De documenten van 25 kinderen zijn bekend gemaakt vanwege een datalek in het onderwijsplatform

Door vreemde omstandigheden kon een directeur van een basisschool in Rotterdam de documenten van 25 kinderen van andere scholen inzien. De man meldde de fout direct bij de verantwoordelijke organisatie. Hij heeft het inmiddels gesloten lek gemeld bij de Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit.

De bug zat in het Transparent Learning Platform (OT). Onderwijsinstellingen delen onder meer documenten (over prestaties en zorg) voor kinderen die via dit platform doorstromen van basisschool naar secundair onderwijs. Dat was ook in dit geval het punt, want de gelekte gegevens kwamen uit 2020. De 25 kinderen van wie de schoolresultaten waren afgerond zaten op de verkeerde plek op scholen in Rotterdam, Dordrecht, Waterland en Haglanden.

244 documenten

Volgens een OT-woordvoerder gaat het om ongeveer 244 documenten van 25 studenten, waaronder NIO-examens, adviezen en meer. Vorig jaar gemaakt vanwege een systeemfout, zonder documenten te koppelen aan het studentendossier. Documenten bleven al die tijd onopgemerkt. Zelfs de directeur van de Rotterdamse Basisschool heeft vrijdag ingecheckt en de documenten ontdekt. Meld het probleem dan aan OT.

“De directeur heeft twee documenten van één student aangeklikt”, zegt een woordvoerder van OT. “Maar toen het systeem de documenten wilde downloaden, werd de procedure afgebroken. Niemand heeft dus ongeautoriseerde documenten gezien. Nu bespreken we welke ouders we moeten informeren en hoe we dat zullen doen.”

Volgens een woordvoerder van Education Transparant is het lek dicht. “We zijn ook niet onfeilbaar. We zijn blij met de functie van de directeur. Dat maakt ons systeem veiliger.”

More from Madison Garrett

Downloaden: Samsung Galaxy S21 Ultra Teardown en X-ray-achtergronden

Wat is er leuker dan het demonteren van een Samsung Galaxy S21...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *