'Ernstige' nawerkingen geassocieerd met het gebruik van mixed reality-headsets

'Ernstige' nawerkingen geassocieerd met het gebruik van mixed reality-headsets

Stanford, Californië – Mixed reality-headsets zijn erg populair geworden. Deze geavanceerde apparaten, die digitale inhoud via voorbijgaande videotechnologie over de echte wereld heen leggen, kunnen een revolutie teweegbrengen in ons dagelijks leven, maar brengen een aantal uitdagingen met zich mee die de wijdverbreide acceptatie ervan voor voortgezet gebruik kunnen belemmeren. Onderzoekers van Stanford University ontdekten verontrustende effecten tijdens het bestuderen van deze hoofdtelefoons, inclusief ‘gevaarlijke’ nawerkingen.

Mixed reality, ook wel ruimtelijke computing genoemd, is tegenwoordig een van de meest besproken consumententechnologieën. Het belooft een meeslepende ervaring die de fysieke omgeving combineert met digitale verbeteringen, waardoor gebruikers tegelijkertijd met beide rijken kunnen communiceren. Deze technologie is sterk afhankelijk van tijdelijke video, die de buitenwereld vastlegt via camera's die op een koptelefoon zijn gemonteerd en deze in realtime op interne schermen weergeeft. Deze innovatie stelt dragers in staat om te communiceren met digitale toepassingen terwijl ze door hun fysieke omgeving navigeren, een concept dat de interesse heeft gewekt van zowel technologieliefhebbers als bedrijven.

Een team van Stanford University voerde veldtesten uit om de psychologische en gedragseffecten van langdurig gebruik van videohoofdtelefoons te onderzoeken. Hun bevindingen benadrukken een combinatie van ervaringen die de toekomst van mens-computerinteractie vorm zouden kunnen geven.

“Gezien de mate waarin voorbijgaande videohoofdtelefoons zijn verschenen, is het tijd om serieus academisch na te denken over de psychologische en gedragseffecten van deze technologie”, zegt studieauteur Jeremy Bailenson, Thomas More Stork Professor aan de Stanford School of Humanities and Sciences. en oprichter van de studie. Directeur van het Virtual Human Interaction Lab (VHIL), bij A Universitaire uitgave. “We willen de implicaties begrijpen van een leven waarin we elke dag urenlang afhankelijk zijn van openbaar vervoer om de wereld om ons heen te zien.”

READ  Google Pixel Watch-opslag- en geheugenlekken
Stanford VHIL-onderzoekers ontwikkelen een protocol voor het veilig gebruiken van hoofdtelefoons in openbare ruimtes. (Afbeelding tegoed: Virtual Human Interaction Lab)

Deelnemers namen deel aan verschillende activiteiten, van rondlopen op de campus tot het kopen van koffie, allemaal onder toeziend oog van de faciliteiten om de veiligheid te garanderen. Ondanks de aanvankelijke opwinding stuitten onderzoekers al snel op nadelen, waaronder visuele vervormingen, gevoelens van sociale ontkoppeling en bewegingsziekte, waardoor er bezorgdheid ontstond over de bruikbaarheid van de technologie voor langdurig dagelijks gebruik.

Mixed reality-headsets kunnen een “leuk spiegeleffect” veroorzaken.

Het onderzoek toonde aan hoe vluchtige video de perceptie kan veranderen, het perifere zicht kan beperken en een ‘leuk spiegeleffect’ kan bieden dat de werkelijkheid vervormt. Gebruikers meldden problemen met eenvoudige taken zoals het hun stem geven aan baby's of het eten van voedsel, omdat technologische beperkingen leidden tot verkeerde inschattingen van afstand en objectgrootte.

“Ook al is de wereld waar je naar kijkt echt, er zit zeker een videogame-achtig 'verschil' in”, merkt co-auteur James Brown op, een masterstudent aan Stanfords Symbolic Systems Program.

Deze visuele fouten, gecombineerd met vertragingen bij het streamen van video's, vormden niet alleen een uitdaging voor de interacties van gebruikers met de omgeving, maar veroorzaakten ook een fenomeen dat onderzoekers 'sociale afwezigheid' noemden. Dit gevoel van losgekoppeld zijn van mensen in de directe omgeving, alsof het slechts beelden op een scherm zijn, benadrukt de potentiële sociale gevolgen van de wijdverbreide adoptie van koptelefoons.

Bovendien benadrukte het team het risico van simulatieziekte, vergelijkbaar met bewegingsziekte, waardoor gebruikers gedurende langere tijd geen interactie met technologie kunnen hebben.

“Ik was verrast omdat we alle elf in dit onderzoek ervaren hoofdtelefoongebruikers waren, maar zelfs tijdens relatief korte perioden van gebruik voelden we ons vaak ongemakkelijk”, legt Bailenson uit.

READ  Konami om E3 2021 te omzeilen, "in diepe ontwikkeling in een aantal grote projecten"

Gezien deze bevindingen adviseert het Stanford-team gebruikers van mixed reality om de technologie met voorzichtigheid te benaderen. Bailenson beveelt gematigd gebruik aan en stelt rustperioden en kortere sessies voor om de schadelijke effecten en potentiële risico's die aan hoofdtelefoons zijn verbonden te beperken.

“Er is een groot potentieel voor videoheadsets voor alle soorten toepassingen”, besluit Bailenson. “Maar er zijn ook risico’s die de gebruikerservaring kunnen verminderen, van gevoelens van sociale afwezigheid tot wagenziekte, met nawerkingen die gevaarlijk kunnen zijn.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Technologie, geest en gedrag.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *