Joe Biden en Kamala Harris speeches: Live updates van Verkiezing 2020

Joe Biden en Kamala Harris speeches: Live updates van Verkiezing 2020
Mark Makela / Getty Images

Sen Kamala Harris werd dinsdag de eerste zwarte en Zuid-Aziatische Amerikaanse vrouw die door een grote politieke partij werd gekozen voor een nationaal ambt, toen voormalig vicepresident Joe Biden de gematigde voormalige officier van justitie dit najaar tot zijn running mate noemde.

Harris, 55, heeft haar carrière doorgebracht met het doorbreken van barrières.

In Californië was ze de eerste vrouw – en de eerste zwarte vrouw – die diende als de hoogste wetshandhavingsfunctionaris van de staat. Ze is de eerste zwarte vrouw uit Californië die in de Amerikaanse senaat dient, en de tweede uit een willekeurige staat, na Carol Moseley Braun uit Illinois. Harris is ook de eerste persoon van Indiase afkomst die op een presidentieel ticket verschijnt.

En als Biden president Trump in november verslaat, zou Harris de eerste vrouw in de geschiedenis van de VS worden die als vice-president dient.

Harris volgt democraat Geraldine Ferraro in 1984 en de republikein Sarah Palin in 2008 als enige derde vrouw die wordt gekozen als running mate op een presidentieel ticket. Beide campagnes gingen verloren aan iconen van de tegenpartijen – respectievelijk Ronald Reagan en Barack Obama.

Tijdens de voorverkiezing voor de Democratische president merkte Harris, die voor de eerste stemronde zou afhaken, vaak tussen de progressieve vleugel van de Democratische Partij, geleid door Sens. Bernie Sanders uit Vermont en Elizabeth Warren uit Massachusetts, en zijn gematigde gevestigde orde, met als kop Biden. Links bekritiseerde Harris ‘staat van dienst op het gebied van strafrecht, van haar verkiezing tot officier van justitie in San Francisco tot haar tijd als procureur-generaal in Californië.

READ  Facebook, Twitter ondernemen actie tegen Trump voor coronaviruspost

Die zorgen werden versterkt na Harris ‘spectaculaire deelname aan de race in januari 2019, toen haar aankondiging werd begroet door een bewonderende menigte van 20.000 buiten in Oakland, Californië. Haar campagne zou de meest uitgebreide campagne worden die elke zwarte vrouw in de Amerikaanse politieke geschiedenis heeft gevoerd. Tientallen jaren nadat Shirley Chisholm zich in 1972 kandidaat had gesteld voor het presidentschap, verzamelde Harris in elf maanden tijd meer dan 35 miljoen dollar, ondanks de uitdagingen waarmee zwarte vrouwelijke kandidaten worden geconfronteerd.

Lezen meer.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *