Nationale bijentelling dit weekend: ‘Echt belangrijk, niet ingewikkeld’

Deelnemers op zoek naar bijen in de tuin (Foto: Anna Kerr Photography, IVN Natuuronderwijs en Naturalis)

Voor de vijfde keer kun je dit weekend meedoen aan de Nationale Bijentelling. Dit helpt biologen om de prestaties van bijen in Nederland in kaart te brengen. Dat is belangrijk, want bijen en andere bestuivers doen het al jaren erg slecht. Vincent Calcmann, entomoloog van Naturalis, legt in Nieuws071 uit hoe de landelijke bijenpopulatie bijdraagt ​​aan het bijenonderzoek.

Calcmann zegt dat het al vijftig of zelfs honderd jaar niet goed gaat met bijen. “Soorten die ooit in groten getale in heel Nederland leefden, zijn nu zeer zeldzaam.” Volgens Kalkman komt dit grotendeels door veranderingen in het landschap. “De agrarische gebieden stonden ooit vol bloemen. Nu zijn het ‘vetgras’, grote velden met maximaal twee grassoorten die ook vaak worden gemaaid.”

Martin Mulder sprak op Nieuws071 met entomoloog Vincent Kallman van Naturalis over de landelijke bijenpopulatie, waar iedereen dit weekend aan mee kan doen.

stal
De nationale bijentelling wordt gebruikt om te bepalen hoe goed bijen het doen. “Biologen zijn graag buiten, maar we kunnen niet overal zijn”, zegt Calcmann. “Om voldoende data te verzamelen, vragen we mensen om ons uit hun eigen tuin te helpen.”

De resultaten van dit jaar worden vergeleken met eerdere cijfers. Calman: “De afgelopen vier jaar hebben we gezien dat de trend min of meer gelijk is gebleven. Solide statistische gegevens kunnen we niet vrijgeven, maar we kunnen wel stellen dat het in ieder geval niet sterk is verslechterd of enorm is gevorderd. Het ziet er redelijk uit. stal.”

READ  iOS 14.4.2 is er en je zou deze update nu moeten downloaden

Reken een half uur
Delen is niet ingewikkeld, zegt Calcmann. U kunt het bijentellingsformulier downloaden van de website. Volgens hem is het handig om op zaterdag of zondag door de tuin te lopen en te kijken welke soorten er rondvliegen. Neem dan een kopje koffie en tel een half uur lang wat er om je heen vliegt. Tijd doet ertoe.

Is het niet moeilijk om onderscheid te maken tussen bijen? Kalviolin: “Ja soms. Maar het is ook niet heel ingewikkeld en het is echt geen drama als je een fout maakt. Wees niet ontmoedigd als je er een niet herkent, er is altijd een ‘Onbekend’ vakje. Op het formulier staat de meest populaire genres.”

Meer bloemen en planten
Kalkman nodigt u niet alleen uit om mee te doen, maar nodigt u ook uit om meer bewust te worden van de leefomgeving. “Wat de bijen nodig hebben, zijn minder tegels, kiezelstenen, meer bloemen en planten. Wat ook helpt is om ze minder netjes te houden, niet meteen alles te scheppen of te scheppen.” Dat is volgens Kalkman niet alleen belangrijk voor bijen, maar ook voor onszelf. “Een betegelde straat is drie graden warmer dan een groene straat. Als er veel tegels zijn en het water kan niet weg, dan zinken de huizen sneller.”

En natuurlijk telt de viool zelf ook mee. “Ook op zaterdag en zondag. Dan zie je beide keren verschillende dingen. Ik ben heel benieuwd wat ik tegen ga komen.”

delen
De Nationale Bijentelling vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 april en wordt georganiseerd door Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Als je mee wilt doen, kun je het bijentellingsformulier downloaden op websiteik

advertentie

Nieuws

READ  Stop met roken met de Stoptober-app
More from Madison Garrett
u kunt dit allemaal doen met de Google Home-app op uw smartphone
Als je slimme apparaten in huis hebt, kun je ze allemaal samenbrengen...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *