De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern stelt de verkiezing over Covid-19 uit

Jacinda Ardern announces postponement of New Zealand elections
De aankondiging op dinsdag dat lokaal verworven gevallen van coronavirus waren bevestigd in de grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland, zette de regering ertoe aan om introduceren strikte niveau drie lockdown-maatregelen op 12 augustus. Dit komt na ongeveer 100 dagen zonder verspreiding van de gemeenschap.

De rest van het land werd in lockdown op niveau twee gezet, waarbij beide lockdown-periodes werden verlengd tot ten minste 26 augustus, omdat verdere gevallen van coronavirus werden bevestigd.

Maar maandag op een live gestreamde mediaconferentie zei Ardern dat het duidelijk was dat “de heropkomst van Covid in Auckland aan het begin van de formele campagneperiode reden tot bezorgdheid is.”

Ardern zei dat de kiescommissie van Nieuw-Zeeland haar had verzekerd dat een veilige en toegankelijke verkiezing mogelijk zou zijn op de nieuwe datum.

“Ik wil er uiteindelijk voor zorgen dat we goed verlopen verkiezingen hebben die alle kiezers de beste kans geven om alle informatie over partijen en kandidaten te ontvangen en die zekerheid biedt voor de toekomst”, zei ze.

Ardern zei dat, hoewel het besluit om de verkiezingsdatum te wijzigen uitsluitend bij haar als premier lag, ze overleg pleegde met andere partijleiders omdat “het verplaatsen van een verkiezingsdatum, vooral zo laat in een verkiezingscyclus, een belangrijke beslissing is.”

“Het belangrijkste is uiteindelijk wat in het belang is van de kiezers en onze democratie”, zei ze. “Elke beslissing om de verkiezingsdatum te herzien, moet zo vrij mogelijk zijn van partijpolitieke belangen.”

Ardern zei dat de kiescommissie van Nieuw-Zeeland zich voorbereidde op een reeks omstandigheden, zoals het houden van verkiezingen op niveau twee of drie, en dat ze niet van plan was de verkiezingsdatum opnieuw te wijzigen.

Nieuw-Zeeland werd uitgeroepen tot wereldleider in het omgaan met Covid-19.  Nu heeft het te maken met een nieuwe uitbraak

“Zelfs als ik de telefoon niet had opgenomen en met niemand contact had opgenomen, geloof ik dat dit het resultaat is waar ik zou zijn gekomen”, zei ze. “Covid is ’s werelds nieuwe normaal. Hier in Nieuw-Zeeland werken we allemaal zo hard als we kunnen om ervoor te zorgen dat ons nieuwe normaal ons leven zo min mogelijk verstoort.”

READ  Steam Deck-compatibiliteitstest wordt uitgevoerd op 810 echte games

Het parlement van Nieuw-Zeeland zal nu dinsdag opnieuw bijeenkomen en op 6 september worden ontbonden voorafgaand aan de oktober-peiling.

“Bevestiging van de datum geeft het publiek zekerheid over wanneer de verkiezingen zullen worden gehouden”, zegt Alicia Wright, Chief Electoral Officer. zei in een verklaring. “We hebben alternatieve verkiezingsdata overwogen en zijn ervan overtuigd dat we onze bestaande regelingen voor 17 oktober kunnen herzien.”

De commissie zei dat ze zich er altijd op had voorbereid dat de verkiezingen zouden verlopen alsof ze onder alarmniveau 2-vergrendelingsbeperkingen zouden vallen, met geplande maatregelen zoals het opsporen van contacten, het verstrekken van handdesinfecterend middel en fysieke afstand.

Oppositiewetgevers reageren

Leider van de oppositie, nationale partijleider Judith Collins, had eerder riep op tot uitstel van de verkiezingen tot november.
In een verklaring na de aankondiging van Ardern dinsdag zei ze: ‘Het was altijd de mening van National dat we, om eerlijke, democratische verkiezingen te hebben, deze tweede golf van Covid-19 moesten aanpakken, zodat politici van alle partijen een redelijke kans hadden om hun beleid te presenteren, en het publiek voelde zich op zijn gemak met de campagne zonder hun gezondheid in gevaar te brengen. “
Winston Peters, de eerste leider van Nieuw-Zeeland – die vice-premier is in Arderns coalitieregering – had ook publiekelijk opgeroepen tot uitstel van de verkiezingen en gaf een verklaring uit waarin hij de verhuizing verwelkomde.

“Het houden van een verkiezing tijdens een Covid-uitbraak brengt het risico met zich mee van ernstige inmenging in onze democratie. Van kiezers wordt verwacht dat ze hun kiesrecht uitoefenen met een gebrek aan informatie, en dat is onaanvaardbaar”, aldus Peters.

READ  De postdienst trekt zich terug op veranderingen, aangezien ten minste 20 staten aanklagen

Nieuw-Zeeland heeft al vijf weken doorgebracht onder een van ’s werelds strengste lockdowns, waardoor de meeste bedrijven en scholen vanaf 25 maart werden gesloten en mensen thuis bleven.

Het keerde op 9 juni terug naar niveau één, terwijl de grenscontroles blijven bestaan, maar de meeste burgers leven zoals normaal – tot vorige week.
Vanaf maandagmiddag lokale tijd, Nieuw-Zeeland had 58 bevestigde gevallen waarvan werd aangenomen dat ze verband hielden met het meest recente gemeenschapscluster en nog eens 20 actieve zaken die verband houden met reizen naar het buitenland, waarbij terugkerende inwoners nog steeds een verplichte 14-dag moeten wachten quarantaine bij aankomst in het land.

Bij het aankondigen van de cijfers van maandag in een live-gestreamde update, zei directeur-generaal Gezondheid, Dr. Ashley Bloomfield, dat er recordniveaus van testen plaatsvonden, met bijna 100.000 van de 597.956 Covid-19-tests in Nieuw-Zeeland in de afgelopen week of zo.

“Als we kijken naar het aantal nieuwe gevallen vandaag – gezien de omvang van de tests die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden – dan denk ik dat dat bemoedigend is,” zei Bloomfield. “Het gevoel dat we hebben is dat we momenteel te maken hebben met een enkele cluster – een enkele uitbraak – en dankzij de inspanningen van de gemeenschap om naar voren te komen voor die test, krijgen we … een volledig beeld van de contouren. van de uitbraak. “

Maar Bloomfield zei dat de oorsprong van de uitbraak een mysterie bleef: “Op de een of andere manier is het virus de grens overgestoken – ik denk dat we er zeker van zijn dat het niet wegkwam of een soort langzaam brandende sintel in de gemeenschap – de vraag waar het over de grens is gekomen en hoe is wat we proberen te beantwoorden. “

Sinds maart meldt Nieuw-Zeeland in totaal 1.280 bevestigde en 351 waarschijnlijke gevallen van coronavirus en 22 doden.
READ  Microfoons zijn het nieuwe gamestatuspictogram

CNN’s Susannah Cullinane rapporteerde vanuit Auckland en Samantha Beech rapporteerde vanuit Atlanta.

Written By
More from Aubrey Mason
Dead by Daylight heeft een van zijn populairste homopersonages gemaakt, en meningen zijn overal
Dead by Daylight-ontwikkelaars hebben woensdag aangekondigd dat David King, een personage dat...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *