LUMC-onderzoekers zoeken gebruikers voor een speciale corona-app

(Foto: Omroep West).

Leiden, 18 december 2020, 16:02 uur door de redactie

Sinds april ligt het in allerlei appstores, maar onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zoeken nog naar extra gebruikers van de COVID Radar. Een app waarmee ze via wetenschappelijk onderzoek inzicht hopen te krijgen in de verspreiding van het coronavirus.

“We hebben nu zo’n 11.000 gebruikers in Nederland die de gegevens meer dan honderd keer hebben ingevoerd”, zegt arts-onderzoeker Willian van Dijk tegen mediapartner. Omroep West. Dat lijkt misschien veel, maar het valt tegen. ‘Als we wetenschappelijke conclusies willen trekken, hebben we meer nodig.’ De COVID Radar is een andere app dan de CoronaMelder van het Rijk.

De gemeente Leiden start daarom een ​​speciale actie om de app met name bij jongeren onder de aandacht te brengen. “Het LUMC is gevestigd in Leiden en we laten graag zien dat we een stad met wetenschap zijn”, zegt wethouder Paul Dirkse (D66). In de campagne zit onder meer ZZ-basketballer Worthy de Jong, die uitlegt waarom het gebruik van de app zo belangrijk is en hoe het helpt voor de sport.

Vragenlijst
De COVID Radar werkt anoniem, maar om de app te kunnen gebruiken, moet je een paar dingen onthullen. Geslacht, leeftijdscategorie en de vier cijfers van de postcode moeten worden ingevoerd. Er verschijnt dan een korte lijst met vragen over eventuele klachten en over uw gedrag.

Iedereen die alles invult, kan uiteindelijk ‘de radar’ zien. Dat is een kaart van Nederland met de gegevens van andere gebruikers. U kunt zien of veel mensen in uw omgeving klachten hebben, maar ook hoe uw gedrag zich verhoudt tot het gedrag van anderen.

READ  De nieuwe Notifly-app toont het verwachte verkeer

Te weinig
Omdat er op dit moment niet genoeg mensen meedoen, zijn veel plaatsen op de kaart grijs. Er is te weinig informatie beschikbaar. “We moeten minstens tien mensen in een regio hebben”, zegt medisch onderzoeker Van Dijk.

In de app wordt niet gecontroleerd of de ingevoerde gegevens waar zijn. “Maar we zijn geen domme jongens”, lacht Van Dijk. ‘We hebben in ons onderzoek een systeem ingebouwd dat resultaten filtert als ze heel ongebruikelijk zijn. Zo’n lijst wordt dan niet in het eindresultaat opgenomen. “

Gegevens
Het valt nog te bezien dat als er zich nu niet genoeg mensen registreren, de onderzoekers straks een enorme hoeveelheid data overhouden die ze niet wetenschappelijk kunnen gebruiken. “Ja dat kan. Daarom zijn we blij met de actie van de gemeente Leiden en roepen we iedereen op om de app te downloaden.”

Leiden Society Science Omroep West

More from Madison Garrett

Reds Bullpen verslaat opnieuw grote voorsprong en maakt einde aan 5-game winning streak

Het zag er goed uit voor de Cincinnati Reds. Ze leken klaar...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *