Opstapeling van frustratie: vrijdag wordt er ziekmelding gemeld

Het aandeel ziekmeldingen is het laagste van de reguliere werkweek op vrijdag. Maar ziektemeldingen op vrijdag zijn vaker psychologisch gerelateerd. Ze zijn het resultaat van een ‘opeenstapeling van frustratie’ die in de voorafgaande werkweek is opgedaan. Hierdoor duren deze ziekmeldingen tot 20 procent langer dan ‘andere’ ziekmeldingen.

Uit een analyse van 350.000 ziektemeldingen door Actuur, particulier uitvoerder sociale zekerheid in de uitzendbranche, laat zien dat ziekmeldingen op vrijdag resulteren in een gemiddelde ziekteduur van 13 dagen. Dit terwijl de ziekmelding op andere werkdagen ‘maar’ 11 dagen duurt. Een verschil van 20%. Op vrijdag zijn namelijk vaker psychische klachten de oorzaak. Opvallend is echter dat op vrijdag beduidend minder ziekmeldingen worden gedaan dan op maandag (14% versus 28%).

Opbouw van frustratie
Annabelle Hagoort algemeen directeur Acture: ‘Wij denken dat de psychiatrische meldingen van vrijdag vooral een opeenstapeling van frustratie zijn die de dagen ervoor is opgedaan. Misschien komt het op vrijdag ‘uit’ en snakken mensen naar het weekend. Maar dit is natuurlijk alleen een gevolg van iets dat een veel diepere oorzaak heeft. Het is verstandig om de oorzaak van psychische klachten nader te bekijken. ‘

Ze vervolgt: ‘We zien dat medewerkers met psychische klachten vaak voor langere tijd het werkproces moeten verlaten. Het mist de juiste activering. Managers vinden het moeilijk om deze medewerkers weer aan het werk te krijgen en ze vervolgens goed te begeleiden. De bedrijfsarts kan hierbij de rol van deskundige op zich nemen. Ons pleidooi is dan ook om de bedrijfsarts regisseur te maken van het proces van herstel en terugkeer naar de werkvloer. ‘

READ  Wie is het Mol-jubileum, speel mee via de Android-app

Ouderen zijn vaker ziek op maandag
Wat volgens Acture ook opvalt, is dat met name medewerkers van dertig jaar en ouder (30%) zich op maandag vaker ziek melden dan de overige dagen. De dagen daarna daalde het aantal ziekmeldingen per dag aanzienlijk, met vrijdag de laagste score met slechts 14%.

Vrouwen zijn gemiddeld iets langer afwezig dan mannen. Het verschil is ongeveer één dag over de hele linie. Het kortste, langste en gemiddelde ziekteverzuim is voor beide geslachten op dezelfde dagen van de week.

Niets missen: Schrijf u in op de gratis Personeelsnet nieuwsbrief

More from Madison Garrett

5 vragen over de opvolger van Android Auto beantwoord

Android Auto is in Nederland nooit officieel uitgebracht, maar zijn opvolger komt...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *