Het lanceringsdebuut van SpaceX op grote hoogte heeft officieel een datum

In de vorm van wegafsluitingsaanvragen heeft SpaceX effectief de eerste mogelijke datums aangekondigd voor het lanceringsdebuut van Starship op grote hoogte, een risicovolle test die CEO Elon Musk maakte onlangs duidelijk dat het zou kunnen mislukken.

Per wegafsluitingen gepubliceerd op SpaceX’s speciale Cameron County, Texas bladzijde, Starship serienummer 8 (SN8) zou klaar kunnen zijn voor zijn historische lanceringsdebuut op 9 november in een 12-uurs venster dat om 9 uur CST (15:00 UTC) opent. De identieke vensters van 9:00 tot 21:00 uur op 10 en 11 november zullen dienen als back-up in het geval van een of meer mislukte lanceringen of vertragingen – redelijk waarschijnlijk voor een prototype dat zo complex is als Starship SN8.

Verschillende tests staan ​​echter tussen SN8 en vluchtgereedheid, waardoor de kans op vertragingen nog groter wordt, aangezien SpaceX doorgaat met het oplossen van de knikken in wat neerkomt op het eerste volledig geassembleerde, functionele Starship.

Musk heeft al verklaard dat Starship SN8 nog een Raptor statische brandtest zal moeten voltooien – mogelijk met een, twee of drie motoren – voordat SpaceX de raket als klaar beschouwt voor zijn vluchtdebuut. Dat heeft NASASpaceflight.com-verslaggever Michael Baylor de afgelopen dagen in livestreams opgemerkt meerdere meer statische brandtests zijn eigenlijk in orde voordat SpaceX zal proberen Starship SN8 te lanceren. Het is momenteel onduidelijk wat het doel is van die aanvullende statische brandtesten, aangezien SN8 al een driemotorige Raptor statisch vuur.

READ  Binnenkort weet iedereen met wie je foto's en video's deelt dat je een Pixel hebt

In de twee weken sinds die mijlpaal heeft SpaceX echter een grote stap voorwaarts gezet, door de neussectie van Starship SN8 te koppelen om zo het eerste volledige, functionele prototype te creëren. Afgezien van twee kleinere voorwaartse kleppen en standcontrolesysteem (ACS) koudgasstuwraketten, bevat dat neusgedeelte ook een kleine secundaire vloeibare zuurstoftank die bekend staat als een hoofdtank – bedoeld om een ​​kleine hoeveelheid drijfgas onder hoge druk op te slaan voor gebruik tijdens de terugkeer van de Raptor en landingsbrandwonden. Enkele maanden geleden, Musk onthulde dat Starship SN4 een statische brand voltooide terwijl het zich alleen voedde met brandstof (vloeibaar methaan) die was opgeslagen in de methaangasttank van de raket, waardoor het redelijk is om aan te nemen dat SpaceX een vergelijkbare test wil herhalen met SN8 terwijl beide brandstof wordt gebruikt en oxidator header tanks.

Voor Starship SN8 zullen die headertanks een onvervangbare noodzaak zijn tijdens de eerste poging tot lancering, vrije val, flipmanoeuvre en landing van de raket. In een duidelijk teken van voorbereiding op een statische brandtest met alleen een koptank, leek SpaceX op 3 november met succes een cryogeen bewijs te hebben voltooid van de nieuw geïnstalleerde neussectie en neus (LOx) van Starship SN8, waarbij werd geverifieerd dat vloeibare stikstof staande in voor LOx – kan meer dan 50 meter (~ 165 ft) van de lanceerbasis van Starship naar het puntje van zijn neus worden gepompt om de tank te laden.

Starship SN8 wacht op zijn lanceringsdebuut, 3 november 2020. (NASASpaceflight – bocachicagal)

SpaceX heeft nog een “SN8 neuskegel cryobestendig” testvenster gepland van 8:00 tot 17:00 uur CST donderdag 5 november dat kan worden gebruikt voor een of meer van de verwachte statische brandtests. Anders werden SpaceX’s Starship SN18 15 km (~ 50.000 ft) lanceringssluitingen technisch aangevraagd voor een “SN8 Static Fire and 15 KM Flight”, waardoor SpaceX een of meerdere statische branden kon uitvoeren voordat hij probeerde te lanceren. Alles bij elkaar genomen, is de kans dat Starship SN8 op tijd tussen 9 en 11 november wordt gelanceerd waarschijnlijk minder dan 50:50, maar er is zeker een kans.

Written By
More from Lesley Curry

Eerste indrukken van Pixel 5: 5 dingen waarvan we denken dat je ze leuk zult vinden [Video]

Terwijl Noord-Amerika moet wachten, wordt de Pixel 5 al op sommige Europese...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *