Goederendagblad | Het pakket Geschiedenis van het kolonialisme en de slavernij in Gouda kunt u gratis downloaden

Goederendagblad |  Het pakket Geschiedenis van het kolonialisme en de slavernij in Gouda kunt u gratis downloaden

Gouda's collectie Geschiedenis van het kolonialisme en de slavernij is nu gratis te downloaden in pdf. U kunt het boek hier ook als PDF-bestand downloaden.

Op zaterdagmiddag 27 januari presenteerde het Regionaal Archief van de Chocoladefabriek een publicatie over het koloniale en slavernijverleden van Gouda. De collectie is het resultaat van een verkenning door verschillende onderzoekers naar het koloniale en slavernijverleden. Dit gebeurde in opdracht van de gemeente Gouda, in het kader van het Jaar van de Herdenking van het Slavernijverleden (1 juli 2023 – 1 juli 2024).

onbekend
Aan het begin van de verkenning was er weinig bekend over het koloniale en slavernijverleden van Gouda. Er is echter al veel ontdekt. Verschillende auteurs beschrijven in deze bundel een breed scala aan onderwerpen. Zo wordt er aandacht besteed aan de rol van Goudse heersers die (co-)plantage-eigenaren waren en dus (mede-)slavenbezitters. Daarnaast wordt het belang van het koloniale en slavernijverleden voor de werkgelegenheid van het Gowen-volk en de rol van de Goudse pijpen als ruilmiddel in de slavenhandel besproken. Ook de beroemde ijsstenen, ook wel Goudse klinkers genoemd, een bijzonder ingrediënt voor Goudse kaas, maken deel uit van de geschiedenis. Daarnaast kwam de verkoop van plantageproducten in Gouda zoals koffie, thee, cacao en suiker aan bod.

Archiefbronnen en literatuur vertellen veel minder over tot slaaf gemaakte mensen en koloniale bewoners. In de post proberen de onderzoekers ze zo goed mogelijk een gezicht te geven. Zo wordt er aandacht besteed aan de eerste jongens die door de Nederlanders tot slaaf werden gemaakt (Cornelis de Houtman en zijn compagnon), het verzet van slaven op de plantages, de slaven die de bijnaam ‘Gouda’ verdienden en voormalige slaven die de weg naar Gouda vonden. Dat het verleden nog steeds impact heeft op het heden blijkt uit interviews met afstammelingen van Goudse slaven.

READ  Nieuw: Promotiemateriaal over apotheekwerk KNMP

De essays, tekstboxen en interviews in deze bundel geven vanuit de lokale context van Gouda inzicht in het tot nu toe onbekende verleden van kolonialisme en slavernij.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *