Hoe abortus verkiezingskaarten verandert

WASHINGTON – De verkiezingen in Wisconsin van vorige week maakten de weg vrij voor democraten om op te treden tegen een verscheidenheid aan kwesties in de staat, van gerrymandering tot verkiezingstoegang – maar de grootste drijvende kracht achter de uitkomst was abortus.

Abortus is illegaal in Wisconsin sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof Roe v. Wade in juni vernietigde met zijn Dobbs-beslissing. En Janet Protasevich, wiens overwinning in de race voor het Hooggerechtshof van de staat de liberalen een 4-3 meerderheid opleverde, maakte van haar het steunpunt van haar campagne. Dit was een dominante factor in haar advertenties, en een zaak tegen de abortuswet van de staat uit 1849 zal naar verwachting volgende maand door de rechtbanken van Wisconsin komen.

Het resultaat in Wisconsin is slechts het nieuwste bewijs dat abortus een transformerend effect heeft op de Amerikaanse politiek. Decennialang was abortus een belangrijk organisatorisch probleem voor GOP-kandidaten die wilden stemmen, maar na Dobbs lijkt het script te zijn omgedraaid. Nadat Roe is omvergeworpen, verandert de opkomst en de politieke machtsverhoudingen in de staten waar hij op de stemming staat, en dat levert echte problemen op voor de Republikeinen.

Het verschil dat het probleem maakt, wordt duidelijk als je de resultaten van de race van vorige week in Wisconsin vergelijkt met de presidentiële resultaten van 2020 in de staat.

President Joe Biden won in 2020 ternauwernood Wisconsin, maar op weg naar de overwinning veroverde hij slechts 14 van de 72 provincies van de staat, waarbij hij sterk leunde op Milwaukee en Madison.

Dinsdag droeg Protasiewicz 27 provincies en vergrootte het het voordeel van Biden in voorstedelijke gebieden rond metropolen. Kenosha, in de buurt van Milwaukee, toegevoegd. Columbia en Lafayette voegden iets toe over Madison. Het pakte de provincies Brown, Outagamie en Winnebago op, waaronder de kleinere arbeiderswijken rond Oshkosh en Green Bay.

De geografische basis van de Amerikaanse politiek in 2023 is heel eenvoudig. Democraten winnen stedelijke gebieden met ruime marges. Republikeinen op het platteland winnen met ruime marges. De twee partijen vechten om voorstedelijke en voorstedelijke gebieden. Maar abortus lijkt die calculus te hebben veranderd, althans in sommige staten, waardoor voorstedelijke gebieden democratischer zijn geworden.

Zo versloeg Protasiewicz Wisconsin, een consistent slagveld, met 11 punten.

En de abortusproblemen die de GOP in de voorsteden teisteren, strekken zich uit tot ver buiten Wisconsin. De kwestie kwam aan de orde tijdens een referendum in augustus over abortus in Kansas.

In 2020 won Biden slechts vijf provincies in Kansas, en ze waren overal in Kansas City, Topeka en de twee grote universiteitssteden in de staat, Lawrence en Manhattan.

Vorig jaar, toen de staat een voorstel verwierp dat de weg zou hebben geëffend voor een abortusverbod, waren de provincies die “nee” stemden de provincies Biden en 14 andere provincies. Opnieuw waren de voorstedelijke perikelen over abortus zichtbaar. toevoegingen? Een grote groep van 13 provincies in het noordoostelijke deel van de staat rond Kansas City, Topeka en de universiteitssteden, maar ook twee provincies rond Wichita.

En in de swing-staat Michigan, waar de Republikeinen vorig jaar hoopten dat ze de gouvernementele race zouden winnen, was een referendum om abortus een grondwettelijk recht te maken in de staat bij de stemming in november cruciaal. Het ging gemakkelijk en bleek kiezers die de democratische kustgouverneur Gretchen Whitmer hielpen zich kandidaat te stellen voor een tweede termijn.

Nogmaals, kaarten die de presidentsverkiezingen van 2020 en de abortusstemming vergelijken, vertellen het verhaal.

Biden won in 2020 11 provincies in Michigan, en bijna allemaal in de buurt van de grootste steden en universiteitssteden van de staat: Detroit, Grand Rapids, Ann Arbor, Lansing, Bay City, Saginaw en Kalamazoo.

Maar het abortusinitiatief is vandaag geïmplementeerd in 26 provincies – alle provincies van Biden, evenals andere voorstedelijke gebieden rond Detroit en Lansing, evenals kleinere stedelijke gebieden rond Battle Creek, Midland en Traverse City.

Dit had aanzienlijke rimpeleffecten. Biden won Michigan met minder dan 3 procentpunten in 2020, maar Whitmer won het met meer dan 10 punten en keurde het abortusvoorstel met meer dan 13 punten goed.

Hoe is dit gebeurd? Een van de grote effecten van abortus op de stemming is hoe het leidt tot een hogere opkomst, vooral voor Democraten. De stemming in Wisconsin vorige week laat zien hoeveel.

In 2019 kwamen ongeveer 1,2 miljoen kiezers opdagen voor de verkiezing van het hooggerechtshof van de staat buiten het jaar. Vorige week, toen abortus voornamelijk op het stembiljet stond, deden meer dan 1,8 miljoen mensen mee. Dat is een stijging van ongeveer 600.000 stemmen, of ongeveer 50%.

Hoeveel verschil maakte dat in de resultaten? Overweeg dit: in 2019 won de conservatieve kandidaat van de rechtbank, Brian Hagedorn, nipt met 606.000 stemmen. Dinsdag kreeg de conservatieve kandidaat Daniel Kelly 818.000 stemmen… en verloor hij 11 punten.

Al deze cijfers en kaarten geven een duidelijk signaal af: abortus verandert de verkiezingskaarten in belangrijke staten en veroorzaakt problematische kiezersverschuivingen voor Republikeinen, vooral in de buitenwijken.

READ  LoL Wild Rift Patch 2.2c APK + OBB Downloadlink »TalkEsport
Written By
More from Eda Greene
Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *