Centrum voor strategische en internationale studies

Centrum voor strategische en internationale studies

VS lijkt alleen gefixeerd te zijn met TikTok en Huawei, de in Washington gevestigde denktank. (Bestandsfoto)

Washington:

De Trump-regering lijkt de afgelopen weken alleen gefixeerd te zijn op precies twee Chinese bedrijven – TikTok en Huawei, zei een in Washington gevestigde denktank, terwijl hij suggereerde dat de Verenigde Staten meer gericht zouden moeten zijn op de uitgebreide operaties van Chinese staatsbedrijven die domineren stilletjes de sectoren infrastructuur, telecommunicatie, transport, energie en financiële diensten wereldwijd.

Hoewel deze bedrijven ongetwijfeld duidelijke en belangrijke zorgen naar voren brengen, zei het Center for Strategic and International Studies (CSIS) dat de VS meer strategische volwassenheid zouden moeten tonen als het zich evenzeer zou richten op de activiteiten van China Communications Construction Company, COSCO Shipping en State Grid.

“Waar de Verenigde Staten wel aandacht besteden aan de wereldwijde architectuur van de opkomst van China, zoals het Belt and Road Initiative of de Digital Silk Road, leert het de verkeerde lessen en verviel het onmiddellijk in gesprekken over hoe de inspanningen van China te” matchen “,” Judas Blanchette, Freeman Chair in China Studies bij CSIS, zei in het rapport.

“De VS zullen nooit in staat zijn om het vermogen van China om de volledige waardeketen van financiering, bouw, arbeid en technologie aan landen in Afrika en Latijns-Amerika te leveren, te repliceren op de schaal en snelheid die ze eisen, dus waarom zou u proberen wanneer de Verenigde Staten gewoon een slechte imitatie zijn? De wereldwijde invloed van China, hoewel wijdverbreid, is fundamenteel mager, voornamelijk afhankelijk van zijn chequeboek en zijn vermogen om gerichte druk uit te oefenen. “

READ  De langverwachte Elden Ring DLC-trailer debuteert morgen met 3 minuten aan Shadow of the Erdtree-beelden

“In plaats van alleen China te spiegelen, zou het beter zijn om te spelen met de eigen sterke punten van de VS, die veel robuuster en duurzamer zijn,” voegde Blanchette eraan toe.

Het rapport zei dat de VS afwisselen tussen twee formuleringen van Chinese macht – het staat op het punt in te storten of staat klaar voor wereldwijde overheersing. Maar beide begrippen zijn misleidend en zelfvernietigend, stelt het rapport verder.

“Het uithoudingsvermogen van de CCP wordt vaak onderschat als het alleen wordt bekeken aan de risicokant van het grootboek – de toenemende schulden, arbeidsprotesten, dalende productiviteit of de te sterke centralisatie van de Chinese Communistische Partij. Dit zijn echte uitdagingen, maar ze moeten wel in evenwicht zijn met de institutionele veerkracht, die repressie, samenwerking, suasion en innovatie op het gebied van bestuur combineert, ‘zei het.

Maar het allerbelangrijkste is dat de Verenigde Staten een visie moeten formuleren – een grootse strategie – die verder kijkt dan de engere kwestie van China om het type wereldwijde orde weer te geven dat de VS wil helpen realiseren en beschermen, suggereerde de denktank.

“Zeker, de Chinese president Xi Jinping begaat niet dezelfde fout, en onder zijn bewind heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) duidelijk een visie van mondiaal leiderschap geformuleerd – zeker een illiberale – maar Peking begrijpt die vernauwing zijn grote strategie voor een ” Amerikaanse strategie ” is zowel op korte termijn als noodzakelijkerwijs beperkend. Hier houdt de VS de meeste kaarten in termen van wereldwijde aantrekkingskracht, dikte van bondgenoten, robuustheid van technologische capaciteiten en militaire macht. , ondanks al deze voor de hand liggende sterke punten, profiteren de VS er niet van? Stel je voor dat de VS de leiding zouden nemen over de litanie van uitdagingen – sommige existentiële – die de planeet nu onder ogen zien: klimaatverandering, ongelijkheid, raciaal onrecht, armoede en wereldwijde pandemieën. Weinigen verwachten of willen dat Peking een van deze zal leiden. Velen hopen dat de VS dat uiteindelijk zal doen, “zei het.

READ  Gran Turismo 7 dagelijkse races: geschiedenis herhaalt zich – GTPlanet

Daarom lijken deze acties, van de fixatie op het benoemen van Covid-19 als “China-virus” tot de recente maatregelen om het aantal buitenlandse studenten dat in de VS studeert te beperken, “op te staan” voor China. In werkelijkheid doen ze afbreuk aan het serieuze werk dat de VS doen om in strategische concurrentie te belanden, en ze laten het land verarmd en onaangedaan terwijl ze weinig doen om de langetermijnambities van China te schudden of aan te passen, zei Blanchette in het rapport. .

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *