Bereid je voor om macOS Monterey te installeren: zo doe je het

Installeer macOS Monterey: bereid je voor en meer

We moesten wat langer wachten, maar vanaf vandaag is macOS Monterey eindelijk beschikbaar om te installeren. De update brengt een aantal handige nieuwe functies op je Mac en zorgt ervoor dat je Mac beter presteert met de nieuwe mogelijkheden van iOS 15 en iPadOS 15. Maar voordat je dat doet, is het een goed idee om je voor te bereiden voordat je macOS Monterey installeert. In dit artikel lees je stap voor stap wat je moet doen voordat je macOS Monterey installeert.

Wanneer kan ik macOS Monterey installeren?

macOS Monterey wordt vandaag, 25 oktober 2021, gelanceerd. De releasedatum van macOS Monterey werd aangekondigd tijdens het evenement in oktober 2021, inclusief de aankondiging van de MacBook Pro 2021. Wat is er goed om die update te weten Vanaf ongeveer 19:00 vanavond klaar voor jou.

Stap 1: Werkt mijn Mac met macOS Monterey?
Voordat je begint, is het goed om te weten of je Mac compatibel is met macOS Monterey. Gelukkig hebben we een kant-en-klaar lijstje met de juiste modellen voor je:

Zo vielen er wat modellen af, zoals de iMac 2014 en MacBook Air 2013. De eerder aangekondigde MacBook Pro 2021 draait standaard op macOS Monterey. Weet je niet zeker welke Mac je hebt? Bekijk dan eens Mac Desktop Models Overview of MacBook Models Overview. De modelnaam en het modelnummer zijn eenvoudig te vinden via > Over deze Mac > Meer informatie > Overzicht.

macOS Monterey met iMac en MacBook.

Stap 2: Heb ik voldoende opslagruimte voor macOS Monterey?

Het is nog niet precies duidelijk hoeveel opslagruimte je precies nodig hebt om macOS Monterey te installeren. Ga in ieder geval uit van minimaal 15 GB. Het wordt nog soepeler als je 20-25 GB vrije ruimte hebt, zodat je niet meteen je opslaglimieten bereikt. via > Over deze Mac > Meer informatie > Opslag Je kunt gratis controleren of je minimaal 15 GB hebt. Dit is het moment om je Mac opnieuw schoon te maken met tools zoals CleanMyMac X.

Op een Mac is er ook de functie Geoptimaliseerde opslag, waarmee u onnodige toepassingen en bestanden kunt opschonen. Bovendien valt er nog veel op te ruimen, zoals restanten van iOS-updates.

Stap 3: Controleer of je back-ups hebt gemaakt
Voordat u macOS Monterey installeert, is het een goed idee om te controleren of u reservekopieën van uw systeem hebt gemaakt. Je dacht misschien dat je dagelijks een back-up maakte met Time Machine, maar ze faalden. Als je het nog niet hebt gemaakt, kun je gemakkelijk een back-up maken met Time Machine, vooral als je een Apple Time Capsule of een grote externe harde schijf hebt.

READ  IOS14: Dit zijn de belangrijkste nieuwe functies - Radar

Stap 4: Update een oudere versie van OS X / macOS
Het is mogelijk dat de Mac die je elke dag gebruikt al macOS Big Sur heeft, maar je hebt misschien ook oudere iMacs en MacBooks die je wilt updaten en die nog draaien naar een oudere versie. Vanaf OS X 10.9 Mavericks (de oudere versie die vooraf was geïnstalleerd op een compatibele Mac), kun je rechtstreeks upgraden naar macOS Big Sur, zonder tussenstappen. Houd er ook rekening mee dat je oudere Mac mogelijk minder soepel werkt op macOS Monterey, in welk geval je misschien beter bij de huidige versie kunt blijven. Controleer ook of uw Mac geschikt is (Zie stap #1). De vorige update is mogelijk klaar. Het is mogelijk al gedownload, maar het hoeft alleen nog te worden geïnstalleerd. Dit neemt ook extra ruimte in beslag.

Microfoon tijdens FaceTime in macOS Monterey.

Stap 5: Update nu uw apps voor macOS Monterey

Terwijl je wacht op macOS Monterey, kun je eigenlijk al je apps updaten naar de nieuwste versie, zodat je snel aan de slag kunt zonder dat je hoeft te wachten tot je favoriete apps zijn bijgewerkt. Dit kan via de Mac App Store of via de update-functie in de app zelf, als je deze via de website van de ontwikkelaar hebt aangeschaft. U kunt dit handmatig controleren.

Vorig jaar heeft macOS Big Sur een grote verandering aangebracht, waarbij het ontwerp is herzien. Apps hebben nieuwere app-pictogrammen om beter bij macOS te passen. Als je een oudere versie van macOS Catalina gebruikt, houd er dan rekening mee dat 32-bits apps niet meer werken. Alle applicaties die in macOS Catalina en later draaien, zijn in principe ook geschikt voor macOS Monterey. Maar als een app nog niet volledig is bijgewerkt, kunnen er bugs in voorkomen en werkt de app nog niet goed. Gelukkig kun je eenvoudig controleren welke apps nog 32-bit zijn door de stappen in onze tip te volgen. Als je nog steeds 32-bits applicaties hebt, controleer dan of er nieuwere versies of alternatieven beschikbaar zijn. Zo niet, bedenk dan zelf of u het de moeite waard vindt om de app te updaten en te verwijderen.

READ  Wear OS-update maakt het downloaden van apps eenvoudiger

Er is ook een bestand uitgebreide lijst Met applicaties die al zijn getest door bètagebruikers. De apps in deze lijst zijn getest om te zien of ze (correct) werken op macOS Monterey, dus het is een goed idee om deze lijst te controleren voordat u een update uitvoert. Virtualisatieprogramma’s zoals Boot Camp en Parallels (waarmee je Windows op een Mac kunt draaien) blijven ook werken in macOS Monterey, zolang je ze op een Intel Mac gebruikt.

Stap 6: Zorg dat je er zelf klaar voor bent
Niet alleen je Mac moet klaar zijn, maar jij ook. Houd uw Apple ID en wachtwoord bij de hand, zodat u er niet naar hoeft te zoeken. Ook een snelle wifi-verbinding kan van pas komen, zodat je de update snel kunt downloaden. Als je meteen wilt updaten zodra macOS Monterey beschikbaar is, kun je beter thuis of op het werk zijn, op een betrouwbaar netwerk. Het gebruik van openbare hotspots brengt risico’s met zich mee.

Houd er rekening mee dat het downloaden enige tijd kan duren, vooral wanneer de update naar macOS Monterey beschikbaar is. Het kan dus enige tijd duren en de downloadtijden kunnen dramatisch toenemen. Tientallen miljoenen mensen over de hele wereld proberen tegelijkertijd macOS Monterey te downloaden. Als je de update niet meteen nodig hebt, kun je het beste een paar uur wachten en het de volgende dag proberen. Dan gaat het ineens veel sneller. Vorig jaar waren er problemen met de Apple-server toen macOS Big Sur beschikbaar kwam, waardoor de download mislukte. Dus raak niet meteen in paniek als het niet lukt en probeer het de volgende dag opnieuw.

Stap 7: Nu of later installeren?
Dat brengt ons direct bij de volgende vraag: moet je macOS Monterey installeren zodra de update is uitgebracht, of moet je nog even wachten? Als we een eerlijk antwoord moeten geven, raden we je aan om even naar de kat buiten de boom te kijken. We kunnen ons voorstellen dat je graag met de nieuwe functionaliteit aan de slag wilt, maar de ervaring leert dat de eerste versie soms voor problemen kan zorgen. We raden u daarom aan om de eerste ervaringen van gebruikers nauwlettend in de gaten te houden, zodat u weet wat u kunt verwachten. Apple heeft macOS Monterey uitgebreid getest met een groot aantal bètaversies, maar sommige problemen blijven vaak opduiken zodra de update voor iedereen beschikbaar is.

READ  Nieuwe functies, verwachte release, updates en meer

Snelle notities Mac OS X Monterey

Zelfs als u bijvoorbeeld voor uw werk op uw Mac vertrouwt, raden we u aan een paar dagen na de release te wachten met updaten. Bij oudere Macs kan het ook een goed idee zijn om te wachten op feedback van gebruikers. In iCulture zullen we een Talk To Discussion-artikel hebben zodra de update is voltooid, waar gebruikers hun ervaringen kunnen delen.

Stap 8: Installatie
Heb je alle stappen doorlopen en jezelf goed ingesteld voor macOS Monterey? Zodra macOS Monterey beschikbaar is, downloadt u de update als volgt:

  1. ga naar de > Systeemvoorkeuren.
  2. Klik op de optie systeem update.
  3. Uw Mac zoekt nu naar de nieuwste versie.
  4. Als er een update beschikbaar is, verschijnt deze op het scherm. Klik op de knop om het te downloaden en te installeren.

macOS Monterey kan lang duren om te installeren, dus wees geduldig. Klik pas op de download- en installatieknop als je zeker weet dat je je Mac een tijdje niet nodig hebt.

U kunt er ook voor kiezen om een ​​schone installatie van macOS uit te voeren.

Stap 9: Ontdek wat er nieuw is in macOS Monterey!

Terwijl je wacht tot de update slaagt, neem je even de tijd om onze andere macOS Monterey-tips te lezen:

Lees ook onze samenvatting van de beste macOS Monterey-functies, zodat u weet wat u kunt verwachten.

More from Madison Garrett
Expertgroep richt zich op visuele handel
Consumenten oriënteren zich steeds meer op basis van visuele data. Digitaal kijken...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *