Naga Peace Talks – NSCN (IM) Thuingaleng Muivah Claims Center erkende Naga-soevereiniteit in 2015-deal

NSCN (IM) leider Thuingaleng Muivah (tweede van links) zei dat Naga’s niet zullen fuseren met India.

Guwahati:

Het centrum had de soevereiniteit van de Naga’s erkend via de raamovereenkomst die in 2015 werd ondertekend, zei de topleider van de meest prominente rebellengroepering in de regio vrijdag, in een radicale afwijking van de regeringslijn over dit onderwerp.

Bij het observeren van de Naga Onafhankelijkheidsdag, die elk jaar op 14 augustus wordt gehouden, zei Thuingaleng Muivah, de algemeen secretaris van de Nationaal-Socialistische Raad van Nagalim (Isak-Muivah) of NSCN (IM) dat het, toen het het Nagaland Vredesakkoord van 2015 ondertekende, ermee instemde dat Naga’s zullen naast elkaar bestaan, maar niet fuseren met India.

“De raamovereenkomst werd bereikt en officieel ondertekend op 3 augustus 2015. De regering van India erkent door middel van de raamovereenkomst de soevereiniteit van de Naga’s. De overeenkomst zegt ook: ‘Inclusief vreedzaam samenleven van de twee entiteiten die de soevereine macht delen’, ” hij zei.

De NSCN (IM) van Thuingaleng Muivah was de belangrijkste ondertekenaar van de raamovereenkomst die werd ondertekend met de gesprekspartner van de centrale regering, RN Ravi, de gouverneur van Nagaland, in aanwezigheid van premier Narendra Modi.

Hij noemde de deal ‘historisch’ en had gezegd: ‘We markeren niet alleen het einde van een probleem, maar het begin van een nieuwe toekomst.’ De regering, die de overeenkomst vierde als een mijlpaal, maakte geen melding van erkenning van de soevereiniteit van de Naga’s.

De verrassende verklaring van de NSCN (IM) komt dagen nadat de machtige rebellengroep, die deel uitmaakte van een 18-jarige vredesdialoog met de centrale regering, zei dat er een ‘wegversperring’ is voor de uiteindelijke Naga-vredesovereenkomst en vroeg om de verwijdering van gouverneur RN Ravi als gesprekspartner van de regering.

READ  Met de TikTok-kloonapp van India wint Josh harten; kruist 5 miljoen downloads in 2 weken

De groep beschuldigde hem van het creëren van hindernissen in de uiteindelijke oplossing van de politieke kwestie Naga, en zei dat de impasse met gouverneur Ravi een “omslagpunt” heeft bereikt en zei dat er een “trust deficit” is.

NSCN (IM) zei dat het “vijf lange jaren wachten” was en drong er bij de centrale overheid op aan om vast te houden aan wat was overeengekomen in de raamovereenkomst die op 3 augustus 2015 werd ondertekend na onderhandelingen die in 1997 waren begonnen.

Hoewel de formele besprekingen voor de definitieve Naga-vredesovereenkomst vorig jaar zijn geëindigd, is een verdrag nog steeds niet in zicht.

Written By
More from Max Mcgee

Vrouw gezien die Lord Ganesha Idols in de winkel van Bahrein ontheiligt, in rekening gebracht

De 54-jarige vrouw werd gezien terwijl ze afgoden van Lord Ganesha ontheiligde....
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *