Apple knielt in de Europese Unie voor iMessage na USB-C voor de iPhone

Apple knielt in de Europese Unie voor iMessage na USB-C voor de iPhone

Door EU-regelgeving worden grote bedrijven nu gedwongen te voldoen aan normen die ze niet gewend zijn. Zo is Apple bijvoorbeeld met de USB-C-standaard voor iPhones, maar ook met een open App Store, en nu wordt iMessage op je iPhone op de berg van ‘aanpassingen vereist’ gegooid.

Regelgevers in de Europese Unie (EU) hebben de Digital Markets Act gewijzigd om nieuwe bepalingen op te nemen die Apple zouden dwingen iMessage toegankelijker te maken voor andere berichtenplatforms. De Europese Raad heeft de wet in juli 2022 aangenomen toestemming, een jaar nadat het was voorgesteld. Het wordt van kracht op 2 mei 2023, maar met enkele aanvullende kanttekeningen bij berichtenservices.

De EU vereist echt dat Apple iMessage, USB-C en de App Store openstelt

Dus werd Apple opnieuw op de vingers getikt door de Europese Unie. De Digital Markets Act is een verordening die de opheffing van veel beperkingen van grote technologiebedrijven zoals Apple, Amazon, Facebook en Google verplicht stelt.

Volgens de EU houden ze zich bezig met concurrentiebeperkende activiteiten. Met andere woorden: volgens de Europese Unie spammen ze consumenten met het najagen van geld, maar ook met iMessage.

iMessage WhatsApp iOS 16 macOS Ventura
Gratis, maar volledig gesloten. (foto: OneMoreThing)

Zo wil de Europese Unie ook dat Apple iPhone-gebruikers apps van buiten de App Store kunnen downloaden. Dit is een “big deal” omdat Apple een groot belang neemt (ongeveer dertig procent) en ontwikkelaars niet veel overhouden.

Geen wonder dus dat bijvoorbeeld Epic Games ruzie heeft gekregen met Apple. Zo was het niet toegestaan ​​om links naar betaalde content te plaatsen, omdat dat niet volgens de regels van Apple was. De Europese Unie heeft een andere kijk op deze kwestie.

READ  MacOS Monterey 12.4 met bugfixes kan nu worden gedownload

Omdat de iPhone-maker zijn regels voor de App Store niet wilde wijzigen, was dat ook de aanleiding voor de oproep. Echter: de App Store zal binnenkort niet de enige plek zijn waar je content kunt downloaden.

De App Store en Berichten op iPhone zijn nu beide geopend

Tot nu toe wordt onder meer Apples iMessage op de iPhone geweigerd. Dat zou meer open moeten zijn, vindt de Europese Unie. Uitgebreidere berichtenservices, zoals iMessage, Facebook Messenger en WhatsApp, zouden verbinding moeten kunnen maken met kleinere berichtenservices.

MemojiWhatsApp
De oogrol van de Memoji is een hoogtepunt. (foto: Appel)

Hierdoor kunnen gebruikers berichten uitwisselen, bestanden verzenden of videogesprekken voeren via verschillende berichtenservices. Hoewel dit mogelijk is via sms-berichten, werkt iMessage van Apple alleen op Apple-apparaten. Begrijpelijk, want Apple doet er alles aan om het zo innovatief en veilig mogelijk te maken.

In de Europese Unie staat het gebruik van iMessage in schril contrast met diensten als WhatsApp. Niets is minder waar in de Verenigde Staten. De service is daar ongelooflijk populair. Het is dus begrijpelijk dat Apple niet happig is op deze nieuwe regel. Het is een belangrijk verkoopargument voor de iPhone.

De iPhone iMessage-regel geldt op dit moment alleen voor Europa, maar dat wordt natuurlijk breder gehandhaafd. Dus het is een interessante inleiding op de andere harde maatregelen die de EU zal nemen voor Big Tech?

De iPhone 15 krijgt USB-C, maar Apple maakt zijn eigen standaard

Heb je een fout gezien? Email ons. Wij zijn dankbaar.

Reageer als eerste.

Reageer op het artikel:

READ  SkyShowtime offline bekijken? Zo kun je films en series downloaden

Ook in de Europese Unie zit Apple op de knieën voor iMessage na de USB-C voor iPhones-wet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *