Hoe een oude Windows-laptop over te schakelen naar Linux

Door de federale overheid Digitaal analyseprogramma (DAP) tellen in oktober 2020, 3,2 procent van de computergebruikers gebruikt nog steeds Windows 7 – ook al ondersteunt Microsoft het niet langer gratis. Als je een ouder systeem hebt maar bang bent dat het Windows 10 niet ondersteunt – of als je gewoon niet meer met Windows wilt werken – heb ik een suggestie: schakel over naar desktop Linux.

Desktop Linux kan worden uitgevoerd op uw Windows 7 (en oudere) laptops en desktops. Machines die zouden buigen en breken onder de belasting van Windows 10, zullen als een zonnetje werken. En de huidige Linux-distributies voor desktopcomputers zijn net zo eenvoudig te gebruiken als Windows of macOS.

En als u zich zorgen maakt over het kunnen uitvoeren van Windows-applicaties, doe dat dan niet. U kunt bijvoorbeeld gratis draaien Office Online, die wordt geleverd met beperkte versies van Word, Excel en PowerPoint op Linux. Teams draait nu op Linux. Skype is al lang beschikbaar op Linux. En Microsoft exporteert zijn nieuwe Edge-webbrowser naar Linux. De volledige Office 365-suite komt binnenkort naar Linux – het is alleen een kwestie van wanneer.

Voor al uw andere behoeften op het gebied van desktopsoftware is er meestal een gratis, open-sourceprogramma dat net zo goed kan werken. Gimp, bijvoorbeeld in plaats van Photoshop. Of Thunderbird voor e-mail in plaats van Outlook. Voor een volwaardige kantoorsuite raad ik ten zeerste aan LibreOffice.

U kunt veel native Windows-programma’s op Linux draaien met Wijn. Dit kan moeilijk zijn op te zetten, maar zijn commerciële broer, Crossover Linux van CodeWeaver, maakt het gemakkelijk om veel eigen programma’s op te zetten, waaronder games.

READ  Spotify Podz koopt om het gemakkelijker te maken om podcasts te vinden die je leuk vindt

Als dat niet werkt voor de Windows-only-programma’s van uw kantoor, kunt u altijd Windows 7 blijven gebruiken, met veel minder gevaar, op een virtuele machine (VM) op Linux. Voor deze baan raad ik Oracle’s geweldige gratis aan VirtualBox VM-programma.

Welke Linux?

Er zijn honderden Linux-desktopdistributies (bekend als distro’s) die er zijn. De bekendste zijn onder meer distro’s als Debian, openSUSE, en Ubuntu. Maar voor onze doeleinden ga ik je vertellen hoe je het moet installeren Linux Mint.

De standaard Cinnamon-interface van Mint ziet eruit en werkt veel als Windows 7.

Behalve dat het mijn persoonlijke Linux-favoriet is, werkt het ook goed voor Windows-gebruikers. Dat is omdat Mint’s standaard Cinnamon-interface ziet eruit en werkt veel als de Aero-interface van Windows 7. Natuurlijk, er is een leercurve, maar ik vond het gemakkelijker om op te pikken dan de desktop van Windows 10.

Een ander voordeel, dat Mint deelt met andere Linux-distributies, is dat het op hardware met een laag stroomverbruik werkt. U kunt Mint op elk van uw Windows 7-pc’s gebruiken. Alles wat Linux Mint nodig heeft om te draaien is een x86-processor, 1 GB RAM (u zult gelukkiger zijn met 2 GB of 4 GB), 15 GB schijfruimte, een grafische kaart die werkt met een resolutie van 1024 x 768 en een cd / dvd-station of USB haven. Dat is het. Heck, je kunt Mint op vrijwel elke Windows XP-pc draaien, als je er een hebt.

Mint is, net als de andere Linux-desktops, volledig gratis. Het kost je geen cent.

Maar wat als je het niet leuk vindt? Dat is ook geen probleem. U kunt Mint proberen, en als het niet uw ding is, start u gewoon opnieuw op naar Windows en bent u klaar. Baat het niet, het schaadt ook niet.

Dus laten we beginnen. Eerst laat ik u zien hoe u Mint uitprobeert en vervolgens hoe u het op uw computer installeert.

Probeer Mint uit

Mint downloaden

Eerste, download het Mint ISO-bestand. Dit is een afbeelding van het Mint-besturingssysteem dat u kunt gebruiken om het besturingssysteem uit te voeren of te installeren. Het is ongeveer 1,8 GB, dus het downloaden kan even duren.

Download eerst Linux Mint.

Download eerst Linux Mint.

U heeft de keuze uit verschillende desktops. Voor je eerste Linux-desktop raad ik aan om met de populaire Cinnamon-desktop te gaan. Als je eenmaal meer over Linux weet, en als je het wilt verkennen, kun je een van de andere proberen.

Brand het Mint ISO-bestand op een dvd- of USB-station

Je hebt een ISO-branderprogramma nodig. Ik raad freeware-programma’s aan ImgBurn voor dvd’s of LinuxLive USB Creator voor USB-drives. Andere goede keuzes zijn Yumi voor Windows of UNetbootin.

Je hebt een ISO-branderprogramma nodig, zoals Linux Live USB Creator

Je hebt een ISO-branderprogramma nodig, zoals Linux Live USB Creator
Schermafbeelding: Linux Live USB Creator

Nadat u het branderprogramma samen met het Linux Mint ISO-bestand op uw Windows-systeem hebt geïnstalleerd, gebruikt u dat om de afbeelding op een USB-station te branden. Opmerking: hoewel u Mint op oudere systemen kunt installeren met een dvd, gaat het erg traag. En als u een dvd nodig heeft, controleer dan eerst uw nieuw gebrande schijf op fouten.

Wanneer u een USB-drive maakt, krijgt u de mogelijkheid om deze in te stellen met permanente opslag. Met deze optie kunt u maximaal de helft van uw opslagruimte toewijzen aan een permanent overlay-bestand. Hiermee kunt u nieuwe programma’s, bestanden, instellingen of wat dan ook opslaan, net als dat overlay-bestand een mini-harde schijf was. Op deze manier kun je de banden van Mint schoppen zonder iets op je pc te installeren of iets te veranderen. Als je het niet leuk vindt, heb je alleen wat tijd verloren.

Wat ook handig is aan deze methode, is dat als je blijkt dat je van Mint houdt, je de USB-stick als handige zakcomputer kunt gebruiken. Naast Mint kun je het ook gebruiken om je eigen programma’s, bestanden en desktop setup op te slaan. Zo heb je Mint overal bij je en kun je elke openbare computer veilig gebruiken met je eigen besturingssysteem en programma.

Stel uw pc in voor een alternatieve opstartprocedure

Nu ga je je systeem opnieuw opstarten, maar stop het opstartproces voordat Windows verschijnt, zodat je bij je pc kunt komen UEFI- of BIOS-instellingen. Hoe u dit doet, hangt af van uw systeem.

Het beste is om een ​​Google-zoekopdracht uit te voeren voor uw specifieke pc- of laptopmerk en “UEFI” (of, bij oudere pc’s, uw computermerk en “BIOS”). Bij Dell pc’s tikt u bijvoorbeeld op de F2-toets om de systeeminstellingen te openen; bij HP tik je eenmaal per seconde op de Escape-toets; en op Lenovo-systemen tikt u vijf tot tien keer op de toets (Fn +) F2 of (Fn +) F1 nadat de aan-uitknop is ingedrukt om de systeeminstellingen te openen.

Zodra u bij het BIOS of UEFI bent aangekomen, zoekt u naar een menukeuze met de naam “Boot”, “Boot Options” of “Boot Order”. Als je niets ziet met het woord ‘boot’ erin, controleer dan andere menukeuzes, zoals ‘Geavanceerde opties’, ‘Geavanceerde BIOS-functies’ of ‘Andere opties’. Zodra u het hebt gevonden, stelt u de opstartvolgorde zo in dat u, in plaats van eerst op te starten vanaf de harde schijf, opstart vanaf het optische station of vanaf een USB-station.

Start Linux Mint op

Nadat uw pc is ingesteld om op te starten vanaf een alternatief station, plaatst u uw dvd- of USB-station, start u opnieuw op en selecteert u “Start Linux Mint” in het eerste menu. Binnen een minuut of zo draai je Linux Mint.

U kunt Mint uitvoeren vanaf een externe USB-drive.

U kunt Mint uitvoeren vanaf een externe USB-drive.

Probeer Mint eens

Neem een ​​paar dagen als je wilt. Windows is er nog steeds. Elke keer dat u opnieuw opstart zonder de schijf, gaat het rechtstreeks terug naar Windows.

Vind je het leuk wat je ziet? Laten we dan Mint op uw pc installeren.

Installeer Linux Mint

Zoals bij elke serieuze upgrade, begint u met het maken van een volledige back-up van uw Windows-systeem. Het installeren van Linux zou je Windows-setup absoluut niet moeten schaden, maar ik geloof niet in het nemen van risico’s.

Vroeger was het installeren van Linux op Windows-pc’s die waren geladen met UEFI en Veilig opstarten (een standaard die ervoor zorgt dat u alleen goedgekeurde software opstart) was een grote pijn. Tegenwoordig is het een non-issue. Maar als u om wat voor reden dan ook Mint niet kunt installeren met Secure Boot op uw pc, kunt u Secure Boot altijd uitschakelen. Er zijn veel manieren om Secure Boot uit te schakelen. Het gaat allemaal om het tijdens het opstarten naar het UEFI-configuratiescherm gaan en het uitschakelen.

Laten we nu verder gaan met de daadwerkelijke installatie.

Zorg ervoor dat uw pc is aangesloten

Dit klinkt misschien elementair, maar het installeren van een besturingssysteem geeft je computer een echte workout, en het laatste wat je wilt is dat de batterij leeg raakt tijdens het installeren van Linux Mint. Je hebt ook een internetverbinding nodig (hoe sneller hoe beter) en minimaal 8 GB vrije schijfruimte.

Stel een partitie in voor Linux Mint vanuit Windows

Om er zeker van te zijn dat je genoeg ruimte hebt, wil je misschien teruggaan naar Windows, inloggen als de beheerder en zijn schijfbeheerder gebruiken om de hoofdpartitie C: schijf te verkleinen om ruimte te maken voor een Linux-partitie. Je kunt rondkomen met slechts 15 GB, maar ik geef Linux liever ten minste 100 GB. Daarna start ik opnieuw op in Linux.

Gebruik de Windows-schijfmanager om ervoor te zorgen dat je minimaal 15 GB (meer is beter) voor je Linux-partitie hebt.

Gebruik de Windows-schijfmanager om ervoor te zorgen dat je minimaal 15 GB (meer is beter) voor je Linux-partitie hebt.

Start Linux op

Zodra u de Mint-weergave heeft, is een van uw pictogramkeuzes aan de linkerkant het installeren van Mint. Dubbelklik erop en u bent onderweg.

Geef uw systeem een ​​naam, uw gebruikers-ID en stel uw wachtwoord in

Tijdens je setup-reis wordt je gevraagd om een ​​toetsenbordindeling te kiezen, je systeem een ​​naam te geven, een gebruikersnaam voor jezelf te kiezen en een wachtwoord te verzinnen. U kunt er ook voor kiezen om uw homedirectory te versleutelen om bestanden relatief veilig te houden voor nieuwsgierige blikken.

De meeste van deze beslissingen zijn eenvoudig. De enige cruciale optie kan zijn hoe u uw harde schijf kunt partitioneren. Dit kan heel vervelend zijn. Maar aangezien we dat eerder in Windows hebben gedaan, hoeft u zich hier geen zorgen te maken. Kies in dit geval de eerste optie in het menu Installatietype dat luidt: “Installeer Linux Mint ernaast”.

Als u klaar bent, ziet u een scherm zoals hieronder.

Selecteer je Linux-partitie.

Selecteer je Linux-partitie.

Vervolgens moet u kiezen welk bestandssysteem u voor Linux wilt gebruiken. De meest populaire keuze is Ext 4. Je moet ook een mountpoint kiezen, de root directory waar Linux vanaf zal starten. Hier stel ik voor dat je doet wat ik doe en de algemene “/” selecteert voor je koppelpunt.

Stel een momentopname van het systeem in

Met het instellingenmenu van Mint 20 kunt u een momentopname van het systeem met Timeshift. Op deze manier kunt u, als er iets misgaat, uw systeembestanden herstellen en een werkend systeem terugkrijgen. Ik raad dit ten zeerste aan. Terwijl u toch bezig bent, stelt u een regelmatig Timeshift-schema op. Ik heb de mijne ingesteld volgens een wekelijks schema.

Controleer op extra stuurprogramma’s

Controleer vervolgens of uw computer extra stuurprogramma’s nodig heeft. Om dit te doen, opent u het toepassingsmenu, zoekt u naar “Driver Manager” en voert u het programma uit. Dit zal uw systeem onderzoeken en zoeken naar nieuwe of ontbrekende hardwarestuurprogramma’s – meestal zijn dit voor grafische kaarten of Wi-Fi-chipsets. Het is een goed idee om dit te doen, zelfs als u een volledig vanille, generieke laptop heeft. Als Driver Manager een geschikte update vindt, kunt u deze gewoon installeren.

U kunt ook eigen multimediacodecs installeren, zoals stuurprogramma’s om video’s te bekijken. Ik raad je aan dit ook te doen.

Update Mint naar de laatste versie

U moet het ook instellen om uw systeem bij te werken naar de nieuwste versie van Mint. In tegenstelling tot Windows, werkt u bij het bijwerken van Mint niet alleen uw besturingssysteem bij, maar ook al uw geïnstalleerde programma’s. Dit omvat uw webbrowser, kantoorsuite en alle andere programma’s die u hebt geïnstalleerd met de gebruiksvriendelijke softwarebeheerder van Mint.

Om uw systeem actueel te krijgen, klikt u op het schildpictogram van de menubalk. Standaard vind je de menubalk onder aan het scherm, met rechts het schildupdatepictogram. Eenmaal aangeklikt, wordt u om uw wachtwoord gevraagd en wordt u gevraagd of u uw systeem echt wilt bijwerken. Voer uw wachtwoord in, zeg ja, en nadat het is bijgewerkt, bent u klaar om uw nieuwe up-to-date Mint-systeem aan het werk te zetten.

De setup-routine biedt u ook de mogelijkheid om systeeminstellingen te bekijken en nieuwe programma’s te vinden met Softwarebeheer, maar aangezien u waarschijnlijk een nieuwe gebruiker bent, kunt u deze voorlopig overslaan.

Reset uw computer om op te starten vanaf uw hoofdschijf

Ga ten slotte terug naar het begin en reset uw systeem om op te starten vanaf uw harde schijf. De volgende keer dat u opstart, krijgt u de keuze vanaf welk besturingssysteem u wilt opstarten. Welke je ook kiest, je krijgt een paar seconden om over te schakelen naar het andere besturingssysteem.

En dat is het. Je bent klaar om te gaan. Ik heb Linux honderden keren geïnstalleerd en het kost me ongeveer een uur vanaf het starten van mijn download (de zegeningen van een 400 Mbps internetverbinding) om van een Windows-pc naar Mint op mijn computer te gaan. Als je het nog nooit eerder hebt gedaan, gun jezelf dan enkele uren voor de klus, voor het geval dat.

Ik gebruik Windows, meerdere Linux-distributies en macOS. Maar ik breng bijna al mijn desktop-tijd door op Linux Mint. Je wordt misschien niet zo snel verliefd op Linux als ik deed toen ik in 1993 overstapte van Windows 3.1, maar als je het een kans geeft, denk ik dat je Linux bijna net zo leuk zult vinden als ik.

Written By
More from Lesley Curry

De games van dit najaar: van Crash 4 tot Cyberpunk 2077

GAMEKINGS GEVEN GEEN CIJFERS! Desalniettemin worden in deze post cijfers verdeeld. De...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *