Concurrentie in de consolewereld, terwijl grote nieuwe games nog ontbreken

In de gamingwereld zijn dit de twee belangrijkste weken van het jaar. Vorige week kwam de Xbox Series X uit, vandaag staat hij op de PlayStation 5. De nieuwe generatie consoles wacht al zeven jaar. Ze vliegen nu over de toonbank. Wie er vandaag een wil kopen, heeft zelfs een probleem: ze zijn bijna nergens verkrijgbaar. De kans is minimaal dat u er voor de kerst een in huis heeft.

Niet zo gek, want de wereldwijde vraag naar nieuwe consoles is enorm. De PlayStation 4 is de afgelopen jaren meer dan 114 miljoen keer verkocht. De Xbox One, de voorganger van de Series X, is 48 miljoen keer gekocht. Ondertussen doet de coronapandemie de vraag naar de nieuwe consoles stijgen – omdat we veel tijd thuis doorbrengen, wat betekent dat we meer games spelen.

De afgelopen jaren hebben zowel Microsoft (producent van de Xbox) als Sony (van de PlayStation) weinig informatie gedruppeld om de hype rond de nieuwe consoles op te bouwen. Het was duidelijk dat de opvolgers van de PlayStation 4 en Xbox One een stuk sneller zouden zijn dan hun voorgangers. Wat dan ook het nieuws domineerde in aanloop naar de release van de twee gameconsoles, was het uiterlijk van de consoles.

De Xbox Series X bleek een zwarte toren te zijn en de PlayStation 5 viel op door zijn forse formaat en vorm; was het een console, router of luchtbevochtiger die je in huis hebt gehaald? Veel mensen vergeleken de console met huishoudelijke apparaten, iets wat ontwerper Yujin Morisawa leuk vond. “Als je iets ontwerpt, wil je dat het prettig aanvoelt. Soms ziet het eruit als een plant, dier of object. Dat is beter als het echt raar is, of iets dat mensen nog nooit eerder hebben gezien”, zei hij tegen de Washington Post.

READ  In december komen er nog drie games naar Stadia

En nu de binnenkant

Maar genoeg over de buitenkant: wat er in het apparaat zit, telt. De consoles zijn krachtiger geworden en hebben een snelle SSD-schijf voor opslag. Hierdoor worden games veel sneller geladen.

“Dat is de belangrijkste sprong. Nu kijk je amper naar een laadscherm, terwijl het bij vorige generaties wel minuten kan duren”, zegt gamejournalist Bastiaan Vroegop. Hij testte beide consoles. “Games zijn al mooi, zo’n grote sprong is niet nodig. Daarom maakt het beperken van de laadtijd veel verschil voor de gebruiker.”

Written By
More from Aubrey Mason

Pok√©mon Go’s Okinawan Pikachu is vertraagd ‘vanwege recente ontwikkelingen’

Een glanzende Corsola-release staat ook gepland. foto: Niantic Niantic was van plan...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *