Pilotproject Driekoningen zingen in Roermond-Oost en Maastricht…

Foto: Bisdom Roermond

Roermond –

De parochiebonden Roermond Oost en Maastricht West zijn twee van de zes parochies van Limburg en Brabant die dit jaar deelnemen aan het project Kinderen Driekoningen Zingen.

Het idee is dat kinderen verkleed als koningen door de straten gaan zingend en de jaarlijkse huiszegening uitdelen.

Het project “Epiphany Singing” is een samenwerking tussen de bisdommen Breda, Decaan Bosch en Roermond en Kerk in Nood. Hiermee willen ze proberen de “Driekoningenzang” opnieuw in te voeren in Nederlandse parochies. In Duitstalige landen was de zogenaamde “Sternsingen” zeer succesvol. Jaarlijks doen duizenden kinderen mee. In Duitsland is dit een van de grootste inzamelingsacties voor goede doelen.

Deze traditie in Nederland is achterhaald. Om te kijken of “Epiphany Singing” weer een succes wordt, wordt dit jaar het proefproject gehouden met zes parochies in Brabant en Limburg. In de advertentie schreven de promotors: “Kinderen maken zo kennis met de vreugdevolle boodschap van Kerstmis en Driekoningen, en worden vervolgens uitgezonden om deze vreugde met anderen te delen.” “Kinderen verkleed als koningen kondigen het goede nieuws van Kerstmis aan en zegenen de parochianen in de vorm van een gedrukte huiszegen die voor het project is ontworpen.”

Traditioneel valt Driekoningen op 6 januari, maar in Nederland is dit geen feestdag, daarom wordt het feest op zondag gevierd in de liturgie. Dit jaar is dat zondag 2 januari. Afhankelijk van de parochie gaan kinderen op 2 of 6 januari de straat op. Voor het project zijn nieuwe liedjes geschreven waar kinderen voor kunnen zingen. Nummers kunnen worden gedownload uit een bestand website. Het bevat ook recepten voor de zogenaamde “Epiphany Cake”, een andere oude traditie. In de taart zit een kraal verstopt en wie de boon vindt, kan die dag koning zijn.

READ  De plaagradar app nu voor heel Nederland en gemeenten!

More from Madison Garrett
Storytel Reader verschijnt officieel in Nederland voor 129 euro
Via Storytel kun je niet alleen e-books lezen, maar ook beluisteren of...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *