Betekenis Guru Purnima 2020: datum, tijd en belang van de gunstige dag

Betekenis Guru Purnima 2020: datum, tijd en belang van de gunstige dag

Twitter

5 juli 2020 markeert een belangrijke dag voor de hindoe-cultuur met de viering van Guru Purnima. Een festival dat wordt gevierd in India, Nepal en Bhutan door hindoes, jains en boeddhisten. Ter gelegenheid van Guru Purnima betuigen studenten hun dankbaarheid voor hun ‘goeroes’ of leraren.

Guru Purnima wordt gevierd in de maand Ashadh volgens de hindoekalender op een dag met volle maan, die dit jaar samenvalt met 5 juli 2020. De dag wordt ook Vyasa Purnima genoemd, naar de beroemde wijze die de Mahabharata vertelde.

De betekenis van Guru Purnima

Guru Purnima, vaak gevierd door hindoes, valt vaak op een dag in juni of juli volgens de Georgische kalender. Overigens valt het festival dit jaar samen met Chandra Grahan of maansverduistering die deze keer niet zichtbaar zal zijn in India.

Historisch gezien in de hindoe-cultuur, markeert de dag de verjaardag van Ved Vyasa, daarom wordt het aangeprezen als ‘Vyasa Purnima’. Op deze dag werd de wijze geboren uit de wijze Parashara en Satyavati. In de boeddhistische cultuur markeert goeroe Purnima Gautama’s eerste preek in Sarnath, Uttar Pradesh.

Goeroe Purnima 2020

Twitter

Op de dag betuigen de discipelen hun leraren hun dank. Velen bezoeken tempels op deze veelbelovende dag en bieden hun gebeden aan en zoeken de zegeningen van hun spirituele gidsen. Mensen zijn echter aangeraden om dit jaar thuis te blijven vanwege de pandemie. Ongeacht de religieuze betekenis beschouwen veel academische instellingen de dag als een dag van dankbaarheid jegens leraren.

READ  NASA-SpaceX-missie: astronauten keren terug na een historische missie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *