D66 wil “bijzondere eisen” voor het beheer van het lidmaatschap van een politieke partij

D66 wil “bijzondere eisen” voor het beheer van het lidmaatschap van een politieke partij

Politieke partijen verzamelen persoonsgegevens van hun leden. Het is dus erg belangrijk om deze informatie goed te beveiligen. D66 wil daarom dat het kabinet strenge eisen stelt aan politieke partijen, zoals het aanstellen van een secretaris die verantwoordelijk is voor het ledenbeheer.

van wie blijkt Schriftelijke vragen Ingezonden door Hind Dakar Abdulaziz (D66). Deze vragen zijn gericht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hanky ​​Bruins-Sloat.

Democratieforum blootgesteld aan datalek

Dit is de aanleiding voor de schriftelijke vragen Datalek in het Democratieforum begin december. Een onbekende slaagde erin om de volledige ledenadministratie van de partij te downloaden. Hierdoor beschikte hij over de voor- en achternaam, woonadressen, geboortedata, contact- en locatiegegevens en bankrekeningnummers van 92.901 Nederlanders. Door het datalek waren niet alleen de persoonsgegevens van huidige leden beschikbaar: oud-leden als Oost Eerdmans, Annabel Nanninga, Henk Otten, Wybren van Haga en Eva Vlaardingenbroek werden slachtoffer van het lek.

De oorzaak van het lek werd gevonden in ForumApp, een app die lijsttrekker Thierry Baudt eind november op het partijcongres lanceerde. De applicatie is verbonden met de backend van de website van het Democracy Forum. Eenmaal ingelogd blijkt het mogelijk om gegevens op te vragen bij andere leden. De app controleert niet of je de juiste rechten hebt. Zo kan iedereen die ingelogd is automatisch de persoonsgegevens van anderen raadplegen en downloaden.

Na het ongeval, Baudet Hack rapport bij de politie. Tegelijkertijd benadrukte de partij in een persbericht dat het incident alleen mogelijk was “door een opzettelijke aanval door een gespecialiseerde hacker die de verbinding tussen ForumApp en de FvD-database onderschepte en manipuleerde om vervolgens op illegale wijze gegevens te stelen.” Kort na de melding deed een 42-jarige man aangifte van zijn rol bij de gebeurtenissen op het politiebureau.

READ  Hoe is HarmonyOS, Huawei's alternatief voor Android?

D66 wil “bijzondere eisen” aan politieke partijen om met privégegevens om te gaan

Naar aanleiding van het incident stelde Hind Decker Abdulaziz van D66 minister Bruins Slot een aantal schriftelijke vragen. Ze maakt zich zorgen over het lek, omdat ze privégegevens heeft. Dit zijn gegevens die u kunnen vernietigen als ze in verkeerde handen vallen Totaal In de breedste zin van het woord. Ze kunnen worden gebruikt om u en anderen te identificeren. Lidmaatschap van een politieke partij kan een gevoelige kwestie zijn, zowel op de werkvloer als in uw directe omgeving.

D66-leden stellen dat politieke partijen zorgvuldig moeten omgaan met privé-persoonsgegevens. Dakr Abdel Aziz vindt het dan ook vreemd dat de wet geen “bijzondere eisen” stelt als het gaat om de interne partijorganisatie. De politicus haalt als voorbeeld aan dat het niet verplicht is om een ​​secretaris aan te stellen voor het ledenbeheer.

Het Statenlid vraagt ​​aan de minister hoe toezicht wordt gehouden op de ledenadministratie van politieke partijen en hoe zij omgaan met persoonsgegevens. Ze neemt geen blad voor de mond en vindt het “heel erg” als de persoonsgegevens van oud-leden worden bijgehouden door politieke partijen. Dekker-Abdulaziz vraagt ​​zich af hoe dit zich verhoudt tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Tot slot is de D66’er kritisch over het maken en beheren van een app, die naast de netwerkfunctie voor zakelijke contacten ook een datingfunctie heeft. Ze vraagt ​​zich af of de Wet op de financiering van politieke partijen dit toestaat. Deze wet beschrijft de voorwaarden waaraan een politieke partij moet voldoen om in aanmerking te komen voor steun van de rijksoverheid.

READ  Limburg loopt achter op Nederland met de uitrol van gigabit | 1 Limburg

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *