We streamen minder illegaal: ‘Maar verbieden kan nooit’

Het aantal Nederlanders dat illegaal films downloadt en streamt, is het afgelopen decennium afgenomen, blijkt uit cijfers van Telecompaper. In 2013 deed 41 procent het af en toe, terwijl dat in 2019 nog maar 23 procent was.

Veel legale show

Volgens techjournalist Vincent Everts is de reden dat illegaal downloaden blijft dalen, dat bijna alles legaal te bekijken is voor een paar euro. “Er zijn zoveel streamingdiensten dat je overal op kunt klikken”, zegt hij tegen EditieNL.

Volgens Everts is illegaal downloaden te ingewikkeld. “En dan moet je ook nog met een HDMI-kabel naar de tv lopen en alles goed aansluiten om het te kunnen zien.” Daarom doet hij het zelf zelden. “Hoewel Friends niet meer legaal in de gaten kan worden gehouden, hebben mijn dochters daar heel veel medelijden mee.”

Achter slot en grendel?

Illegaal streamen of downloaden is in geen geval verstandig, aangezien het officieel strafbaar is. “Maar ‘illegaal’ is eigenlijk een betere term”, zegt auteursrechtadvocaat Micha Schimmel. Het wordt afgedwongen door het burgerlijk recht, niet door het strafrecht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je achter slot en grendel verdwijnt als je soms illegaal een video streamt. “Voor zover ik weet, is hier nog nooit iemand strafrechtelijk veroordeeld voor illegaal downloaden.”

More from Madison Garrett
Ubisoft installeert DRM-servers en maakt het op de een of andere manier erger
Might & Magic X – Legacyfoto: Ubisoft Vorige maand , jabisoft besloot...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *