Het zeeleven rond Mauritius sterft terwijl de olieramp van Japanse schepen zich verspreidt

Het zeeleven rond Mauritius sterft terwijl de olieramp van Japanse schepen zich verspreidt

Vrijwilligers uit Mauritius visten dinsdag dode paling uit olieachtig water toen ze probeerden de schade aan de meest ongerepte stranden van het eiland in de Indische Oceaan op te ruimen nadat een Japanse bulkcarrier naar schatting 1.000 ton olie had gelekt.

Het schip, MV Wakashio, eigendom van Nagashiki Shipping en geëxploiteerd door Mitsui OSK Lines Ltd, trof op 25 juli een koraalrif aan de zuidoostkust van Mauritius en begon vorige week olie te lekken, waardoor de vrees voor een grote ecologische crisis ontstond.

Activisten vertelden Reuters dat dode paling in het water dreef en dat dode zeesterren werden gemarkeerd door de kleverige zwarte vloeistof. Ook krabben en zeevogels sterven.

“We weten niet wat er verder met de boot kan gebeuren, hij kan nog meer barsten”, zei schoonmaakvrijwilliger Yvan Luckhun.

De MV Wakashio heeft nog steeds zo’n 2.000 ton olie en zal naar verwachting uiteindelijk uiteenvallen, zei premier Pravind Jugnauth maandag laat, waarbij hij waarschuwde dat het land zich moet schrap zetten voor het ergste.

Toerisme is een toonaangevend onderdeel van de economie van Mauritius. De regering, die vrijdag een noodsituatie afkondigde vanwege de lekkage, werkt samen met de voormalige koloniale heerser Frankrijk om de olie te verwijderen.

De lekkage heeft het herstel van de natuurlijke flora en fauna in de lagune twee decennia in beslag genomen, wat begon nadat de regering het oogsten van zand in het gebied in 2000 verbood, zei Vikash Tatayah, directeur natuurbehoud bij Mauritius Wildlife Foundation, een niet-gouvernementele organisatie. .

De fragmentatie van de olie in de zee zal naar verwachting koralen beschadigen wanneer de zwaardere deeltjes in de olie erop neerslaan, zei hij, eraan toevoegend dat de maatregelen die de regering heeft genomen om de ramp te voorkomen, ook worden onderzocht.

READ  Hogwarts Legacy wint | Verpakte kaarten VK

“Er is enige woede en enige kritiek van het maatschappelijk middenveld dat de regering misschien te veel tijd heeft genomen om te reageren”, zei Tatayah. Het schip lag bijna twee weken aan de grond voordat het olie begon te lekken.

Er was geen onmiddellijke reactie van de regering van Mauritius.

De Wakashio heeft in maart zonder problemen een jaarlijkse inspectie doorstaan, aldus de Japanse inspectie-instantie ClassNK.

Mitsui OSK Lines zei in een verklaring: “We zullen ons uiterste best doen om de situatie snel op te lossen.” Het leverde geen details op. Het bedrijf zei dat het zes werknemers naar de locatie heeft gestuurd en overweegt om er meer te sturen, samen met transportbenodigdheden.

De Internationale Maritieme Organisatie zei dat ze de krachten had gebundeld om de lekkage aan te pakken door technisch advies te geven en de respons te coördineren. VN-agentschappen en andere internationale groepen mobiliseerde ook deskundigen op het gebied van milieu en olievlekken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *