G Suite is nu Google Workspace in een poging om Gmail, Chat en Documenten samen te voegen

Google kondigt vandaag een grote rebranding en herontwerp aan voor zijn suite met office-apps, waarbij G Suite een nieuwe naam krijgt: Google Workspace. Naast de nieuwe branding voor het product dat Gmail, Documenten, Meet, Spreadsheets en Agenda omvat, zijn er nieuwe functies die zijn ontworpen om al die producten het gevoel te geven dat ze meer met elkaar zijn geïntegreerd. Google is ook zijn prijsniveaus een beetje aan het wijzigen door een nieuw “Business Plus” -niveau toe te voegen met meer apparaatbeheerfuncties.

Als voorbeeld van de nieuwe functies: een chatvenster kan een nieuw document voor iedereen in de groep laten verschijnen zonder dat er een nieuw tabblad nodig is. En in Google Documenten, in plaats van elkaars cursors te achtervolgen of een chatvenster te openen, kunt u direct een videogesprek starten in hetzelfde venster voor iedereen die actief is in het document.

Het idee om het idee van afzonderlijke apps op te blazen in kleine stukjes die op andere plaatsen kunnen worden ingebed, is niet helemaal nieuw – Microsoft is dat wel hetzelfde proberen met zijn Fluid-framework in Office. Dat Google vergelijkbare mogelijkheden lanceert in Google Workspace is een teken dat het misschien probeert serieus te worden over het uitdagen van Microsoft. Als dat te vaag voor u is, is het citaat van het persbericht van de VP die verantwoordelijk is voor Google Workspace, Javier Soltero, veel explicieter: “Dit is het einde van het ‘kantoor’ zoals we dat kennen.”

Google heeft al enkele stappen in deze nieuwe richting gezet – de integratie van Google Meet in Gmail was een grote. Nu hoopt Google echter meer gebruikers aan te trekken met het gemak van volledig geïntegreerde services die u niet naar een ander tabblad sturen. Het is niet zozeer dat alles binnen een Gmail-tabblad op het bureaublad wordt weergegeven, maar dat welk werkoppervlak je ook gebruikt, elementen van andere werkoppervlakken kan bevatten.

Enkele kleine voorbeelden van dit soort integratie zullen vanaf vandaag beschikbaar zijn. Met Google Workspace-apps kunnen gebruikers kleine voorbeelden weergeven van andere documenten die zijn ingesloten in het ding waaraan ze werken. Google zal ook het gebruik van ‘slimme chips’ uitbreiden, dit zijn kleine contactkaartjes die kunnen verschijnen als je iemand @ -vermeldt in een document.

De meer ambitieuze functies, waaronder het rechtstreeks vanuit een chatvenster maken van een document of het starten van een videogesprek vanuit een presentatie, worden ‘in de komende weken’ of ‘komende maanden’ uitgerold. Wat betreft niet-zakelijke klanten: deze wijzigingen zullen later beschikbaar zijn dan voor zakelijke gebruikers – nogmaals, “in de komende maanden”.

Het moet ook worden gezegd dat dit allemaal erg desktopgericht is, gericht op Google-apps in webbrowsers zoals Chrome (en hopelijk andere). Naast de eerder genoemde (en niet algemeen geliefde) opname van Meet in Gmail, zullen de andere mobiele apps van Google in het begin niet zo nauw geïntegreerd zijn.

Ten slotte verandert Google de iconografie voor zijn Google Workspace-apps. Ik vermoed dat er wereldwijd een opstand zal komen tegen het idee om het Gmail-pictogram te veranderen van zijn vertrouwde geheel rode M naar het veelkleurige pictogram dat je bovenaan dit bericht ziet – met Agenda op de tweede plaats voor de meest schokkende verandering.

Soltero vertelt me ​​dat Google niet van plan is de ondersteuning voor apps van derden in Google Workspace te verminderen. Als uw team een ​​combinatie van Google-services, Slack, Asana, Zoom of wat dan ook gebruikt, mag daar niets veranderen. Maar de nieuwe integraties en de belofte van minder tab-hopping laten zien dat Google hoopt dat meer van zijn gebruikers meer van zijn producten gaan gebruiken in plaats van het alternatief.

Wat Microsoft betreft, het is onwaarschijnlijk dat deze wijzigingen Office binnenkort van de grond zullen krijgen. Beschouw deze updates meer als een intentieverklaring dan als een frontale aanval. G Suite (nu Google Workspace) heeft in het eerste jaar van Soltero snellere en substantiëlere updates ondergaan dan in een aantal jaren daarvoor. Het ziet er naar uit dat Google middelen inbrengt en zich opmaakt voor dat gevecht met Office.

READ  Google brengt Apple Silicon-versie van Chrome voor Mac uit
Written By
More from Lesley Curry
Ramon verklaarde de King of Fighters 15
Het is leuk om weer een woensdagavond terug te zijn met een...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *