Deze 6 kwaadaardige apps zijn geblokkeerd door Google. Hoe blijf je beschermd tijdens het downloaden van apps?

Deze 6 kwaadaardige apps zijn geblokkeerd door Google.  Hoe blijf je beschermd tijdens het downloaden van apps?

De online wereld zit vol mogelijkheden, maar deze mogelijkheden brengen ook risico’s met zich mee. Ja, het aantal cybercriminaliteit neemt met de dag toe, omdat kwaadaardige apps hun best doen om gewone app-gebruikers aan te vallen. Google Play is bijvoorbeeld een downloadbestemming voor miljoenen nuttige apps, maar niet alle apps zijn veilig om te gebruiken. Om gebruikers veilig te houden, controleert Google's Play Protect dergelijke activiteiten strikt en beschermt het gebruikers. Sommige kwaadaardige apps zijn echter zo slim ontworpen dat ze al deze uitdagingen kunnen overwinnen.
De namen van twaalf kwaadaardige apps die in een recent onderzoek zijn opgenomen, zijn er enkele van. Belangrijk om op te merken is dat 6 van deze apps al in de Google Play Store staan.
Ja, onderzoekers van ESET, een cyberbeveiligingsbedrijf, zeiden dat in totaal twaalf kwaadaardige apps VajraSpy met zich meedragen.
VajraSpy is eigenlijk een Remote Access Trojan (RAT). De VajraSpy-malware is eigenlijk ontworpen om te worden gebruikt voor spionagedoeleinden. Bovendien is het belangrijk op te merken dat deze malware specifiek is gebruikt om zich grotendeels te richten op gebruikers in Pakistan. Zes van deze twaalf apps waren verkrijgbaar in winkels van derden. De andere zes konden worden gedownload via Google Play.

Wat doet malware?

De twaalf apps die malware bevatten, kunnen zeer gevaarlijk zijn voor degenen die ze downloaden. Na het downloaden van een van deze 12 applicaties op de smartphone, verspreidt de applicatie malware op de telefoon. De naam van de malware is VajraSpy. De malware kan dan alle belangrijke gegevens die op de smartphone zijn opgeslagen, extraheren. Dit omvat berichten, apparaatlocatie, bestanden, contacten en meer.

READ  Een nieuwe versie van de Playstation 5-emulator, Kyty, is beschikbaar om te downloaden

Lees ook: Waarom exploderen batterijen van mobiele telefoons? Oorzaken, waarschuwingssignalen en preventieve maatregelen

Bekijk de lijst met deze gevaarlijke applicaties

Twaalf apps bleken gevaarlijke malware te bevatten die gemakkelijk alle belangrijke gegevens van het apparaat kan extraheren. Het merendeel van deze apps is verwijderd door Google Play. Als er echter een gebruiker is die nog een van de applicaties al op het apparaat heeft gedownload, wordt aanbevolen dat de gebruiker die applicatie onmiddellijk en zonder uitstel verwijdert. Applicaties die gevaarlijke malware bevatten zijn:

1. Glow-chat
2. TikTok
3. Hallo chat
4. Snel chatten
5. Ontmoet mij
6. Metgezellen
7. Chatgolf
8. Nidus
9. Yoho-praat
10. Chit-chat
11. Laten we praten
12. Privégesprek

Veiligheidstips voor veilige app-downloads

Nu cybercriminaliteit met de dag toeneemt, is het belangrijk dat gebruikers goed op kleine details letten en de nodige stappen ondernemen om zichzelf te beschermen. Ten eerste is het belangrijk om te voorkomen dat u onnodige applicaties downloadt. Zeker, apps kunnen leuk en nuttig zijn, maar veel apps dienen eenvoudigweg geen enkel doel, en daarom moeten gebruikers hun wens om onnodig te downloaden beperken. Daarnaast is het erg belangrijk om de reviews en beschrijving van de apps goed te controleren. Wat nog belangrijker is, is dat het controleren van app-machtigingen ook een goede manier kan zijn om apparaten beschermd te houden.

Lees ook: Mythe of realiteit: mobiele telefoons veroorzaken hersenkanker

Lees ook: Wat is een virtueel mobiel nummer?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *