Visueel gehandicapt? Met audiodescriptie hoor je wat anderen zien

Wanneer je naar een tv-programma, serie of film kijkt, draagt ​​de combinatie van beeld en geluid bij aan je kijkervaring. Maar wat als u slechtziend of blind bent? Natuurlijk kun je nog steeds horen wat er wordt gezegd, maar veel gevoelens zijn onhoorbaar. Spannende momenten worden vaak alleen gevisualiseerd met muziek, dus je krijgt er niet veel van. Audiodescriptie, kortweg AD, stelt tv-shows, series, films en een avondje theater beschikbaar. Dan hoor je wat anderen zien.

Wat is de audiodescriptie?

Audiobeschrijving voor tv-programma’s, series en films is een techniek waarbij audio visuele elementen beschrijft tijdens perioden van stilte. Deze extra uitleg maakt het voor u gemakkelijker om het verhaal te volgen als u slechtziend of blind bent. Wat wordt beschreven, bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, situaties en ontwikkelingen in het verhaal of de wedstrijd. U herkent een tv-programma, serie of film met een AD-advertentie aan het AD-geluidslogo.

Er is ook audiodescriptie beschikbaar voor live-evenementen zoals een theatervoorstelling of voetbalwedstrijd. Dit gebeurt ook via een koptelefoon, maar dit gebeurt rechtstreeks via een tolk die aanwezig is tijdens het optreden of de wedstrijd.

Hoe het werkt?

Je kunt de audiodescriptie op verschillende manieren beluisteren. Bijvoorbeeld via de Earcatch-app. Deze is gratis te downloaden in een bestand Apple Store Van Google Play Store. Selecteer in de applicatie het programma dat u wilt bekijken. Download dan de audiodescriptie, sluit je koptelefoon aan op je telefoon en je kunt beginnen met kijken. AD werkt parallel met het programma of de serie waar je naar kijkt. Handig als je samen met anderen kijkt, dan zie je allemaal hetzelfde.

READ  Bekijk Amazon-films en -series gratis met de IMDb TV-app

Theatervoorstellingen, musea en voetbalwedstrijden

Iedereen die een audiodescriptie van een theatervoorstelling nodig heeft, kan terecht bij komthetzien.nl Hier kunt u zien welke shows audiodescriptie hebben. Dit wordt verzorgd door een tolk die vertelt wat er op het podium gebeurt. Bij sommige voorstellingen is er een introductie door de tolk of je kunt het podium op om de groep te voelen. Tijdens het optreden hoor je de vertaler een beschrijving geven van wat je door de koptelefoon ziet. Veel professionele voetbalclubs zijn ook te beleven in stadions met audiodescriptie. Een overzicht van de stadions die hierbij betrokken zijn, Het is hier te vinden. Veel musea bieden audioondersteuning in de vorm van een audiotour. Musea die dit aanbieden vind je hier.

Probeer en test het

Om meer aandacht te vragen voor de audiodescriptie start de campagne vanaf maandag 20 december 2021 ik kijk m! begin. De campagne is een initiatief van het Bartiméus Fonds in samenwerking met onder meer Vereniging Al Ain, Kom het Zien! , Stichting Audiovisuele Toegang (Earcatch), Bartiméus, Dedicon, Koninklijke Visio, scribit.pro, Elke (in) en de Unlimited Reading Association.

De campagne wil laten zien wat de ziekte van Alzheimer kan betekenen voor slechtzienden of blinden. “We weten uit onderzoek dat een grote groep mensen met een visuele beperking niet bekend is met de audiodescriptie. Of niet weet hoe ze AD moeten gebruiken. Probeer het en test wat het je te bieden heeft”, zegt Joeke van de Mei, Bartiméus Fondsbeheerder.

More from Madison Garrett
Arknights is het enige gacha-spel dat ik mensen aanbeveel
Het mobiele torenverdedigingsspel van Yostar en Hypergryph, Arknights, blijft het enige gacha-spel...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *