Scheepvaartongevallen nemen in 2021 af

Scheepvaartongevallen op de binnenwateren verminderen

Het totaal aantal geregistreerde vrachtongevallen op de binnenwateren is licht gedaald van 1.243 in 2020 naar 1.225 in 2021. Van dit totaal aantal ongevallen waren 1.077 niet-ernstige (vergeleken met 1.068 in 2020) en 148 ernstige vrachtongevallen. Deze cijfers zijn ongeveer het gemiddelde voor de jaren 2014-2020.

Vermindering van ernstige scheepvaartongevallen op de binnenwateren

In 2021 werden 148 ernstige ladingongevallen geregistreerd. Dit is lager dan in 2020. Een ongeval wordt als ernstig of zeer ernstig beschouwd als een schip niet meer kan of mag varen als gevolg van een scheepvaartongeval, er aanzienlijke schade is aan de goederen, infrastructuur, milieu en vaarweg of als er doden zijn Ernstig letsel (in uitzonderlijke gevallen).

Commerciële en vrijetijdsvracht

De daling van het aantal kritieke ongevallen komt vooral tot uiting in de beroepsvaart (78 in 2021 vs. 96 in 2020) en in mindere mate in de recreatievaart (75 in 2021 vs. 82 in 2020). Het aantal ernstige goederenongevallen tussen beroeps- en recreatievracht steeg van 3 in 2020 naar 5 in 2021.

In 2021 werden in totaal 5 doden en 12 zwaargewonden geregistreerd als gevolg van scheepvaartongevallen. Dit betreft voornamelijk pleziervaartuigen.

De vijf slachtoffers vielen bij 4 ongevallen met één voertuig en één ongeval met een persoon door een plezierschip. In 2020 waren er 3 doden en 14 ernstig gewonden.

Scheepvaartongevallen geregistreerd op de Noordzee

In 2021 werden op de Noordzee een zeer ernstig scheepvaartongeval en 10 ernstige scheepvaartongevallen geregistreerd. Bij een zeer ernstig scheepvaartongeval is een zeiljacht verloren gegaan nadat het in aanvaring kwam met de Scheveningse pier. In 2021 zijn er geen doden gevallen bij (zware) scheepvaartongevallen op de Noordzee.

READ  Karel Lorvenk vernieuwt zijn webshop | Servicebeheer

Samen werken aan veiligheid

Zowel beroeps- als recreatievaartuigen bevaren de waterwegen van Nederland, en in het zomerseizoen komen er natuurlijk meer pleziervaartuigen bij. Onjuiste inschatting van elkaars manoeuvres, beperkte zichtlijnen en/of snelheid kunnen leiden tot onveilige situaties. Ongevallen met beroeps- en pleziervaart blijven een dalende trend vertonen.

We werken samen met beroepsvaart, recreatie en andere partijen om de veiligheid op de onderzeese binnenwateren te vergroten Een zeilcampagne doe je samen† Deze campagne omvat maatregelen als het scheiden van koopvaardij- en interactievaartuigen op bepaalde routes, het verstrekken van informatie, het inzetten van mobiele luchtverkeersleiders op het water en het adviseren van plezier- en beroepsvaartuigen. Meer informatie vindt u op onze pagina’s over scheepsongevallenregistratie en veilig varen in Rijkswateren.

zeilmolen app

De Vaar Melder-app, waarmee vaarweggebruikers onder meer ongevallen en gevaarlijke situaties of gedrag kunnen melden, levert nog steeds waardevolle meldingen op van vaarweggebruikers. Professionele en recreatieve vaarweggebruikers hebben het afgelopen jaar regelmatig melding gemaakt van gevaarlijk vaargedrag, ondiep water in de vaarweg, bijna-aanvaringen en kapotte verlichting of verloren verkeersborden in bruggen en sluizen.

Zo konden Rijkswaterstaat en andere functionarissen zoals provincies en havenbedrijven actie ondernemen en de veiligheid van vaarweggebruikers beter waarborgen. De Vaar Melder app is te downloaden voor iOS en Android.

More from Madison Garrett
Alle reclamefolders in een handig overzicht met prikbord
Elk weekend in afwachting van de folderconducteur van wie u de folders...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *