Factcheck: die virale KCET-examencentrumfoto’s zijn eigenlijk van KEAMS; misleidende beelden circuleerden

KEAMS entrance exam photo

Twitter

De eerste reeks K-CET-examens werd op 30 juli afgenomen, zoals gepland door de regering van Karnataka. De Common Entrance Test was het middelpunt van een verhit debat over het al dan niet plaatsvinden tijdens een pandemie.

Netizens en studenten zijn begonnen met het posten van beelden ‘zogenaamd’ van de K-CET-examens die vandaag zijn uitgevoerd, met het argument dat er geen sociale afstand werd gehandhaafd. Het probleem deed zich voor toen sommigen het noemden als beelden van het Kerala Engineering Architecture Medical toelatingsexamen in Kerala.

De claim

Karnataka’s CET-examen tot dusver is door studenten in de hele staat tegengehouden omdat het studenten in gevaar bracht. Om het punt te bewijzen, hebben veel studenten en netizens afbeeldingen gedeeld vanuit verschillende centra waar het examen werd afgenomen om te laten zien dat de regering de sociale afstand had genegeerd.

De afbeeldingen zijn viraal gegaan op Twitter, omdat meer mensen het delen als bewijs dat autoriteiten bekritiseert over de situatie en hoe ze hebben gehandeld. Bovendien had plaatsvervangend CM Ashwathnarayan de examencentra bezocht om te zien of de sociale afstand werd gehandhaafd.

Plaatsvervangend CM Ashwathnarayan bezoekt het CET-examencentrum

@drashwathcn op Twitter

Toen de foto’s viraal gingen, was er een bepaalde sectie die beweerde dat de gedeelde foto’s die van het KEAM-toelatingsexamen waren dat eerder op 16 juli in Kerala werd gehouden. Daar begint het debat.

Foto's gedeeld op Twitter als CET

Twitter

Verificatie van de claims

Deze foto’s, die nog steeds online worden gedeeld, hebben tot twijfel geleid. Een van de redenen hiervoor is dat er op de tweede foto een kenmerkende boog is die tot twijfel heeft geleid of deze vergelijkbaar is met die van de St. Mary’s Higher Secondary School, Pattom in Thiruvananthapuram in Kerala.

READ  Spelvoorbeeld: Florida vs Miami

Om de claim te verifiëren, hebben we een omgekeerde afbeeldingzoekopdracht uitgevoerd op Google-afbeeldingen. Toen we dat deden na het uploaden van de afbeelding, bleek het resultaat dat de mogelijke gerelateerde zoekopdracht ‘ingang 2020 Trivandrum’ zou kunnen zijn. Bij het volgen van de zoekresultaten zagen we andere afbeeldingen met dezelfde kenmerkende boog, die in een andere hoek werden vastgelegd.

KEAM-examen

Twitter

We werden verder geleid naar een artikel van The New Indian Express, waarin deze twee afbeeldingen op 17 juli werden gebruikt om te bespreken hoe sociale afstandelijkheid in het centrum niet werd gevolgd.

Hoewel deze specifieke afbeeldingen onnauwkeurig zijn verspreid als afbeeldingen van de K-CET-examencentra, zijn er andere afbeeldingen die zijn bevestigd door centra in de staat.

KCET-examen

Twitter

De valse beelden mogen echter geen afbreuk doen aan de waarheid van die centra die sociale afstandelijkheid negeerden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *