EU-landen zijn begonnen met het koppelen van nationale corona-apps

Volgende week worden ook de apps uit Tsjechië, Spanje, Denemarken en Letland aangesloten op het Europese gateway-systeem, rapporten de Europese Commissie.

Volgens eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) kunnen de ‘grensoverschrijdende’ apps andere maatregelen tijdens het reizen aanvullen, zoals meer testen en handmatig traceren van contacten met besmette mensen. Ze riep Europese burgers op om hun nationale app te downloaden en de verspreiding van het virus in Europa te helpen bestrijden.

Het is de bedoeling dat in november nog meer landelijke apps op het systeem worden aangesloten. Het is nog niet bekend wanneer de Nederlandse app CoronaMelder de volgende is.

30 miljoen mensen

In totaal hebben 30 miljoen mensen de Duitse, Ierse of Italiaanse app gedownload. Informatie wordt versleuteld en anoniem uitgewisseld via de gateway. Als een Duitser die de nationale app heeft gedownload bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan Rome in contact komt met een besmette persoon die de Italiaanse app heeft, wordt de Duitser hiervan op de hoogte gesteld.

De informatie wordt slechts zolang bewaard als nodig is voor detectie en waarschuwing en personen kunnen niet worden geïdentificeerd, aldus de dagelijkse EU-administratie.

Nederlandse corona app

De Nederlandse CoronaMelder app werkt sinds 10 oktober door het hele land en is inmiddels meer dan 3 miljoen keer gedownload.

Dit is hoe de CoronaMelder werkt

De CoronaMelder app maakt gebruik van bluetooth om in de gaten te houden wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide mensen de app hebben geïnstalleerd. Aan de hand van bluetooth-signalen ziet de app of, hoe lang en hoe dicht je bij iemand anders bent geweest.

READ  JWRoutes wil leden meer zekerheid geven bij het reizen met reisondersteuning

De app gooit de hele tijd met ‘digitale dobbelstenen’ en de resultaten worden uitgewisseld met andere telefoons die ook de corona-app hebben. Daardoor weten zowel de gebruikers van de app als het ministerie niet wie wie is: ze zien alleen willekeurige getallen die allerlei contactmomenten vertegenwoordigen.

Zodra iemand besmet is, kunnen ze ervoor kiezen om hun digitale dobbelstenen naar een centrale server te sturen. Die server stuurt vervolgens de dobbelstenen naar alle mensen die de app hebben geïnstalleerd. Vervolgens wordt lokaal aan de telefoon gecontroleerd of u in contact bent geweest met een besmette persoon. Als dit het geval is, ziet u een waarschuwingsbericht.

More from Madison Garrett
Aloy van Horizon Zero Dawn komt naar Genshin Impact
Aloë van Horizon Zero Dawn Komt naar Jinshin-effect. MiHoYo en Guerrilla Games...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *