Apple werkt aan een 32-core processor voor high-end Macs

Apple werkt aan een nieuwe ARM-gebaseerde processor met maar liefst 32 krachtige CPU-cores die eind 2021 in een Mac zouden kunnen verschijnen, volgens een nieuwe rapporteren van Bloomberg. De processor zou in 2022 ook kunnen verschijnen in een nieuwe “halfgrote Mac Pro”. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf naar verluidt ook CPU-ontwerpen met maximaal 16 krachtige cores en vier energiezuinige cores die bestemd zijn voor nieuwe versies van de MacBook Pro en iMac. De nieuwe processors zouden al in het voorjaar van 2021 kunnen arriveren. Toekomstige Apple Silicon-ontwerpen zouden ook GPU’s met maximaal 128 speciale cores kunnen bevatten.

Er komt nieuws over de aankomende processors, aangezien Apple zojuist zijn eerste Macs heeft uitgebracht die worden aangedreven door zijn eigen chips. De nieuwe MacBook Air, MacBook Pro, en Mac mini elk gebruikten de M1-chip van het bedrijf, die een CPU met vier krachtige kernen en vier zeer efficiënte kernen bevat. De krachtigere machines van het bedrijf, zoals de Mac pro blijf Intel-chips gebruiken. Apple heeft gezegd dat het van plan is om in de loop van twee jaar zijn hele Mac-opstelling over te zetten naar zijn eigen chips.

De bestaande M1-chip van Apple wordt geleverd met 8 CPU-kernen; 4 krachtige kernen en 4 efficiënte kernen.
Afbeelding: Apple

Naast het verhoogde aantal CPU-kernen, Bloomberg meldt dat Apple ook werkt aan chips met meer GPU-kernen. Terwijl de huidige M1-chip wordt geleverd met zeven of acht GPU-kernen, test Apple momenteel modellen met 16 en 32 kernen en werkt het aan chips met maar liefst 128 voor eind 2021 of 2022.

De M1-chip heeft maximaal acht speciale GPU-kernen.
Afbeelding: Apple

Hoewel Apple werkt aan een processorontwerp met 16 krachtige CPU-kernen, Bloomberg merkt op dat het ervoor zou kunnen kiezen om het uit te brengen met slechts acht of 12 ingeschakelde kernen, afhankelijk van hoe massaproductie verloopt.

Voorafgaand aan de aankondiging van Apple van de overstap naar ARM-gebaseerde processors, Bloomberg gemeld dat het werkte aan een processor met een CPU met acht krachtige kernen en vier energiezuinige kernen. Een processor met deze exacte combinatie van kernen moet nog officieel worden aangekondigd.

Gezien Apples ambitieuze plannen om de hele Mac-line-up in de komende twee jaar op zijn eigen silicium te verhuizen, is het logisch dat er krachtigere chips in ontwikkeling zijn. De eerste ARM-gebaseerde Macs hebben indruk gemaakt dankzij hun combinatie van energie-efficiëntie en prestaties, maar het matchen van de mogelijkheden van zijn krachtigere Intel-gebaseerde machines zoals de Mac Pro wordt waarschijnlijk een veel grotere uitdaging.

READ  De Nintendo OLED Switch komt mogelijk in september
Written By
More from Lesley Curry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *