Boekwerk Alkmaar: 1.100 pagina’s over “Zeven eeuwen wonen, werken en winkelen in de Langstrasse van Alkmaar”

Op vrijdag 24 februari is het boek “Zeven Eeuwen Wonen, Werken en Winkelen in de Langstrasse in Alkmaar” verschenen. Een indrukwekkend boek over de geschiedenis van de belangrijkste winkelstraat van Alkmaar, gebaseerd op informatie uit drie archeologische opgravingen: in 2000, 2001 en ten slotte in 2015, na de nieuwjaarsbrand. De vondsten van deze opgravingen werpen een nieuw licht op de rijke geschiedenis van wonen, werken en winkelen aan de Langestraat.

Wethouder ad Jungenlein overhandigde vandaag het eerste exemplaar van dit boek van bijna 1.100 pagina’s met ruim 1.300 foto’s aan Martin Weispelweg, abt van de Gemeentearcheologen. Na opgraving is een rapport van de bevindingen verplicht. Dit boek, dat vanwege de omvang in twee delen bestaat, is het vijfentwintigste rapport over de Alkmaarse Monumenten en Archeologie (ook wel RAMA’s genoemd).

Leer steeds meer van onze geschiedenis

Wethouder Erfgoed Ad Jongenelen: “Dankzij de vondsten die bij dergelijke opgravingen worden gedaan, komen we steeds meer te weten over de geschiedenis van onze stad. En dat betreft in dit geval de Langstraat, van oudsher een van de belangrijkste straten van Alkmaar, iets heel bijzonder! , verrassende geschiedenis komt soms ineens tot leven.

Drie opgravingen in Alkmaar

In het boek doen stadsarcheoloog Peter Peter en collega-auteurs uitgebreid verslag van de vondsten van opgravingen in 2015, maar ook van huiszoekingen in de aangrenzende winkelpanden in 2001, toen het Warenhuis Spruyt werd verbouwd. Zo kan de bewoningsgeschiedenis van maar liefst twaalf panden naast elkaar worden beschreven. Maar ook de resultaten van opgravingen komen aan bod bij Langestraat 16, waar in 2001 de restanten van een heus stadskasteel werden ontdekt.

READ  Stap over naar Apple met Google's Overstappen naar Android

Om de geschiedenis van de woning te reconstrueren zijn naast de archeologische vondsten ook archiefbronnen en diverse beeldmaterialen geraadpleegd. Van tekeningen uit het bouwarchief tot oude foto’s. Voor een deel van de gebouwen zijn ook bouwkundige metingen verricht. Het resultaat is een studie van woningen en hun bewoners, maar ook van hun huisraad, waarvan talloze restanten zijn geborgen.

Deze vondsten geven een gemengd beeld van alledaagse huisraad van voorbije eeuwen, maar ook van luxegoederen en kostbaar serviesgoed. Alles komt uitgebreid aan bod in hoofdstukken over onder meer keramiek, glaswerk, rookwaren, leervondsten, textiel, hout, metaal, glas in lood en wandtegels.

bestellen of downloaden

Het boek “Zeven Eeuwen Wonen, Werken en Winkelen aan de Langestraat in Alkmaar” bestaat uit twee delen met in totaal 1.080 pagina’s, met ruim 1.300 foto’s. Het boek bevat bijdragen van 14 auteurs. De gedrukte versie is te bestellen via de webshop van SPA Publishers in Zwolle. Het rapport is als pdf te downloaden op www.erfgoedalkmaar.nl

More from Madison Garrett
Laat je Mac je bureaublad met één druk op de knop opruimen
Met Shortcuts in macOS Monterey kunt u eenvoudig taken op uw Mac...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *