te downloaden. De kans is groot dat je een gevaarlijke app of zelfs een virus uit een onveilige app store installeert.”

READ  EPK/APK jetzt-download! "Asterix - Die Weiße Iris" Album 40 Kaal in Händel

Bovendien wordt smartphonegebruikers geadviseerd om apps slechts minimale machtigingen te geven en beveiligingsupdates te installeren wanneer deze beschikbaar zijn. “Schakel je smartphone regelmatig uit. Wanneer je opnieuw opstart, worden sommige updates automatisch uitgevoerd”, aldus CCB (PDF).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *