Nature Today | Wisent helpt om exoten te verminderen

Het halfopen landschap van de Slikken van De Heen in de provincie Zeeland is ecologisch zeer waardevol. Doordat dit halfopen landschap steeds ruiger wordt en overwoekerd met exoten en adelaarsvarens, zijn er grote grazers het gebied binnengebracht. Ze moeten de ruwheid verminderen en het landschap open houden.

Het klikken van de varens

Adelaarsvaren wordt in het voorjaar door de grazers gegeten als de jonge scheuten met opgerolde bladeren uit de grond komen. Deze voeding blijkt echter onvoldoende te zijn om de varens in bedwang te houden, waardoor later in het seizoen grote aaneengesloten velden adelaarsvaren ontstaan. En toch weet de bizon de varens te beheersen. Adelaarsvaren is een plant die gemakkelijk afbreekt en gevoelig is voor binnendringen. De bizons lijken het aantrekkelijkst te vinden om in de velden met varens te liggen. Ook nemen ze daar graag een ‘zandbad’. Vooral rond en onder wilgenbossen worden de arendsvarens door de bizon geknapt, omdat de bizon graag wilgen eet en de bomen gebruikt om te schuren. Stap voor stap worden robuuste adelaarsschermen opengebroken, waardoor andere soorten zoals gewone agrimonie en grote keverorchidee weer een kans krijgen. Het volgende groeiseizoen zal uitwijzen of het een tijdelijk of permanent effect is en welke plantensoorten daar baat bij hebben.

Berenklauw zingt een toon lager

Voor de komst van de nieuwe grazers was de reuzenberenklauw diep in het gebied uitgebreid. De rode geuzen en de wisenten vinden de reuzenberenklauw echter buitengewoon lekker. Ze houden de berenklauw goed onder controle. Aanvankelijk aten ze vooral de laagdrempelige reuzenberenklauw, maar nu de voorraad op is, gaan ze op zoek naar de minder goed bereikbare exemplaren. Ze lopen ook dwars door velden met arendvaren om bij die ene plant te komen en breken zo de velden met adelaarsvaren open. Reuzenberenklauw bloeit nu alleen op de schaarse, moeilijk bereikbare plaatsen, zoals in hoge dijkvilten braamstruiken en tussen de wirwar van takken van omgevallen boswilgen. Door de druk van de grazers heeft de reuzenberenklauw geen kans meer om zich te vermenigvuldigen en daarmee geen bedreiging meer voor de biodiversiteit op de Slikken van De Heen.

READ  5 beste offline mobiele games voor Android

Snoeivilt braam

Bizon op de snoeien

Hetzelfde geldt voor de dijkvilten braam, een prachtige nectarbron die ook veel bessen oplevert. Een welkome soort, maar ook een snelle groeier. De soort neemt enorm toe en overwoekert zelfs inheems struikgewas. Bizons waarderen echter de smaak van gevilte braam en menig struik is al stevig gesnoeid. Of ze hiermee de groei voldoende kunnen afremmen, zal de komende jaren duidelijk worden.

Zo hebben de bizons en rode geuzen in korte tijd een significant positief effect gehad op het landschap van de Slikken van De Heen. Het gebied is tot begin 2021 afgesloten voor publiek zodat de bizon in alle rust het gebied verder kan verkennen. Langs de randen van het gebied loopt een voetpad vanwaar je vaak de grazers kunt zien. Het Zeeuwse Landschap organiseert ook excursies naar de bizon. Voor meer informatie hierover zie het website van Het Zeeuwse Landschap.

De sleutelrol van de wisent in het landschap

Deze poster gaat over de sleutelrol van de bizon gratis download in hoge resolutie in de Web (geef) winkel van ARK Natuurontwikkeling.

Tekst en foto’s: Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling; Pepijn Calle, Het Zeeuwse landschap; Esther Linnartz, GRATIS natuur
Illustratie: Jeroen Helmer, ARK Natuurontwikkeling
Foto’s: Leo Linnartz; Esther Linnartz

More from Madison Garrett

SRMJEEE 2021 resultaat vandaag; Waar en hoe te downloaden van Srmist.edu.in

SRM University maakt vandaag de resultaten bekend van SRMJEEE 2021 New Delhi:...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *