Het nieuwe lespakket Achterhoeks voor basisscholen

Achtergrond – Er komt een nieuw educatief programma Achterhoeks voor basisscholen. Dit nieuws werd vandaag gepresenteerd op Persdag Zwarte Cross. Organisator Feestfabriek heeft het lespakket ontwikkeld met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL). De syllabus bevat een app die nu kan worden gedownload. Het lesprogramma is gratis en kan door scholen worden aangevraagd en kan vanaf oktober worden gebruikt. Het doel van dit alles: kinderen kennis laten maken met de lokale taal en “split talk” stimuleren!

Het is al jaren een wens om meer streektaal in het onderwijs toe te passen. De oude jeugd is immers geleerd! Niet alleen ECAL zet zich hier voor in, maar ook Zwarte Cross en de Rijksuniversiteit Groningen. Zij hebben nu de handen ineen geslagen en hebben met financiering van NWA het Leerpakket Achterhoeks ontwikkeld: Van Oud na of Jong: Achterhaken. Dit is een educatief programma van tien weken waarin kinderen in de zevende en achtste groep van de basisschool spelenderwijs Achterhoekse woorden en de verschillen in dialecten van dorp tot dorp leren opzoeken. Ze kunnen een speciaal ontwikkelde app, WALD Digital (Achterhoek en Liemers Woordenboeken), het waanzinnig mooie Tante Rikie verhalenboek en een geweldige videoserie ontwikkeld door Feestfabriek als leermateriaal gebruiken.

App voor volwassenen tot jongeren: Achterhooks
Bij het lesprogramma met leskaarten hoort een gratis applicatie waar alle scholieren, maar ook anderen die dit leuk vinden, op een speelse manier de Achterhoeks kunnen leren. De app is ontwikkeld door promovendus Wietse de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen, onder begeleiding van prof.dr. Martijn Wieling, hoogleraar Nedersaksische taal en cultuur. ECAL leverde input vanuit de Achterhoek en zorgde voor de opname van de verhalen. De app (Van Old naor Jong: Achterhooks) is beschikbaar voor zowel Apple als Android en de eerste versie is inmiddels te downloaden in diverse app stores. Lespakketten kunnen door alle basisscholen worden aangevraagd en zijn geheel gratis.

READ  Nu downloaden: Android-beveiligingsupdate november 2021

Log in!
Meer informatie over het lespakket vind je op: www.rug.nl/achterhaken. Scholen kunnen zich hier ook aanmelden voor het gratis bijlespakket. Deze is vanaf oktober verkrijgbaar en bevat een docentenhandleiding, leskaarten, posters en een heel mooi verhalenboek van tante Ricky met voorleesverhalen en geluidsfragmenten.


Dit bericht is 308 keer bekeken


More from Madison Garrett
AMD biedt twee APU’s voor doe-het-zelvers die kunnen spelen met een resolutie van 1080p
Het heeft lang geduurd, maar we hebben eindelijk een paar AMD’s Zen...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *