Stop met ernaar te kijken op Twitter en download nu Webb’s beroemde 123MP “Cosmic Cliffs” foto

Stop met ernaar te kijken op Twitter en download nu Webb’s beroemde 123MP “Cosmic Cliffs” foto

Heb je “Cosmic Cliffs” al gezien? Gepost op 12 juli, de set van James Webb Space Telescope (JWST) beelden die debuteerde waren geweldig, maar voor mij was het een foto die er echt uitsprong.

Gevangen in infrarood licht door de bijna-infraroodcamera van de ruimtetelescoop van $ 10 miljard (Nircam), toont deze close-upopname van een gebied van de Carinanevel een ongekende stellaire kraamkamer.

Het bevindt zich op een afstand van 7.600 lichtjaar in de Carina-Sagittarius-spiraalarm van de Melkweg. De breedte is 300 lichtjaar!

Webafbeelding toont schijnbaar gebeeldhouwde gaspluimen, jets en een vreemd uitziende boog.

Het is nu beschikbaar in high definition voor iedereen om te downloaden, te bewaren en in te zoomen.

het is een Beschikbaar om te downloaden Op de speciale Web Telescope-website in drie verschillende versies; 14.575 x 8.441px (123 megapixels!) als TIFF- en PNG-bestand en als PNG-bestand van 1000 x 1.158px (1,1 MB).

De eerste twee zijn ideaal voor gebruik als bureaubladachtergrond van een computer, terwijl de derde, kleinere versie ideaal is voor een smartphone of tablet.

Wat is de Carinanevel?

De afbeelding van “Kosmische Kliffen” maakt deel uit van de Carinanevel, een van de grootste nevels aan de nachtelijke hemel. Hij is ongeveer 500 keer groter dan de bekende Orionnevel, die in de buurt van de sterren van de Oriongordel hangt.

Een wolk van gas en stof waar sterren worden geboren, de Carinanevel staat ook bekend als de “Grote Nevel” en NGC 3372. Vanaf het zuidelijk halfrond kan hij met het blote oog worden gezien.

Binnen de Carinanevel bevindt zich de Eta Carinae, een dubbelstersysteem waarvan de grootste zon extreem helder was. De “oerknal” van 1843. Het fluctueert nog steeds in helderheid – net als Betelgeuze van Orion. Deze massieve ster is misschien wel de volgende ster in de Melkweg Supernova“En het ontploft.

Wat laat de afbeelding “Cosmic Cliffs” zien?

De onderste helft van de verbluffende afbeelding lijkt op de rand van een klif of bergketen in de ruimte, met een enorme wolk van oranje gas en stof – de rand van de nevel! Daarbinnen zijn heuvels, pieken en dalen. Hierboven bevindt zich een blauw gebied – een stellair veld – hoewel je er ook zachte oplossingen van geïoniseerd gas en lichtblauw vliegend stof overheen kunt zien liggen. Door de hele afbeelding kunt u ook sterren zien – sommige groot, sommige klein, sommige dichtbij, sommige ver weg – die in kleur variëren van blauw tot oranje. Je kunt zelfs veel sterrenstelsels op de achtergrond zien.

Wat is NIRCam?

Nircam (Near Infrared Camera) is een van de vier wetenschappelijke instrumenten aan boord van Webb. NIRCam is verantwoordelijk voor veel geavanceerde wetenschap en kan infraroodlicht van oudere sterren en sterrenstelsels detecteren.

Het heeft ook een coronale wervel, zodat het het licht van de ster kan blokkeren en kan helpen bij het zoeken naar planeten die in een baan om nabije sterren draaien.

Minder bekende Cosmic Cliffs-webafbeelding

web Maria Een machine – een groothoekcamera – fotografeerde ook de Carinanevel en produceerde dit minder zichtbare beeld (hierboven). Een afbeelding gecombineerd met behulp van gegevens van zowel NIRCam als MIRI, die voorheen onzichtbare gebieden van stergeboorte onthult.

Een vergrote versie die zich concentreert op het centrale deel van wat je kunt zien in het NIRCam-beeld, het MIRI-beeld onthult structuren die zijn ingebed in het stof en onthult stellaire bronnen van enorme jets en uitstromen. Het vangt koolwaterstoffen en andere chemische verbindingen op het oppervlak van de randen op, waardoor ze gaan gloeien en het object een ruwer uiterlijk krijgt.

Het “Cosmic Cliffs”-beeld van Meri is ook: Beschikbaar om te downloaden Van de website zij het met iets minder nauwkeurigheid. Het wordt geleverd in 11.264 x 3.904 pixels (44 megapixels) als TIFF-bestand en als PNG-bestand, en als 2.000 x 693 px (1,3 megapixels) bestand als PNG-bestand.

Hoe verhouden de twee foto’s zich tot elkaar?

Er zijn enkele opvallende verschillen. Een komeetachtig kenmerk wordt bijvoorbeeld onthuld in een afbeelding in het midden links die is vastgelegd door NIRCam (boven, links) met MIRI (boven, rechts) als een enkele kegel van een uitstroom van een pasgeboren ster bedekt met stof.

Wat is Meri?

MIRI (Medium Infrared Instrument) is een camera en spectrofotometer die licht ziet in het midden-infrarode gebied van het elektromagnetische spectrum. Het is de MIRI die ons waarschijnlijk de meest verbluffende breedveldastrofotografiebeelden zal opleveren die het beste van Hubble zijn.

Ik wens je een heldere hemel en grote ogen.

READ  Download IndyCar-technologie: Indy 500-kwalificatie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *