Immigratie: de administratie van Trump schrapt het plan om studentenvisa af te wijzen als lessen alleen online zijn

Trump administration drops restrictions on foreign students
De beslissing komt iets meer dan een week nadat Immigration and Customs Enforcement aankondigde dat studenten op scholen die alleen online cursussen aanbieden vanwege de coronavirus pandemie de VS moeten verlaten of van school moeten veranderen.

Een persoon die bekend was met de zaak, vertelde CNN dat het Witte Huis de terugslag op het voorstel heeft gevoeld en dat sommigen binnen de West Wing geloven dat het slecht was bedacht en uitgevoerd.

Volgens een andere bron is het Witte Huis er nu op gericht om de regel alleen voor nieuwe studenten te laten gelden, en niet voor studenten die al in de VS zijn. Het Witte Huis weigerde commentaar te geven op een lopend beleidsproces.

Maar voorlopig is de stap om het beleid te schrappen uitstel van betaling voor meer dan 1 miljoen internationale studenten in de VS. In de afgelopen week hadden studenten hun frustratie en bezorgdheid geuit over hun volgende stappen, aangezien universiteiten en hogescholen besluiten hadden aangekondigd om alle cursussen online te zetten.
Een van die universiteiten was Harvard, die de rechtszaak samen met het Massachusetts Institute of Technology bracht. Sindsdien hebben verschillende hogescholen en staten op dezelfde manier een rechtszaak aangespannen.

David Leebron, president van de Rice University, sprak op CNN toen de aankondiging werd gedaan en zei “verheugd” te zijn over het besluit om van koers te veranderen.

“We dachten dat de oorspronkelijke regels die werden voorgesteld wreed en misleidend waren en niet onze universiteiten dienden, onze studenten niet dienden en eerlijk gezegd niet ons land,” zei Leebron.

Studenten hadden zich al voorbereid op de mogelijkheid om plotseling de VS te moeten verlaten of over te stappen naar een universiteit met een mix van online en persoonlijke cursussen.

Shreeya Thussu, die moleculaire biologie studeert, vertelde CNN vorige week dat de plotselinge beleidswijziging haar leven in een toch al stressvolle tijd in rep en roer had gebracht; deze zomer is ze bezig geweest met solliciteren naar de medische school.

READ  3 wedstrijden in week 3 geven perspectief op toekomstige Steelers-tegenstanders

Thussu, een senior aan de University of California in Berkeley en voorzitter van de International Students Association van de school, noemde het nieuws dinsdag een ‘opluchting’.

Thussu zei dat ze haar ogen niet geloofde toen ze dinsdagmiddag het nieuws op Facebook zag flitsen. Onmiddellijk begon ze vrienden te sms’en, in een poging te verifiëren wat er was gebeurd.

‘Ik hoopte gewoon dat het echt was’, zei ze. ‘De afgelopen dagen waren gewoon zo stressvol. De universiteit verstuurde e-mails, maar gaf geen informatie, en het klonk echt verschrikkelijk, en vertelde ons min of meer om persoonlijke lessen in te schrijven, indien mogelijk. Velen van ons waren super angstig, dus dit is echt goed. “

ICE heeft niet direct gereageerd op een verzoek om commentaar.

De visumvereisten voor studenten zijn altijd streng geweest en het is verboden naar de VS te komen om online cursussen te volgen. ICE handhaafde dat verbod in zijn richtlijn van 6 juli, terwijl het enige flexibiliteit bood voor hybride modellen, wat een mix van online en persoonlijke lessen betekent.

Het bureau suggereerde dat studenten die momenteel in de VS zijn ingeschreven andere opties overwegen, zoals overstappen naar scholen met persoonlijke instructie.

Een tekort van 1 miljard dollar, verlof zou het Amerikaanse immigratiesysteem kunnen stoppen

“Als een school niet gaat openen of als ze 100% online zullen zijn, dan zouden we niet verwachten dat mensen hier zullen zijn”, zei waarnemend staatssecretaris van Binnenlandse Veiligheid Ken Cuccinelli vorige week tegen CNN’s Brianna Keilar.

Dit verhaal breekt en wordt bijgewerkt.

CNN’s Sonia Moghe, Pamela Brown, Kevin Liptak en Catherine Shoichet hebben bijgedragen aan dit rapport.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *