iOS 14.3 maakt van de iPhone 12 Pro en Pro Max nog betere camera’s

Als je een iPhone 12 Pro of 12 Pro Max hebt en jezelf als een fotograaf beschouwt, helpt de nieuwste iOS-update je om het meeste uit de camera’s van je telefoon te halen. Dat komt omdat het de nieuwe ProRAW-functie bevat die Apple voor het eerst aankondigde tijdens het evenement in oktober. ProRAW combineert voor het eerst de bewerkingsflexibiliteit van RAW met de computationele fotografietrucs van Apple, zoals Smart HDR en Deep Fusion. U hoeft niet langer te kiezen tussen de flexibiliteit van een standaard RAW-bestand en een JPEG- of HEIC-bestand dat alle rekenmagie van Apple heeft, maar een beperkt potentieel voor nabewerking, omdat ProRAW u beide biedt.

RAW-foto’s maken op een iPhone is niets nieuws; met apps zoals Halide en Adobe Lightroom kun je al een tijdje alle gegevens vastleggen die de sensor van de iPhone kan verzamelen. En alle gebruikelijke voordelen van RAW zijn aanwezig met ProRAW – enorm verbeterde controle over de witbalans is altijd de grootste factor voor mij – maar het geeft je meer speelruimte bij het aanpassen van belichting, scherpte, dynamisch bereik en meer. U kunt de gezichtstint in een portret beter aanpassen of de belichting vastleggen in een landschapsopname.

Maar standaard RAW-afbeeldingen kunnen er op de iPhone erg korrelig uitzien, omdat dit nog steeds kleine camerasensoren voor smartphones zijn, en ze zijn zonder enige computationele fotografie-optimalisatie. Nu zou u dezelfde details als voorheen moeten opmerken, maar met minder ruis. Dat komt omdat ProRAW-afbeeldingen dezelfde multiframe-beeldverwerking uitvoeren als gewone iPhone-opnamen. Zelfs daarmee krijg je ongeveer 14 stops dynamisch bereik om mee te werken in bewerkingssoftware. Deze video van Josh Stunell op YouTube illustreert goed de verschillen tussen RAW en ProRAW:

READ  Bekijk hier hoe Apple de eerste ARM-gebaseerde Mac live onthult: TechCrunch

ProRAW kan worden gebruikt met alle camera’s aan de achterzijde van de iPhone 12 Pro en Pro Max – het zal de ultrabrede lens niet plotseling in een magische lens veranderen, maar alles helpt – en het werkt ook in de nachtmodus. U hebt zelfs toegang tot de dieptemapping-informatie die door de sensor is vastgelegd om achteraf aanpassingen in portretmodus te maken, op voorwaarde dat u deze met uw bewerkingsapp kunt bedienen.

Je kunt ProRAW-afbeeldingen maken met alle drie de camera’s van de iPhone 12 Pro en Pro Max.
Foto door Becca Farsace / The Verge

Hoe ProRAW te gebruiken

Om ProRAW te gebruiken, moet u het eerst inschakelen onder de camera-opties in het instellingenmenu. Daarna zie je rechtsboven in de camerazoeker een “RAW” -knop verschijnen, waarmee je ProRAW snel aan en uit kunt zetten.

Ik moet benadrukken dat hoewel het gemakkelijk is om dit in te schakelen, je ProRAW zeker niet altijd wilt gebruiken. Bestanden zijn gemiddeld ongeveer 25 MB groot, wat aanzienlijk groter is dan uw alledaagse iPhone-afbeeldingen. Dit is een functie die het best is gereserveerd voor die zeer opzettelijke foto’s met mensen om wie je geeft of op plaatsen die ertoe doen. ProRAW-afbeeldingen verschijnen als normaal in de filmrol, maar als je ze probeert te delen in apps zoals Instagram, krijg je een foutmelding. U wilt ze dus eerst exporteren als een kleiner JPEG- of HEIC-bestand voordat u ze naar sociale media verzendt.

Een ander leuk ding over ProRAW is dat omdat het Adobe’s breed ondersteunde DNG-bestandsformaat gebruikt, er al een overvloed aan apps is die de bestanden kunnen openen en bewerken zonder enige update. Maar apps die Apple’s eigen RAW-converter gebruiken, bieden nog meer controle omdat ze toegang hebben tot toon- en afstandskaarten. Halide heeft al een update uitgebracht om het meeste uit ProRAW te halen, en ik verwacht dat anderen zoals Pixelmator, Darkroom en Affinity Photo zullen volgen.

Apps die hun eigen RAW-converter hebben, namelijk Adobe Photoshop, Lightroom en Capture One, kunnen de DNG-bestanden vandaag bewerken, maar zullen niet alle dezelfde mogelijkheden hebben als die welke de RAW-converter van Apple gebruiken. Het is mogelijk dat Adobe en anderen hun conversietools in de toekomst zullen updaten om ze beter te laten werken met ProRAW. U kunt de afbeeldingen natuurlijk ook gewoon in de Apple Photos-app bewerken.

Een voorbeeld van een ProRAW-afbeelding die is bewerkt in Darkroom.

Als u een ProRAW-afbeelding wilt delen, zijn er verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van wat u probeert te doen:

  • Als u een Apple ProRAW naar de computer wilt overbrengen: zorg ervoor dat de foto onbewerkt is, vervolgens AirDrop of sluit het apparaat aan op USB en gebruik Image Capture of de Windows Photos-app.
  • Als je een bewerkte ProRAW-foto wilt delen: bewerk de foto in de Foto’s-app en vervolgens AirDrop, e-mail of verzend via Berichten. Een JPG met de bewerkingen wordt gedeeld.
  • Als je een ProRAW DNG naar iemand wilt e-mailen: open eerst de Foto’s-app en gebruik de deelknop om te delen via Mail.
  • Als u een ProRAW bewerkt en zowel het originele DNG-bestand als de bewerkte JPG wilt: gebruik Image Capture of Windows Photos-app.
  • Als een ProRAW is bewerkt maar u wilt een DNG overdragen: dupliceer de foto en draai de bewerkingen terug (maakt het een onbewerkt bestand). Een DNG kan dan AirDropped zijn, enz.
  • Als je een app van derden hebt gebruikt die RAW + JPG kan gebruiken, en je wilt beide: gebruik Image Capture om elk bestand afzonderlijk te pakken

Ik heb ProRAW de afgelopen dagen uitgeprobeerd op mijn iPhone 12 Pro Max en ik waardeer nu al het verschil dat het kan maken. Het is gewoon gemakkelijker om het meeste uit een foto te halen – hooglichten ophalen, schaduwen versterken, de witbalans corrigeren, enz. – als je bereid bent om achteraf te bewerken.

Written By
More from Lesley Curry

Welke geruchten gaan de geruchten dat de Apple Silicon iMac jou spannender maakt?

De nieuwe iMacs met Apple Silicon worden binnenkort werkelijkheid. De laatste ontwikkelingen,...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *