Continental houdt rekening met zijn gruwelijke nazi-verleden

Illustratie bij artikel getiteld Continental is Reckoning With Its Gruesome Nazi Past

Foto: Getty-afbeeldingen (Getty-afbeeldingen)

Onlangs de Duitse auto-onderdelenleverancier Continental vrijgelaten een studie van jaren in de maak over het nazi-tijdperk, inclusief het gebruik van 10.000 dwangarbeiders tegelijk, zei CEO Elmar Degenhart, toen Continental “een belangrijk onderdeel was van Hitlers oorlogsmachine.”

Continental gaf opdracht voor het rapport “om meer duidelijkheid te krijgen over het donkerste hoofdstuk in de geschiedenis van ons bedrijf”, zei Degenhart.

En het kan niet genoeg worden benadrukt hoe duister die geschiedenis is. Een deel van het 800 pagina’s tellende boek beschrijft bijvoorbeeld een testparcours voor schoenzolen in Sachsenhausen, een concentratiekamp buiten Berlijn. Daar, volgens Duitse golf:

Gevangenen werden gedwongen om 30 tot 40 kilometer (19 tot 25 mijl) per dag rond de binnenplaats van het kamp te marcheren op het geluid van Duitse marsliederen – alle gevangenen die vertraagden of vielen werden geëxecuteerd door de SS-bewakers van het kamp.

Continental bestelde ook speciale tests met gedwongen marsen op sneeuw en ijs, waarbij veel gevangenen zonder sokken marcheerden en sommigen tot 2.200 kilometer liepen.

Ook gruwelijk was het gebruik van slavenarbeid door Continental. Dit is hoe Continental’s eigen samenvatting van de studie het beschrijft:

Volgens het onderzoek heeft Continental tijdens de Tweede Wereldoorlog in totaal zo’n 10.000 dwangarbeiders ingezet. Hun aantal schommelde aanzienlijk. Hun oorsprong was divers en varieerde van Italiaanse “jonge fascisten” tot tijdelijke arbeiders uit bezet België en Franse en Russische krijgsgevangenen. Geleidelijk aan werd de aard van hun inzet steeds radicaler. In de laatste jaren van de oorlog waren het bijvoorbeeld concentratiekampgevangenen die werden gebruikt bij de productie van gasmaskers en bij het ondergronds verplaatsen van productie. Deze mensen werden onderworpen aan onmenselijke leef- en werkomstandigheden. De directie van Continentaal was actief bij dit proces betrokken en droeg bij tot de geleidelijke radicalisering van het gemobiliseerde personeelsbestand.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een historicus, Paul Erker, een universiteitsprofessor in München. Continental zegt dat elk ‘relevant’ document ‘volledig en zonder beperking’ aan hem ter beschikking is gesteld, inclusief een schat aan eerder niet beschikbaar materiaal.

De auto-industrie is vol met bedrijven die banden hadden met het nazi-regime, natuurlijk ook Daimler, Volkswagen, Porsche, BMW, GM en Ford, om er een paar te noemen. De publicatie van het onderzoek door Continental is in overeenstemming met de beslissingen van veel Duitse bedrijven om hun relaties met de nazi’s te onderzoeken.

Maar Continental kon niet uitleggen waarom het decennia had geduurd om dat te doen. Per De New York Times:

Elmar Degenhart, de CEO van Continental sinds 2009, zei dat het onderzoek “te laat was”, maar kon niet verklaren waarom het zo lang had geduurd.

“We kunnen niet spreken voor eerdere generaties van het management en willen geen beschuldigingen tegen hen uiten”, zei Degenhart tijdens een persconferentie donderdag.

“De studie is een bewust gekozen kans en een hernieuwd motief voor ons om onze verantwoordelijkheid onder ogen te zien en, op basis van ervaringen uit het verleden, onze identiteit beter te begrijpen en een betere toekomst te creëren”, zei Degenhart in een persbericht. “Dit is de plicht van elke nieuwe generatie.”

De volledige studie (in het Duits) is beschikbaar hier.

READ  Logitech doodt Harmony-afstandsbedieningen, maar zegt dat het ondersteuning zal bieden
Written By
More from Aubrey Mason

H-1B verbod schaadt Amerikaanse economie, scheidt gezinnen: 174 Indiërs dienen een rechtszaak aan

De rechtszaak is dinsdag aangespannen bij de Amerikaanse rechtbank. Washington: Een groep...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *