Advies Raad van Bestuur: Dutch Filmworks ontvangt geen persoonsgegevens die in strijd zijn met de downloadsoftware


Filmdistributeur Dutch Filmworks heeft opnieuw een nederlaag geleden in zijn jarenlange strijd tegen illegale downloads, zo blijkt uit een advies van de Hoge Raad dat gisteren met enige vertraging is gepubliceerd. De Hoge Raad zal het beroep in een zaak tegen kabelbedrijf Ziggo vrijwel zeker afwijzen.

Ziggo weigerde elke keer details te verstrekken over de naam en het adres die horen bij de IP-adressen die worden gebruikt om de films illegaal te downloaden.

In 2015 kondigde DFW aan dat het handhavingsmaatregelen zou nemen tegen mensen die illegaal films downloaden. Er werd veel publiciteit aan haar gegeven. DFW wilde individuele gebruikers aantrekken en eventueel ook boeten. Een extern bedrijf heeft zich ingeschakeld om IP-adressen te verzamelen. De distributeur heeft ook toestemming gekregen om deze gegevens te verzamelen.

Van 21 december 2017 tot 2 februari 2018 bewaakte het Duitse bedrijf Tecxipio namens DFW BitTorrent-netwerken.

Om deze gebruikers echter te kunnen aanspreken, moest DFW hun naam en adresgegevens hebben, die alleen ISP’s zouden weten. Ziggo weigerde deze informatie te verstrekken.

Ziggo is in 2019 voor het eerst gedagvaard. Een voorzieningenrechter heeft de aantijgingen afgewezen. In hoger beroep vroeg de rechtbank zich onder meer af welke schikkingsbedragen DFW aan de downloaders wilde maken. DFW mocht schadevergoeding verhalen, maar er werden geen boetes opgelegd. De schikkingsbedragen, die tussen de 150 en 230 euro zouden liggen, leken veel hoger dan het verlies van de dealer in een illegaal gedownloade film. De lijfwacht van de moordenaar Het was destijds legaal online beschikbaar voor een paar euro.

READ  "Alle niet-bezorgde post van Kattendijke zal nooit worden bezorgd"

Bovendien heeft de DFW volgens de rechtbank niet uitgelegd hoe ze ervoor kon zorgen dat alleen daadwerkelijke afdalingen een schikkingsvoorstel zouden krijgen. De eigenaar van het IP hoeft immers niet degene te zijn die de film illegaal van internet heeft gedownload.

De zaak loopt inmiddels al jaren, kennelijk op advies van de officier van justitie Zeker gedood In het Hooggerechtshof. In dit geval is het grondrecht om intellectuele eigendom te beschermen in strijd met het grondrecht om persoonsgegevens en de privacy van internetgebruikers te beschermen. Net als de voorzieningenrechter oordeelde het hof eerder dat het omgaan met illegaal downloaden onder bepaalde omstandigheden legaal is, maar in dit geval hield de rechthebbende geen rekening met de belangen van de betrokken internetgebruikers.

Daarom handhaaft de procureur-generaal deze positie. Het komt zelden voor dat adviezen niet worden opgevolgd, zeker als het om technische zaken gaat. Tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof kan geen beroep meer worden aangetekend.

Bovendien is er veel veranderd in de ruim zes jaar dat Dutch Filmworks campagne voert. Illegale downloads zijn niet verdwenen, maar wel sterk gedaald. Het legale aanbod nam toe en werd betaalbaarder met de komst van Netflix, Disney Plus en andere videodiensten.

More from Madison Garrett

De release van King’s Bounty 2 is uitgesteld tot augustus

Kings Bounty 2 Het was eerder gepland voor een release in maart,...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *