“Herenigd” congres versus BJP in Rajasthan-krachttest vandaag: 10 punten

NDTV News

Ashok Gehlot heeft de steun van 125 MLA’s met de terugkeer van Sachin Pilot.

Jaipur:
Ashok Gehlot zal oproepen tot een vertrouwensstemming in de speciale vergadering die vandaag begint, een dag na zijn patch-up met de ontslagen plaatsvervanger Sachin Piloot, die eerder deze week een einde maakte aan zijn maandlange opstand tegen de Rajasthan Chief Minister. De zet van de truststem van het Congres is in tegenspraak met het plan van de oppositie, BJP om een ​​motie van wantrouwen tegen de regering Gehlot te vragen, een verrassende beslissing die, volgens bronnen, grotendeels symbolisch is. Voor de heer Gehlot is het vestigen van een meerderheid echter een manier om zijn regering voor ten minste zes maanden veilig te stellen.

Hier is je cheatsheet met 10 punten voor dit grote verhaal:

  1. Sachin Pilot, die begin juli in opstand was gekomen tegen Ashok Gehlot, werd terug verwelkomd met een handdruk door de Chief Minister in zijn huis in Jaipur. De twee leiders glimlachten naar de camera’s en flitsten overwinningstekens voordat ze samen zaten voor een bijeenkomst van de MLA’s van het Congres, de eerste sinds de terugkeer van 19 rebellen, waaronder de heer Pilot.

  2. Kort na de bijeenkomst kondigde het congres aan dat de regering-Gehlot haar meerderheid in de vergadering zou bewijzen met een truststem.

  3. De heer Gehlot heeft de steun van 125 MLA’s, veel meer dan de meerderheid van 101 in de 200 leden tellende Rajasthan-vergadering. Voordat de rebellen terugkeerden, had hij er 102. Hij maakte er een punt van om de rebellen te laten weten dat hij zelfs zonder hun steun zou hebben gewonnen.

  4. “Wat er is gebeurd, laten we het achter ons laten. We zouden zelfs zonder deze 19 MLA’s onze meerderheid hebben bewezen, maar dat zou ons geen enkele vreugde hebben gebracht. Kyonki apne toh apne hi hote hain (familie is familie),” zei de heer Gehlot .

  5. De vertrouwensbeweging van de Chief Minister vervangt elke andere motie in het huis, dus de motie van wantrouwen van BJP wordt mogelijk niet geaccepteerd. De BJP heeft 72 MLA’s en de steun van nog drie, nauwelijks genoeg om meneer Gehlot op de vloer van het huis uit te dagen. Ook van Team Pilot verwacht de partij geen verandering.

  6. Bronnen zeggen dat de strategie van de BJP is om een ​​discussie in de vergadering te forceren om de regering Gehlot in het nauw te drijven over verschillende kwesties, waaronder de coronavirus-crisis. Het plan is ook om de kloof binnen het congres in de vergadering naar voren te brengen. De partij gelooft dat de wapenstilstand van het Congres slechts tijdelijk is.

  7. Kort nadat het congres zijn wapenstilstand met 19 rebellen had aangekondigd, had de BJP verklaard dat het “zijn strategie aan het herzien was”. Ook een bijeenkomst op dinsdag werd afgelast. Die bijeenkomst vond donderdag plaats en topleiders, waaronder BJP’s Rajasthan-krachtpatser Vasundhara Raje, woonden het bij.

  8. Met de cijfers stevig aan zijn zijde hoeft de heer Gehlot zich geen zorgen meer te maken over de status van zes MLA’s die zijn verschoven van Mayawati’s Bahujan Samaj-partij (BSP) naar het congres.

  9. De BSP heeft de MLA’s bevolen tegen de regering van het Congres te stemmen en heeft gewaarschuwd voor actie als ze de zweep trotseren. De MLA’s kunnen deelnemen aan de stemming nadat het Hooggerechtshof heeft geweigerd in te grijpen op de petitie van een BJP MLA voor een tijdelijke bevriezing van de fusie.

  10. BSP-chef Mayawati had vorige maand gezegd dat ze op zoek was om Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot “een lesje” te leren voor “diefstal van MLA’s”. Maar haar is voorlopig haar moment van wraak ontzegd, met de terugkeer van Team Pilot.

READ  De klep stopt de ontwikkeling van een "artefact", waardoor het voor iedereen gratis is
Written By
More from Aubrey Mason

Ik heb Super Mario Bros. Op het nieuwe NES-wereldrecord “onmogelijk”

Wat kunt u doen om 4:54: 948? Nintendo Super Mario Bros is...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *