Met ‘Cyberpunk 2077’ op Xbox One en PS4 brak CD Projekt Red het vertrouwen van spelers, en het zal ze kosten

Ik heb hier de afgelopen dagen behoorlijk wat over geschreven omdat het een soort fascinerend verhaal is: de grootste game van het jaar, na maanden van brute crunch en meerdere vertragingen, nog steeds halfbakken en buggy arriveren, een teleurstelling voor miljoenen . Cyberpunk 2077 is een geweldige game als je de hardware hebt om het uit te voeren, maar het is als een puinhoop gelanceerd op Xbox One en PS4, en nu beginnen de ontwikkelaars aan de lange, moeilijke weg om de laatste generatie-versies op snelheid te brengen, zelfs als het voltooit de PS5- en Xbox Series X-versies, die technisch nog niet gelijk zijn.

Vanuit één oogpunt is het probleem duidelijk: het bedrijf rekent $ 60 aan voor iets dat niet werkt, nooit een geweldige zet. Maar zoals we hebben gezien aan de enorme verkopen die de game al heeft opgeleverd, bevindt het bedrijf zich niet precies in de crisismodus. Het heeft echter nog voelde een aanzienlijke financiële impact in de vorm van dalende voorraden. Dat komt omdat de uitgever en ontwikkelaar het vertrouwen van de speler hebben geschonden, en dat zou een erg dure zaak kunnen blijken te zijn.

“Vertrouwen” is in dit geval geen flauw, feel-good concept over het juiste doen. Het was tot vorige week het meest waardevolle bezit van CD Projekt Red, het soort smetteloze reputatie waar Rockstar Games nu aantoonbaar alleen van geniet. Kort na de lancering probeerden de uitgever en ontwikkelaar schichtige investeerders opnieuw te verzekeren door te zeggen dat de verkoop voor Cyberpunk 2077 had de aanzienlijke ontwikkelingskosten van de game al terugverdiend, grotendeels dankzij maar liefst 8 miljoen pre-orders. Wat, hoewel geruststellend vanuit een bepaald oogpunt, wegneemt wat er daarna gebeurde.

Hoe krijg je 8 miljoen pre-orders? U krijgt het van het vertrouwen van de consument. Die 8 miljoen mensen dachten dat CD Projekt Red de game zou uitbrengen die ze al jaren op de markt hadden gebracht en dat de game die aanzienlijke hype zou waarmaken. Ze geloofden op zijn minst dat de game zou werken op het platform waarop ze ervoor kozen om het te kopen. Sommige van die consumenten – degenen met geavanceerde pc’s – kregen de ervaring waarnaar ze op zoek waren. Maar miljoenen anderen deden dat niet.

Laten we eens kijken naar de uitsplitsing van pre-orders van het bedrijf:

Het is onmogelijk om uit deze tabel precies te weten hoeveel mensen de “juiste” versie van het spel hebben gespeeld. Op console kunnen we aannemen dat een groot percentage van de mensen die de game spelen dit doen op consoles van de laatste generatie vanwege het extreem beperkte aanbod van PS5 en Xbox Series X. Die mensen hebben de slechtste versie van de game, maar zelfs mensen met PS5 of Xbox Series X zitten niet bepaald mooi en spelen beter presterende achterwaarts compatibele versies van games van de laatste generatie.

En zelfs op de pc weten we niet hoeveel van deze spelers het spel daadwerkelijk spelen op een machine die krachtig genoeg is om ermee om te gaan. Het volstaat te zeggen dat een groot aantal van die 8 miljoen pre-orders teleurgesteld wegliep. Sommigen zullen waarschijnlijk terugbetaling vragen, en sommigen hebben dat waarschijnlijk al gedaan.

Dat is de reden waarom de verklaring van CD Projekt Red over het terugverdienen van ontwikkelingskosten niet zo geruststellend zou moeten zijn als het lijkt. Cyberpunk 2077 verkocht al die pre-orders niet op eigen kracht, maar op basis van het vertrouwen waarmee de studio was opgebouwd The Witcher 3. Die truc zal de volgende keer niet vliegen. De volgende game van de studio zal waarschijnlijk de multiplayer-versie van deze zijn, en wanneer hij wordt gelanceerd, zal hij dit doen voor een sceptisch publiek in plaats van voor een grotendeels onvoorwaardelijke.

We zagen dit gebeuren met de Assassin’s Creed-serie. Assassin’s Creed: Unity werd op grote schaal bespot vanwege slechte prestaties, talloze bugs en afgeleide gameplay, maar het verkocht eigenlijk prima, tenminste bij de lancering. Ubisoft voelde de angel het volgende jaar, toen het werd gelanceerd Assassin’s Creed: Syndicate, het vertrouwen van de consument al hebben geschonden Eenheid. Daarna moest het bedrijf een jaar vrij nemen en de serie opnieuw vormgeven om het vertrouwen te herwinnen dat nodig was om verder te gaan.

Het is niet het einde: CD Projekt Red is nog steeds een van de bekendste ontwikkelaars ter wereld, en dat betekent dat het nog steeds veel aandacht zal trekken als het tijd is om de volgende game te verkopen. Syndicaat volgens Ubisoft verbeterde de verkoop later via mond-tot-mondreclame. Maar de druk zal toenemen wanneer dat gebeurt, omdat de game op zichzelf moet staan ​​in plaats van te verkopen op basis van de niet langer echte reputatie van het bedrijf. Als dat spel technisch niet perfect is – of in ieder geval technisch bekwaam – zal het een grote klap zijn voor het opkomende gamingbedrijf.

READ  Starfield zou in 2021 gelanceerd kunnen worden - en is exclusief voor Xbox Series X.
Written By
More from Vanessa Hale

Halo Infinite Releasedatum, Battle Royale-modus en meer genoemd in New Rumor

Een recent Halo oneindig Het gerucht doet de ronde binnen de Xbox-community...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *