5 vragen over de opvolger van Android Auto beantwoord

Android Auto is in Nederland nooit officieel uitgebracht, maar zijn opvolger komt al voorbij. In dit artikel zullen we het hebben over Android Automotive, het nieuwe platform van Google voor onderweg.

Lees verder na de advertentie.

1. Wat is Android Automotive?

Android Automotive is een volwaardig automotive-besturingssysteem. Het systeem draait echt op de auto zelf, in plaats van op een smartphone. Automotive kun je het beste zien als een aangepaste versie van de smartphoneversie van Android. Ze lijken op elkaar, maar ze zijn zeker niet identiek.

Automotive heeft wel belangrijke Android-functies. Je kunt bijvoorbeeld praten met de Google Assistant, navigeren met Google Maps of Waze en een nummer aanzetten via Spotify. Android Automotive werkt op basis van een touchscreen: je tikt op de ‘tablet’ op je dashboard om bijvoorbeeld het volume aan te passen en de airconditioning of stoelverwarming aan te zetten. Hiervoor kun je natuurlijk ook de Google Assistent gebruiken.

2. Android Automotive versus Android Auto: wat is er anders?

Android Automotive is de opvolger van Android Auto. Het systeem is ingebouwd in (elektrische) auto’s: een telefoon is niet nodig. Het systeem kan niet alleen apps op je dashboard tonen en bedienen, maar werkt bijvoorbeeld ook op schermen in de hoofdsteun voor passagiers.

Doordat Automotive volledig in de auto is geïntegreerd, worden ook allerlei autosensoren aan elkaar gekoppeld. Het systeem kan bijvoorbeeld een laadstation in de buurt voorstellen als uw batterij bijna leeg is. Ook kun je aan de Google Assistent vragen wat je bereik is, wat handig is.

READ  Apple brengt volgende week iOS 14.5 uit, en dit zijn de nieuwe functies

Android Auto is daarentegen een stuk minder uitgebreid. Deze aangepaste versie van het besturingssysteem op je telefoon is onderweg veiliger en geeft je toegang tot vereenvoudigde versies van Google Maps en bijvoorbeeld Spotify. U moet echter eerst uw telefoon aansluiten, terwijl Android Automotive in auto’s wordt ingebakken.

toekomstige android auto volvo polestar 2 gemarkeerd

3. Hoe zit het met apps?

Automotive heeft een eigen Play Store voor het downloaden van apps. Daarover gesproken: het app-aanbod valt nog steeds tegen. Dit komt deels doordat veel ontwikkelaars hun programma’s nog niet hebben voorbereid.

Google stelt allerlei eisen aan apps voor onderweg. Zo moet het programma geschikt zijn voor grotere (tablet) schermen en passen in de stille, niet storende interface van het systeem. Android Automotive is overigens open source, net als de ‘gewone’ Android op je telefoon. De broncode, waarin precies wordt uitgelegd hoe het werkt, van het systeem is daardoor voor iedereen in te zien.

4. Welke auto’s hebben Android Automotive?

Weinig. Sterker nog, er is voorlopig maar één ‘Google-auto’ op de weg: de Volvo Polestar 2. Deze 100 procent elektrische auto is ‘s werelds eerste auto met Android Automotive aan boord. De 5-deurs fastback is verkrijgbaar vanaf een kleine 60.000 euro.

Volvo Polestar 2

5. Wat zijn de alternatieven?

De grootste concurrent van Automotive (en Android Auto) is waarschijnlijk Apple CarPlay. Het on-the-go-systeem van Apple is echter niet op dezelfde manier in de auto geïntegreerd, dus je hebt een iPhone nodig om het systeem te laten werken. Het vergelijken van Android Automotive en Apple CarPlay met de maatstaf is dus eigenlijk als het vergelijken van appels met peren.

READ  Ziekenhuis weigert longpatiënt die geen mondmasker kan dragen | Radarcontroles - Radar

Voorlopig heeft het on-the-go-systeem van Google maar één concurrent: VW OS. Dit systeem wordt ontwikkeld door autofabrikant Volkswagen en het is de bedoeling dat vanaf 2025 al zijn auto’s worden uitgerust met VW OS. De fabrikant ziet weinig voordeel in Android Automotive, want volgens hen loopt Google er vandoor met de autodata.

Volkswagen is een gigantisch concern en omvat merken als Audo, Seat, Skoda en Porsche. Opvallend genoeg is VW OS gebaseerd op de open source versie van Android, maar dan sterk aangepast.

Android Automotive Volkswagen OS

Meer over Android Auto

Android Automotive is voorlopig vooral toekomstmuziek. Android Auto is veel toegankelijker. Aan Android Planet we besteden daarom regelmatig aandacht aan dit platform voor onderweg. Van het downloaden van Android Auto, het gebruik van de draadloze Android Auto Wireless tot de uitgebreide beginnershandleiding voor Android Auto, we helpen je graag verder.

More from Madison Garrett

Bekijk Browns vs. Texans: livestream, tv-kanaal, starttijd voor de NFL-wedstrijd van zondag

Door 2 kwartalen De Cleveland Browns en de Houston Texans zijn naar...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *