Streekarchief Tilburg viert twaalf kilometer archiefmateriaal • Tilburgers.nl • Natuur, milieu en dier

Begin 2023 meldde het Streekarchief Tilburg dat de collectie was gegroeid tot twaalf kilometer archiefmateriaal. Dat zijn twaalfduizend complete archiefrekken met een lengte van één meter. Rijen en rijen papier met informatie over de gemeenten Oosterhout, Gertruidenberg, Dremlin, Jelze in Regen, Dongen, Lön op Zand, Gwerl, Tilburg, Ostervik, Hilvarenbeek, Alphen Schaam en Parle Nassau.

De Rovertse Leij Foto: John Gerts

Om inzichtelijk te maken hoeveel, start het archief met een reeks van twaalf kilometer wandelingen. De routes komen langs plaatsen die belangrijk waren voor de geschiedenis van die streek.

De Archiefrondje Trails maken gebruik van een netwerk van landelijke wandelpunten. Kan door de weg lopen Routiq wandel-app (voorheen Route.nl), maar is ook als pdf te downloaden. De downloadversie bevat praktische zaken zoals catering en interessante achtergrondinformatie onderweg. Eind februari 2023 ging de eerste archiefloop van start en voerde de wandelaars langs Joerl en Hilvarenbeek.

Het pad volgt de Rovertsche Leij, een kronkelend beekje dat uiteindelijk als Nieuwe Leij Tilburg binnenstroomt. Er is volop natuurschoon en ook onverwachts erfgoed duikt op. Zoals de Nieuwe Hoef, verscholen in het bos, en de sprookjesachtige ruïne van Landgoed Gorp en Roovert. De twaalf kilometer kunnen worden verlengd met een verdere rondrit over het Belgische grondgebied of doorgaan naar Klooster Nieuwkerk

Volg ook een rondleiding door de archieven en leer meer over het erfgoed, de geschiedenis en de natuur van het gebied. Elke twee maanden komt er een nieuwe archieftour online, steeds in een ander gebied met eigen verhalen. Er wordt via de media reclame voor gemaakt.

READ  Sherlock Holmes: Chapter 1 krijgt zijn eerste uitbreiding
More from Madison Garrett
Netflix crasht bij het delen van een wachtwoord
Omdat online streamingdiensten al een tijdje populair zijn en zeker in populariteit...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *