Hassan breekt Europees record op 10 kilometer bij alternatieve FBK Games | NU

Sifan Hassan brak zaterdag bij de FBK nazomerduel het achttienjarige Europese record op de 10 kilometer. De 27-jarige atlete zette in de regen in Hengelo een tijd neer van 29.36.67, waarmee ze bijna een halve minuut sneller was dan recordhouder Paula Radcliffe.

De Britse Radcliffe liep in 2002 in M√ľnchen een tijd van 30.01.09 en heeft sindsdien het Europese record in handen. Ook het zeventien jaar oude Nederlandse record van Lornah Kiplagat met 30.12.53 werd vernietigd.

“Ik ben erg blij dat ik, ondanks de omstandigheden, het Europese record liep, dat zo lang in handen was van Paula”, zei Hassan na afloop. “Het was een moeilijke race door de kou en de regen. Ik voelde me fit vandaag en hoopte op betere omstandigheden. Dit record geeft me veel vertrouwen.”

De 27-jarige Hassan haalde na tien minuten in Hengelo weg van haar tegenstanders en liep na een kwartier op het schema van het wereldrecord, dat op naam staat van Almaz Ayana (29.17.45). De regerend wereldkampioen op de 10 kilometer kon dat tempo in de toekomst niet volhouden.

Hassan liep de FBK nazomercompetitie ter voorbereiding op de Wereldkampioenschappen halve marathon, die volgende week op het programma staat in de Poolse stad Gdynia. Met een tijd van 1.05.15 houdt ze het Nederlandse record in die discipline.

Door de aangescherpte coronamaatregelen waren er bij de FBK nazomerduel in Hengelo geen toeschouwers welkom. De FBK Games werden in maart al afgelast vanwege de coronacrisis.

Written By
More from Aubrey Mason
Xbox Series S is nu voor het eerst te koop (update: niet op voorraad)
Microsoft Bijwerken, 12:12 PT: Deze deal is verkocht. Het originele verhaal volgt....
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *