Verleen het eerste exemplaar van de Romeinse Villa Voerendaal | nieuwsbericht

Verleen het eerste exemplaar van de Romeinse Villa Voerendaal |  nieuwsbericht

nieuwselement | 31-03-2023 | 19:02

Op 31 maart werd de eerste versie van de zoektocht naar Villa Voerendaal-Ten Hove gepresenteerd in het Limburgs Museum. Tijdens het symposium in Venlo presenteerden de archeologen het langverwachte integrale onderzoek naar de Romeinse villa in de gemeente Voerendaal. Het boek werd gepresenteerd door Regiochef Leonard De Wit (RCE) aan de familie van de toenmalige opgravingscommandant William Willems.

afbeelding: ©Mike Kreek

Reconstructie Romeinse villa Voerendaal

Meer dan een heerlijke villa

Het veld langs de Steinweg in Voerendaal is een bijzondere plek. Archeologen hebben hier in het verleden veel opgravingen gedaan. Veel van deze ontdekkingen zijn echter onder de radar gebleven. Tot 2019. Daarna ging een team van archeologen aan de slag om de onderzoeksresultaten te publiceren. Ze bestudeerden honderden foto’s, tekeningen en minstens 45.000 objecten, waaronder fragmenten van potten, kruiken, amforen, bronzen munten, juwelen, dakpannen en geverfd gips.

Meerjarig onderzoek

Villa Voerendaal is de meest indrukwekkende Romeinse villa van Nederland. Na een lang mysterie hebben archeologen ook sporen van verschillende houten huizen ontdekt. De huizen waarin mensen woonden voor de bouw van de stenen villa en na de verwoesting van de villa. Het verhaal van duizend jaar. Dit meerjarig onderzoek is uitgevoerd door het Limburgs Museum, met financiële steun van de Provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Foto van kelderuitgravingen in de jaren 80 bij Villa Voerendaal

afbeelding: ©RCE

Een in de jaren 80 gegraven kelder bij Villa Voerendaal

Volgens archeoloog Henk Hiddink zijn de opgravingen van de villa zeer karakteristiek: Het grote complex biedt alles wat je je als archeoloog kunt wensen. Voerendaal is niet alleen de meest indrukwekkende villa van Romeins Nederland, bestaande uit een colonnade van wel 130 meter lang, een badhuis en een graanschuur. Het is ook een kasteel uit de ijzertijd, een laat-Romeinse versterkte toren en een vroeg-middeleeuwse necropolis. Na vier opgravingen in de afgelopen 130 jaar is eindelijk het volledige verhaal van Voerendaal verteld. Ruim 1000 jaar bewoning langs de Steinweg in Voerendaal. Geen enkele andere Nederlandse villa heeft zo’n rijke historie. Deze opgraving is werkelijk uniek in zijn volledigheid.

Bekijk de eerste onderzoeksversie van Villa Voerendaal-Ten Hove

afbeelding: ©RCE

Leonard de Wit (RCE) overhandigt samen met Bert Mennings (directeur Limburgs Museum) het eerste exemplaar aan de familie Willems

Een seminarie

Op het Villa Voerendaal Symposium in het Museum van Limburgs vertelden archeologen over hun onderzoek, nieuwe inzichten, talrijke vondsten en de lange geschiedenis van Villa Voerendaal. Ook werd het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan de familie van de toenmalige opgravingsleider Willem Willems. De publicatie is te downloaden van deze website.

READ  YouTube test automatische videodownloads

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *