Extra pk's in een elektrische auto laden, zo werkt het

Extra pk's in een elektrische auto laden, zo werkt het

We weten allemaal dat software een belangrijke rol speelt in moderne auto’s. Het programma moet regelmatig worden bijgewerkt. Maar hoe kan een elektrische auto meer vermogen krijgen via een draadloze upgrade? Zijn er ook grenzen?

Bij een auto met verbrandingsmotor bepalen de gebruikte motoronderdelen wat er qua vermogen mogelijk is. Als je meer vermogen wilt, moet je de ECU (het brein van de auto) herprogrammeren of de handen uit de mouwen steken en andere onderdelen installeren.

Maar je moet nog steeds rekening houden met de rest van de aandrijflijn en het chassis: kunnen die alle krachten aan? Het verbeteren van uw auto is dus niet zonder risico’s, en de automerken zelf moedigen dit ook niet aan.

Alles over elektrische auto's vind je ook in onze gratis nieuwsbrief!

Vermogensbelasting

Bij een elektrische auto werkt dit anders. Door enkele instellingen in de omvormer van een elektrische auto te veranderen, is het mogelijk om zonder technische aanpassingen, zij het met beperkingen, meer energie vrij te maken. Deze upgrade wordt ook aangeboden door automerken zoals Tesla, Mercedes En Poolster, eenvoudigweg via een draadloze update. Zo kun je tegen betaling extra stroom downloaden en je elektrische auto sneller maken zonder dat je iets hoeft aan te passen.

Hoe het werkt?

Dit is hoe het werkt. Het vermogen van elektrische voertuigen wordt uitgedrukt in watt, maar dit getal zie je zelden omdat het omgerekend wordt naar pk’s om het begrijpelijk te houden. U kunt het vermogen (watt) berekenen door de spanning (volt) te vermenigvuldigen met de stroom (ampère). Door met het programma de stroom bij een bepaalde snelheid iets te verhogen, levert de elektromotor meer vermogen.

Risico's

Dat het vermogen van elektrische auto’s relatief eenvoudig vergroot kan worden, betekent niet dat iedere elektrische auto die langskomt een miljoen pk’s heeft. Er zijn grenzen en die worden vooral bepaald door de warmte die vrijkomt. De technologie moet voor dit doel worden ontworpen.

Ook bepaalde onderdelen van de aandrijflijn kunnen problemen veroorzaken. Omdat de accu vaak zonder problemen extra stroom levert, betekent dit niet dat de stekkers en kabels zwaar genoeg zijn.

Wij hebben bijvoorbeeld ervaren dat de mogelijkheden niet eindeloos zijn bolwerk. Kopieer van Ford Mustang Mach E De GT heeft de laatste tijd problemen gehad omdat eigenaren te veel van de aandrijflijn hebben gevraagd. Het maximaal geprogrammeerde vermogen bleek te hoog en de Amerikanen maten de maximale hitte niet op de juiste plek.

Lees ook

Porsche

Deze nieuwe elektrische auto vernedert de Porsche Taycan Turbo S tot in de kern

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *