De Jonge: Besluit nieuwe coronamaatregelen dinsdag | NU

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geeft dinsdag uitsluitsel of er in Nederland nieuwe coronamaatregelen komen. De Jonge concludeert dat het aantal positieve testen blijft stijgen en dat als deze trend zich doorzet, aanvullende maatregelen “onvermijdelijk” zijn, zegt hij. Dat verklaarde de minister zaterdag tijdens de presentatie van de CoronaMelder-app.

De Jonge hoopt dit weekend dat het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen zal afvlakken. Zondag bespreekt het kabinet de situatie opnieuw.

“De ontwikkeling van de cijfers is zeer zorgwekkend. Het gaat duidelijk niet de goede kant op. Dit is een trend die je niet wilt zien”, aldus de minister. “We houden de cijfers nauwlettend in de gaten en bereiden ons voor op verdere maatregelen.”

Deze maatregelen zouden dan dinsdag worden aangekondigd. Een persconferentie op die dag is nog niet bevestigd. Over mogelijke nieuwe interventies op zaterdag wilde de minister niet speculeren. Hij benadrukt dat het kabinet echt van dag tot dag naar de situatie kijkt.

De laatste persconferentie over het coronavirus was bijna twee weken geleden. Vervolgens werd een beperking opgelegd aan het aantal mensen dat samen mocht komen. Ook werd aangekondigd dat de horeca eerder haar deuren moet sluiten.

Zaterdag meldde het RIVM opnieuw een dagrecord met 6.504 positieve coronatesten.

‘Dit weekend is cruciaal’

Premier Mark Rutte benadrukte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat hij niet zal aarzelen om nieuwe maatregelen te nemen. “We gaan dit weekend de cijfers analyseren. Dat kan cruciaal zijn. Of dat het geval is, hangt af van de laatste inzichten en adviezen”, aldus Rutte.

READ  Samsung Galaxy A52 krijgt nu ook update vanaf juli

“We zijn bereid om indien nodig veel verder te gaan om ander gedrag af te dwingen”, zei Rutte vrijdag. De premier ontkent dat de huidige maatregelen te informeel zijn. “De caf├ęs moeten om 22.00 uur sluiten, je mag niet meer naar sportwedstrijden.”

Het aantal bewegingen moet worden teruggebracht, was de boodschap van Rutte. De premier wilde niets zeggen over het al dan niet praten in kabinetskringen over een uitgaansverbod.

De Corona-app is sinds zaterdag te downloaden

Vanaf zaterdag kan iedereen de CoronaMelder-app downloaden. De app geeft een melding als iemand al enige tijd in de buurt is van een besmette persoon, die dit vervolgens in zijn eigen app moet invoeren. Alle gegevens zijn anoniem.

De app is sinds augustus in sommige veiligheidsregio’s op proef beschikbaar. De CoronaMelder was tot zaterdag 1,5 miljoen keer gedownload, aldus het ministerie.

More from Madison Garrett
Dit is hoe onze nieuwe ID eruit ziet: afbeelding aan de linkerkant, dia …
Foto: FOD Binnenlandse Zaken Als je een Belgische identiteitskaart ziet met de...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *