Het ontbreken van Xbox-exclusives is een echt probleem geweest voor de Series X/S-generatie.

Het ontbreken van Xbox-exclusives is een echt probleem geweest voor de Series X/S-generatie.

Niemand is zich meer bewust van dit uitdrogingsprobleem van de eerste partij dan de Xbox zelf. Moederbedrijf Microsoft heeft de laatste tijd veel geld uitgegeven, waarmee het voor het eerst geschiedenis schreef De overname van Bethesda in 2021 en vervolgens soortgelijke plannen aankondigen voor Activision Blizzard kopen voor $ 69 miljard minder dan een jaar later (hoewel het nog steeds onbekend is of die deal uiteindelijk doorgaat). Combineer die grote aankopen met verschillende kleinere acquisities (Ninja Theory, Double Fine en Compulsion Games, om er maar een paar te noemen), en het aantal first-party studio’s op Xbox staat nu op 23. We worden er constant aan herinnerd door Hogere leidinggevenden Dat de games eraan komen, maar we zitten nog steeds vast aan dat langzame druppelen van wanneer Triple-A-wateren ooit stromen.

Je kunt een aantal recente factoren de schuld geven, zoals de aanhoudende impact van een wereldwijde pandemie, typische uitgaven voor ontwikkeling, een ontwikkelingscyclus van 6-7 jaar en moderne games met een hoog budget waar nu veel vraag naar lijkt te zijn. Maar wat Xbox snel ontdekt, is dat je met het kopen van studio’s maar zo ver komt. Het zou vruchtbaarder zijn geweest als de basis was gelegd om de oorspronkelijke tientallen jaren oude first-party studio’s te cultiveren en te omarmen, in plaats van er tientallen onder één dak te consolideren. Hoewel het in theorie een goede zaak is, zou het ontladen van de teams slechts een kortetermijnoplossing zijn; Gipspleister op een dieper gewortelde oorzaak.

Het maakt je nog meer kwaad als je bedenkt waar de Xbox had kunnen zijn als ze Bethesda (en alle bijbehorende IP’s) twee jaar geleden niet hadden gekocht. De twee grootste Xbox One-exclusives die dit jaar uitkomen, zijn dat tenslotte sterrenveld En roodval. De vorige game is al zo lang in ontwikkeling dat deze in eerste instantie ook werd aangekondigd voor PlayStation Voordat Xbox het weggriste, terwijl de laatste waarschijnlijk al lang voor die deal was bedacht en in pre-productie was. Als Bethesda niet onlangs in eigendom van Xbox was genomen, wat voor soort 2023 zoeken eigenaren van Series X en Series S vandaag dan in termen van AAA-exclusives? Het is op zijn zachtst gezegd verontrustend.

READ  Er komen meer Yakuza-games naar de Xbox Game Pass

Verreweg het meest bekende voorbeeld van een Xbox die probeert zijn eigen first party-studio “Quadruple A” (zoals het wordt genoemd) te vormen en te incuberen, is The Initiative. Opgericht door voormalig Crystal Dynamics-studiohoofd Daryl Gallagher, en gevormd met behulp van een mix van talent van gerespecteerde studio’s zoals BioWare, Naughty Dog en Rockstar, werkt de in Santa Monica gevestigde ontwikkelaar momenteel aan een moderne heruitvinding van volledige duisternis. natuurlijk, volledige duisternis Het is het IP-adres dat Xbox verwierf toen het Rare kocht (die het origineel ontwikkelde) in 2002.

Als al deze factoren als geheel worden beschouwd, zouden Xbox-gamers een beetje een zucht van verwachting moeten voelen. Aangezien dit project werd onthuld via een CG-trailer tijdens de Game Awards 2020, Rapporten geven aan De studio bloedt personeel en stopt de serieuze ontwikkeling van de exclusieve. Dit jaar hebben we al bewijs gezien dat dergelijke groeiende ontwikkelingsuitdagingen niet zullen verdwijnen. Er is bevestigd dat het recente ontslag van Microsoft van 10.000 werknemers first-party teams zoals 343 Studios heeft getroffen en grotere structurele problemen zou kunnen opleveren.

Is er licht aan het einde van de tunnel? Volgens Microsoft wel. In aanvulling op sterrenveld En roodvalMet een lancering in 2023 heeft het Xbox-team nu de meeste releases tot en met juni van dit jaar aangekondigd. Maar uit dit royale assortiment Forza Motorsport En Minecraft-legendes zijn de enige bevestigde niet-Bethesda-exclusives van het jaar. Dit was bocht 10 en Mojang heeft de leiding, maar studio’s als Roundhouse, The Coalition en Alpha Dog zijn nog ver weg. Xbox zal daarna nog een tijdje vertrouwen op overnames en partnerschappen van derden om de rest van de lei in te vullen. Toegegeven, dit is niet ongebruikelijk. Het is alleen dat, in vergelijking met Nintendo en PlayStation, Xbox historisch gezien moeite heeft gehad om al zijn eerste eenden op rij te krijgen.

READ  Zo verbind je Logitech G Cloud met Xbox [Guide]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *